Forgalmi változások

Megváltozott a 3-as villamos felújítás miatti pótlási rendje

A 3-as villamos a Fehér úton (fotó: Nyitrai Dávid) (webcover)

Ütemterv szerint folytatódik a 3-as villamos felújítása, a kivitelező június 4-én (szerdán) megkezdte a rekonstrukciós és kapacitásbővítési munkákat Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) és az Ecseri út M közötti vonalszakaszon. Várhatóan július első feléig a 3-as villamos továbbra is megosztva közlekedik, a pótlási rend azonban változik: a villamosjárat továbbra is a Mexikói út M és az Örs vezér tere–Zugló M+H között jár a zuglói szakaszon, a dél-pesti oldalon azonban rövidebb útvonalon, csak a Gubacsi út és az Ecseri út M között viszi az utasokat. A 62-es villamos továbbra is Rákospalota, MÁV-telep és az Örs vezér tere–Zugló M+H között jár. Az Örs vezér tere–Zugló M+H és Ecseri út M között a 3-62 számjelzésű pótlóbusszal lehet utazni. A 3-as villamos közel 11 milliárd forint értékű, 94 százalékban európai uniós forrásból finanszírozott, a Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezője, a Budapesti Közlekedési Központ által megvalósított felújítása az egyik legfontosabb kötöttpályás közlekedési infrastruktúra-fejlesztési beruházás a fővárosban, az 1-es felújítása és a budai villamoshálózat fejlesztése mellett.

Ütemterv szerint zajlik a 3-as villamos vonalának felújítása

Ütemterv szerint folytatódik a 3-as villamos felújítása. A 2014. június 4-én (szerdán) kezdődő ütem során megkezdtük az építési munkákat Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) és az Ecseri út M között, ahol megújul a villamospálya és bővül a kapacitása is, továbbá átépülnek az útkereszteződések és a fontosabb, keresztező közművek. A várhatóan július első feléig tartó ütem során a megállóhelyeket akadálymentessé tesszük, cseréljük a felsővezeték-tartó oszlopokat és magukat a vezetékeket is. Szabályozzuk a villamosvágányokat, és a pálya részleges átépítésével a Bihari utcánál teljes hosszában kétvágányú villamospálya épül, így megszűnik Budapest utolsó, mindkét irányban használt, de csak egyvágányú villamosszakasza és az általa jelentett szűk keresztmetszet. A villamosok sűrűbben járhatnak és megszűnik a szembe jövő villamosra való várakozással töltött holtidő is.

A vonal Örs vezér tere (Gyakorló köz) és Mázsa tér közötti szakaszát az eredeti tervek szerint júliusban helyeztük volna ideiglenesen forgalomba, azonban a Liget téri gyalogos aluljáró feletti síncsere során az aluljáró érintő szigetelését a tervezéskor még nem látható műszaki állagromlás miatt, szakhatósági előírásra ki kell cserélni. Ezen, váratlan munkafázis miatt a kőbányai szakasz forgalomba helyezési határideje augusztus 31-ére módosult.

A 3-as villamos közlekedése

2014. június 4-étől (szerdától) várhatóan július első feléig két szakaszra osztva,

 • a Mexikói út M és az Örs vezér tere–Zugló M+H, valamint
 • a Gubacsi út – Ecseri út M között közlekedik.

Az Örs vezér tere–Zugló M+H és az Ecseri út M között a 3-62 számjelzésű pótlóbusz viszi az utasokat.

A 3-62 pótlóbusz közlekedése

2014. június 4-étől várhatóan július első feléig a a 3-62 számjelzésű pótlóbusz az Örs vezér tere–Zugló M+H és az Ecseri út között viszi az utasokat a Örs vezér tere–Fehér út–Élessarok–Kőrösi Csoma Sándor út–Liget tér–Kőbányai út–Monori utca–Jegenye utca–Bihari utca–Ceglédi út–Üllői út–Dési Huber utca–Üllői út szervizút–Ecseri út–Üllői út szervizút–Ecseri út–Ceglédi út–Bihari utca–Mázsa tér–Liget tér–Kőrösi Csoma Sándor út–Élessarok–Fehér út–Örs vezér tere útvonalon. A pótlóbuszról le-, illetve arra felszállni

