Forgalmi változások

Forgalomba helyeztük a 3-as villamos megújult szakaszait Zuglóban és Kőbányán

A 3-as villamos 2014. augusztus 31-én vasárnaptól ismét közlekedik az Erzsébet királyné útja és az Ecseri út M közötti szakaszon, melyen minden megállót megújítottunk és a Fehér úton, illetve a Kőrösi Csoma Sándor úton teljes pályafelújítás is történt, Kőbánya belvárosában füves vágányokat létesítettünk, a Bihari úton pedig az egyvágányú pályát kétvágányosra bővítettük. A szakasz forgalomba helyezésével számos közlekedési változás lép életbe: a 3-as, a 62-es és a 62A, a 37-es és a 37A villamos, a 3-62-es, 3-69-es és 3-as pótlóbusz közlekedése is megváltozik, valamint újra teljes vonalán jár a 28-as villamos.

Az Erzsébet királyné útja és az Ecseri út M közötti villamosfelújítási munkálatok abba a szakaszba jutottak, hogy ismét forgalomba helyezhető a 3-as, 28-as és 62-es villamosok érintett szakasza. A műszaki átadás-átvétel még nem történik meg, számos olyan munka (zöldfelület telepítése a pálya mentén néhány ponton, peronok berendezése, járdakapcsolatok véglegesítése, stb.) van még hátra, melyek a forgalom fenntartása mellett is még elvégezhetők.

A forgalomba helyezésnek köszönhetően megszűnik a közúti forgalom korlátozása az Üllői út–Ecseri úti csomópontban, azonban a Bihari utca Fertő utca és Balkán utca közötti szakaszán a további útjavítások miatt az autósoknak még mindig forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk.

A 3-as villamosvonal felújítása folytatódik  két vonalszakaszon: a Mexikói út M–Erzsébet királyné útja, valamint az Ecseri út M–Gubacsi út között, itt továbbra is pótlóbuszokkal lehet közlekedni.

A 3-as és 62-es villamosok Nagy Lajos király úti szakaszán megújultak a peronok, a 3-as vonalra 2015-ben érkező alacsonypadlós CAF villamosokhoz illeszkedő,a szintbeli be- és kiszálláshoz szükséges emelt peronok épültek, új FUTÁR-kijelzőket és utastájékoztatató berendezéseket telepítünk, megújul a pálya környezete.  Az Örs vezér tere M+H és az Élessarok között teljesen új pálya épült a Fehér úton, az eddigi sebességkorlátozások így megszűnnek. Kőbánya központjában, a Kőrösi Csoma Sándor út teljes hosszában vadonatúj villamospálya épült az elavult, rossz állapotú, lassújelekkel teli, rendszeresen felpúposodó nagypaneles vágány helyett.

Az új füves vágány megújította Kőbánya belvárosának teljes arculatát. Az Élessarok érintett közúti rámpáját, útátjáróit is felújítottuk, a Mádi utca és a Kőrösi Csoma út csomópontjában új, jelzőlámpás gyalogátkelőhelyet létesítettünk a villamosmegálló gyors és biztonságos megközelítése érdekében.

A közeli napokban új jegy- és bérletkiadó automatát telepítünk az Ónodi utca és Kőbánya alsó villamosmegállókba. A megújult villamospályán az Újhegyi lakótelepet kiszolgáló 85-ös busz is gyorsabban, az Élessarok torlódásait kikerülve fog mind Kőbánya-Kispest M, mind Örs vezér tere M+H felé közlekedni. A Bihari úton megszűnt a 3-as villamos szűk keresztmetszete, új, kétvágányú villamospálya épült Budapest utolsó egyvágányos szűkülete helyett.

A most forgalomba helyezett szakaszon is folynak még munkák, de azok már a forgalmat nem zavarják, azonban okozhatnak némi kellemetlenséget, ezért kérjük, fokozott óvatossággal közlekedjenek az érintett szakaszokon a gyalogosok és az autósok is. A műszaki átadás-átvétel csak a későbbiekben kezdődik meg. A 3-as villamos két, hátralevő szakaszán folytatódnak a munkák a forgalom szüneteltetése mellett, az alábbiak szerint.