 • az Ecseri út M felé az alábbi megállókban lehet:
  • Örs vezér tere–Zugló M+H végállomás: a 32-es busz megállóhelye után 60 méterrel,
  • Örs vezér tere M+H: a 32-es, a 174-es, a 176E és a 276E busz megállóhelye,
  • Finommechanikai Zrt.: a 85-ös, a 161-es és a 161A busz megállóhelye,
  • Terebesi utca: a 85-ös, a 161-es és a 161A busz megállóhelye,
  • Élessarok: a 28-37-es pótlóbusz, valamint a 85-ös, a 162-es, a 162A és a 262-es busz megállóhelye,
  • Ónodi utca: a 28-37-es pótlóbusz, valamint a 162-es, a 162A, a 185-ös és a 262-es busz megállóhelye,
  • Szent László tér: a 28-37-es pótlóbusz, valamint a 162-es, a 162A és a 262-es busz megállóhelye,
  • Liget tér: a 28-37-es pótlóbusz, a 9-es busz, a 162-es, a 162A és a 262-es busz megállóhelye,
  • Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér): a 28-37-es pótlóbusz és a 9-es busz megállóhelye,
  • Mázsa utca: a 28-37-es pótlóbusz megállóhelye,
  • Szállás utca: a Szállás utca kereszteződése után,
  • Fertő utca: a Fertő utca kereszteződése előtt,
  • Balkán utca: a Balkán utca kereszteződése előtt,
  • Ecseri út M: a 914-es, a 914A, a 950-es busz megállóhelye,
  • Ecseri út M végállomás: az Üllői út szervizúton a Ecseri út torkolata előtt.
 • az Örs vezér tere–Zugló M+H felé az alábbi megállókban lehet:
  • Ecseri út M végállomás: az Üllői út szervizúton a Ecseri út torkolata előtt,
  • Balkán utca: a Bihari utca 5C szám (a Balkán utca kereszteződése) előtt,
  • Fertő utca: a Bihari utca 21 szám előtt (a Fertő utca kereszteződése után),
  • Szállás utca: a 3-as villamos megállójánál, a Gubacsi út irányú peronnál,
  • Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér): a Mázsa téren a 3-as villamos megállójánál, a Gubacsi út irányú peronnál,
  • Liget tér: a 28-37-es pótlóbusz és a 9-es busz megállóhelye,
  • Szent László tér: a 28-37-es pótlóbusz és a 909-es busz megállóhelye,
  • Harmat utca: a 9-es busz, a 162-es, a 162A és a 262-es busz megállóhelye,
  • Élessarok: a 28-37-es pótlóbusz, valamint a 85-ös, a 161-es, a 161A, a 162-es, a 162A, a 168E és a 262-es busz megállóhelye,
  • Terebesi utca: a 85-ös, a 161-es és a 161A busz megállóhelye,
  • Finommechanikai Zrt.: a 85-ös, a 161-es és a 161A busz megállóhelye,
  • Örs vezér tere M+H: az Árkád mellett,
  • Örs vezér tere M+H–Zugló M+H végállomás: a 32-es busz megállóhelye.

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. Az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell újat kezelni, hanem a már kezelt jegyet kell ismét kezelni átszállás után a jegy számkocka nélküli végén (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). Mivel a 3-as villamost a vonal mindkét végén pótoljuk, ezért kétszeri átszállás, azaz harmadik felszállás is szükségessé válhat. Ilyen esetekben a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyek újabb kezelésére nincs mód, így további jegykezelés nem szükséges. Az átszállójegyet a kényszerű átszállás miatt nem kell ismét kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.

Az 1-es és 3-as villamosvonal fejlesztését az Európai Unió támogatja

A kivitelezés a Főváros kiemelt projektje, az „1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztése I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként” elnevezésű projekthez tartozik, melynek kedvezményezettje a Budapesti Közlekedési Központ. A fejlesztést az Európai Unió Kohéziós Alapja az Új Széchenyi Terv keretében támogatja: a projekt 93,92 százalékos európai uniós támogatás felhasználásával valósul meg. A 3-as villamosvonal Mexikói út és a Gubacsi út közötti szakaszának helyreállítására és korszerűsítésére kötött kivitelezési szerződés értéke nettó 10.980.124.928 forint.