Mexikói út–Erzsébet királyné útja/Nagy Lajos király útja közötti szakasz

A Mexikói út M és az Erzsébet királyné útja/Nagy Lajos király útja közötti szakaszon a 3-as és 69-es villamosok közlekedése továbbra is szünetel. A villamosközlekedés szünetelése a Mexikói út–Erzsébet királyné útján, a Nagy Lajos király útjáig várhatóan 2014. november 6-áig tart.  A felújítás során átépül a pálya a Mexikói úti végállomástól a Nagy Lajos király útjáig, új, fedett végállomási utasváró épül.

Az adott időszakban a 69-es villamos nem közlekedik, helyette a 3-as villamos Újpalota, Erdőkerülő u.–Ecseri út M között közlekedik. Rákospalota, MÁV-telep–Mexikói út M között pótlóbusz is jár 3-69-es jelzéssel.

Ecseri út M–Gubacsi út közötti szakasz

A 3-as IX. és XX. kerületi szakaszán (Ecseri út–Gubacsi út) is elkezdődik a munka, ezért az adott szakaszon a villamosközlekedés szünetel. Az Ecseri út M és a Gubacsi út között a 3-as jelzésű villamospótló busz közlekedik. Az Ecseri út–Határ út–Gubacsi út végállomást érintő munkák 2014. augusztus 31-étől várhatóan november végéig tartanak.

Közlekedés a 3-as, a 62-es és a 62A, a 28-as, a 37-es és a 37A villamos vonalán augusztus 31-étől

3-as villamos
Augusztus 31-én, vasárnap üzemkezdettől a 3-as és a 69-es villamos összevontan,  3-as jelzéssel közlekedik Újpalota, Erdőkerülő utca és Ecseri út M végállomás között. A 3-as villamos Gubacsi út irányú Kőbánya  alsó vasútállomás (Mázsa tér) megállóhelyét egyelőre nem helyezzük üzembe.

62-es és 62A villamos
Augusztus 31-én, vasárnap üzemkezdettől a korábbi közlekedési rendje szerint a 62-es villamos a Rákospalota, MÁV-telep–Blaha Lujza tér M között (csak munkanapokon csúcsidőben), a 62A villamos pedig Rákospalota, MÁV-telep–Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedik. A 62A villamos leszállóhelyét, a Kőbánya  alsó vasútállomás (Mázsa tér) megállóhelyet egyelőre nem helyezzük üzembe, helyette az előző megállóhelyen, a Kőbánya alsó vasútállomásnál lehet leszállni.

Villamospótló buszjáratok
A 3-62-es pótlóbuszjárat augusztus 30-án, szombaton üzemzárással megszűnik. A felújításokkal érintett szakaszokon két pótlóbuszjáratot indítunk: 3-as jelzéssel a Gubacsi út–Ecseri út M között, és 3-69-es jelzéssel a Mexikói út M–Rákospalota, MÁV-telep között. A vágányzár ideje alatt a Gubacsi úti végállomáson a 119-es és a 166-os autóbusz végállomási rendje módosul. A buszok új, közös végállomása hátrébb, a 3-as pótlóbusz megállóhelye mögött lesz.

3-69-es jelzésű pótlóbusz (Rákospalota, MÁV-telep – Mexikói út M)
3-69-es jelzésű pótlóbusz Rákospalota, MÁV-telep felé; a Mexikói út M végállomás–Horvát Boldizsár utca–Amerikai út–Kacsóh Pongrác út–Kassai tér–Nagy Lajos király útja–Erzsébet királyné útja–Kolozsvár utca–Rákospalota, MÁV-telep végállomás útvonalon szállítja az utasokat augusztus 31-én, vasárnap üzemkezdettől.