Közúti forgalomkorlátozások

2014. június 8-án, vasárnap megszűnik a sávlezárás az Élessaroknál a Fehér út felől érkező forgalom számára, így ekkortól két sávon lehet áthaladni a vasúti híd alatt és a Kőrösi Csoma Sándor út felé felvezető rámpán.

2014. június 10-étől, keddtől megkezdődik a vágányépítés az Üllői út és az Ecseri út csomópontjában, ezért az Üllői úton a városközpont felé csak két sáv lesz járható. A Bihari út felől az Üllői útra a városközpont felé 2 helyett csak 1 sávból lehet jobbra kanyarodni. Az Ecseri út felől az Üllői útra városközpont irányban 3 helyett 2 sávból lehet balra kanyarodni. A felújítási munkák során torlódásokra kell számítani a környéken, ezért alternatív útvonalként javasoljuk az M5-ös autópálya bevezető szakaszának használatát.

Szintén 2014. június 10-étől kezdődik a Liget téren a Kőrösi Csoma Sándor útról a Bihari utcára kanyarodó vágány építése. Előreláthatólag 4 hétig a Kőbányai úton a vasúti híd alatt kifelé irányban csak egy sáv lesz járható. Annak érdekében, hogy minél kevésbé csökkenjen az útszakasz átbocsátóképessége, a Kőrösi Csoma Sándor út és a Vaspálya utca csomópontjában megnöveljük a szabad jelzést a Kőbányai út–Kőrösi Csoma Sándor úti irányban. Ezzel egy időben – mivel az intézkedés kivitelezéséhez elengedhetetlen – megszűnik a Korponai utcából a Vaspálya utcára és a Kőrösi Csoma Sándor útra való kihajtás lehetősége, innen csak jobbra a Kőbányai útra lehetséges kihajtani. Alternatív lehetőségként az Állomás utca–Szent László tér útvonalon lehet kihajtani a Kőrösi Csoma Sándor útra, valamint a Halom utca–Kápolna utca–Óhegy utca–Kada utca útvonalon a Kőér utcára. A Bolgár utcát egyirányúsítjuk.

A 9-es és a 28-as villamospótló busz zavartalan közlekedésének biztosítása érdekében a Kőbányai úton a Liget tér felé buszsávot jelölünk ki a Kismartoni utcától a Pongrác útig. Mivel az útvonal átbocsátóképességét meghatározó szűk keresztmetszet a vasúti híd alatti szakasz, a buszsáv miatt nem növekszik a torlódásban töltött idő.

2014. június 11-étől, szerdától a Fertő utcában és a Balkán utcában a Bihari utcai kereszteződésekben félpályás útlezárás lép életbe a villamosvágányokon. A váltakozó irányú áthaladást a csomóponti jelzőlámpa szabályozza. Mivel ugyanezekben a csomópontokban még tart a Bihari utcai közműépítés, a kereszteződéseken a négy  torkolat csak külön-külön kaphat szabad jelzést. Annak érdekében, hogy a reggel különösen forgalmas Fertő utca szabad jelzését minél kisebb mértékben kelljen csökkenteni, és a villamospótló autóbusz közlekedése a lehetőségekhez képest zavartalan legyen, a Bihari utca forgalmát úgy korlátozzuk, hogy

 • a Kőrösi Csoma Sándor út felé az Üllői úti csomópontban a Bihari utcára,
 • valamint az Üllői út felől a Horog utcai csomóponttól a Bihari utcára csak a villamospótló autóbusz hajthat be.

A közbenső szakaszra a keresztutcákból azonban lehetséges behajtani. Terelőútként a Horog utca–Száva utca–Üllői út, illetve a Szállás utca–Kőér utca útvonalat javasoljuk használni.

A Bihari utcában a vágányépítés miatt időszakos szakaszos sávlezárásokra is számítani kell.

A Bihari utcában a Horog utcánál, ahol a villamosvágány az úttest másik oldalára halad át, a vágányépítés már megkezdődött. Itt ideiglenes jelzőlámpa által szabályozott félpályás útlezárás van jelenleg is érvényben, így ezen az útszakaszon is torlódásokra kell számítani.

Budapest, 2014. június 2.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.