A 3-69-es jelzésű autóbusz Rákospalota, MÁV-telep irányába az alábbi megállókat érinti:

Mexikói út M végállomás (25-ös autóbusz felszállóhelye),
Kassai tér (32-es autóbusz megállóhelye),
Nagy Lajos király útja / Czobor utca  (Erzsébet királyné útja 43E sz. előtt),
Fűrész utca (62-es, 62A, 69-es villamosok, 5-ös autóbusz megállóhelye)
Rákospatak utca (62-es, 62A, 69-es villamosok, 5-ös autóbusz megállóhelye)
Miskolci utca (62-es, 62A, 69-es villamosok, 5-ös autóbusz megállóhelye)
Öv utca (62-es, 62A, 69-es villamosok, 5-ös autóbusz megállóhelye)
Tóth István utca (62-es, 62A, 69-es villamosok, 5-ös autóbusz megállóhelye)
Vág utca (5-ös autóbusz megállóhelye)

A Mexikói út M-ről induló 3-69-es autóbusz felszállóhelye megegyezik a megszűnő 3-62-es pótlóbuszok felszállóhelyével.

A 3-69-es jelzésű pótlóbuszok a Mexikói út M végállomás felé; Rákospalota–MÁV-telep végállomás–Kolozsvár utca–Szent Korona útja–Vasutastelep utca–Széchenyi út–Kolozsvár utca–Erzsébet királyné útja–Mexikói út–Mexikói út M végállomás útvonalon szállítja az utasokat.

A 3-69-es jelzésű autóbusz a Mexikói út M irányába az alábbi megállókat érinti:

Rákospalota, MÁV-telep végállomás, kijelölt villamospótló megállóhely (a megszűnt 67V autóbusz felszállóhelye)
Vasutastelep utca (973-as autóbusz megállóhelye)
Vág utca (5-ös autóbusz megállóhelye)
Tóth István utca (62-es, 62A, 69-es villamosok, 5-ös autóbusz megállóhelye)
Öv utca (62-es, 62A, 69-es villamosok, 5-ös autóbusz megállóhelye)
Miskolci utca (62-es, 62A, 69-es villamosok, 5-ös autóbusz megállóhelye)
Rákospatak utca (62-es, 62A, 69-es villamosok, 5-ös autóbusz megállóhelye)
Fűrész utca (62-es, 62A, 69-es villamosok, 5-ös autóbusz megállóhelye)
Nagy Lajos király útja / Czobor utca (62-es, 62A, 69-es villamosok, 5-ös autóbusz megállóhelye)
Laky Adolf utca, kijelölt pótlóbusz-megállóhely (az Erzsébet királyné útja 16 sz. előtt)
Erzsébet királyné útja, aluljáró (Mexikói úton az Erzsébet királyné útjáról való kikanyarodás után)
Mexikói út M végállomás, kijelölt pótlóbusz-végállomás (a 3- as, 69-es villamosok végállomása mellett)
A Rákospalota, MÁV-telep megállóból induló autóbuszokra a Kolozsvár utca 4. szám előtt kijelölt villamospótló megállóhelyen lehet felszállni.

3-as villamospótló busz közlekedése (Ecseri út M – Gubacsi út)

Elindul a felújítás az Ecseri út M és Gubacsi út között, ezért a jelzett szakaszon 3-as jelzéssel villamospótló autóbusz közlekedik augusztus 31-én, vasárnap üzemkezdettől.

Az Ecseri út M felé közlekedő 3-as pótlóbuszok az alábbi megállókat érintik:

Gubacsi út végállomás (166-os autóbusz végállomása)
Ősz utca, kijelölt villamospótló megállóhely (a Határ úton)
Jókai Mór utca, kijelölt villamospótló megállóhely (a Határ úton)
Mártírok útja, kijelölt villamospótló megállóhely (a Határ úton)
Nagykőrösi út (Határ út – 54-es, 55-ös autóbusz megállóhelye)
Epreserdő utca, kijelölt villamospótló megállóhely (az Epreserdő utcában)
Csengettyű utca, kijelölt villamospótló megállóhely (az Epreserdő utcában)
Ecseri út (181-es, 281-es autóbuszok megállóhelye – Aszódi utca felé)
Ecseri út M végállomás (914-es, 914A, 950-es autóbuszok megállóhelye)

A Gubacsi út végállomás felé közlekedő 3-as pótlóbuszok az alábbi megállókat érintik:

Ecseri út M végállomás (914-es, 914A, 950-es autóbuszok megállóhelye)
Ifjúmunkás utca (181-es autóbusz megállóhelye)
Aranyvirág sétány (181-es, 281-es autóbuszok megállóhelye)
Csengettyű utca, kijelölt villamospótló megállóhely (az Epreserdő utcában)
Epreserdő utca, kijelölt villamospótló megállóhely (az Epreserdő utcában)
Nagykőrösi út (Határ út, 66-os, 66E, 84E, 89E, 94E, 123-as, 148-as, 294E autóbuszok megállóhelye)
Mártírok útja, kijelölt villamospótló megállóhely  (a villamos ellenirányú megállóhely-peronján)
Jókai Mór utca, kijelölt villamospótló megállóhely (a villamos ellenirányú megállóhely-peronján)
Ősz utca, kijelölt villamospótló megállóhely (a villamos ellenirányú megállóhely-peronján)
Gubacsi út végállomás (166-os autóbusz végállomása)

28-as villamos
A Maglódi utat teljes üzemidőben ismét a 28-as villamos szolgálja ki, amely ismét eredeti útvonalon, az Izraelita temető/Új Köztemető és a Blaha Lujza tér M között jár augusztus 31-én, vasárnap üzemkezdettől. A 28-as és 28A villamosok számjelzését egyesítjük, a továbbiakban mindig 28-as számon közlekedik a villamos, az Izraelita temető nyitva tartási idejében az Izraelita temetőig, egyébként az Új köztemetőig, a menetrendjében feltüntetett időpontok szerint.

37-es és 37A villamos
A 37-es villamos már 2014. július 13-ától zavartalanul közlekedik a Blaha Lujza tér M és az Izraelita temető között. Itt augusztus 31-étől helyreáll az eredeti menetrend, azaz munkanapokon csúcsidőben a Blaha Lujza tér M és az Új Köztemető között jár a 37-es, míg csúcsidőn kívül a 37A jelzésű villamos csak a Sörgyárig közlekedik a Blaha Lujza térről.

További változások a közösségi közlekedésben

A Mexikói út M autóbusz-végállomás forgalmi rendjének változása
A 25-ös autóbusz felszállóhelyét a 225-ös autóbusz felszállóhelyére, a Horvát Boldizsár utcába helyeztük át. A 225-ös autóbusz leszállóhelyét a 74A trolibusz végállomására helyeztük át.

85-ös autóbusz közlekedése
2014. augusztus 31-én üzemkezdettől a 85-ös autóbusz vonalán végleges útvonal-módosítás lesz a járat utazási sebességének növelése érdekében, a villamospálya-felújításnak köszönhetően. A 85-ös autóbusz az Élessaroknál mind a két irányban a villamospályán fog közlekedni, és az Élessarok megállóhelyen a villamos-megállóperon mellett  állnak majd meg. Az útvonal-módosítással a 85-ös autóbusz elkerüli a gyakori közúti torlódásokat az Élessaroknál.

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. Az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az egyszeres átszállójegy – használatakor nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). Az átszállójegyet a kényszerű átszállás miatt nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.

Mivel a 3-as villamost mindkét végén pótoljuk, ezért a vágányzár miatt kétszeri átszállás, azaz harmadik felszállás is szükségessé válhat. Ilyenkor a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyek újabb kezelése nem szükséges.

A beruházás finanszírozása

Budapest Főváros Önkormányzata és a BKK kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása része az „1-es és 3-as villamosvonalak továbbfejlesztése I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként” című projektnek, amelyet az Európai Unió Kohéziós Alapja az Új Széchenyi Terv alapján támogat. A projekt 93,92% európai uniós támogatás felhasználásával összesen 44.442.766.724 forint értékben valósul meg. A 3-as villamos vonal kivitelezésének költsége közel nettó 11,5 Mrd Ft. A forgalomba helyezett szakasz kivitelezési költsége meghaladja a nettó 6 Mrd Ft-ot.

Közlekedési változásokról percről percre – már mobilalkalmazáson is!

A közösségi közlekedési változásokról, folyamatosan frissülő naprakész információk a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen találhatók, mobiltelefonról pedig a BKK Info alkalmazáson keresztül érhető el a Budapesti Közlekedési Központ szolgáltatása. A járatfigyelő funkcióra feliratkozva a felhasználó által tetszőlegesen kiválasztott járattal vagy járatokkal kapcsolatos valamennyi információt azonnal eljuttatjuk e-mailben is. Így indulás előtt tájékozódni lehet a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.