Közlemények

Körülbelül egy héten át pótlóbuszok közlekednek az M1-es metró vonalán az Oktogon és a Mexikói út között

Várhatóan körülbelül egy héten át az M1-es metró rövidített útvonalon, csak a Vörösmarty tér és az Oktogon között jár. Az Oktogon és a Mexikói út között pótlóbuszok közlekednek, mert az 1-es villamos felújításával kapcsolatos munkálatok alatt megsérült a kisföldalatti födémje, az elsődleges megállapítások szerint kivitelezői hiba miatt. A pótlóbuszok tehermentesítésének érdekében a 74A trolibuszok is a 74-es vonalán közlekednek, ott sűrűbb közlekedést biztosítva.

Várhatóan körülbelül egy héten át az M1-es metró rövidített útvonalon, csak a Vörösmarty tér és az Oktogon között jár. Az Oktogon és a Mexikói út között pótlóbuszok közlekednek, mert az 1-es villamos felújításával kapcsolatos munkálatok miatt megsérült a kisföldalatti födémje. Az esetet a BKK és a BKV a kivitelezővel közösen vizsgálja, azt az elsődleges megállapítások szerint kivitelezői hiba okozta. A kivitelezési hiba észlelését követően az M1-es metró forgalmát azonnal leállítottuk és intézkedtünk a metrópótlás megszervezésére, a délután folyamán több mint 20 darab pótlóbusszal váltottuk ki az M1-es metrót az Oktogon és a Mexikói út között. A metrópótlás péntek hajnaltól is folytatódik ezen a szakaszon, illetve a tömegközlekedési hálózaton a környék járatait érintő más változásokat is életbe léptetünk, az M1-es metró utasainak megfelelő kiszolgálása érdekében.

Az eset helyszínén a BKK és a BKV az azonnali, megfelelő javítás érdekében statikus szakmérnököket vont be, kidolgoztuk a javítás módját és intézkedtünk a kivitelező felé a saját költségén való hibajavítás azonnali, még csütörtök éjjel történő megkezdésére. Az elsődleges vizsgálatok szerint a födémszerkezet tartóelemei nem sérültek, de a javítási, betonozási munkák időigénye miatt a metrópótlás várhatóan körülbelül egy hétig tart.

M1 jelzésű metrópótló-busz

Az M1 jelzésű pótlóbuszok az Oktogon és a Mexikói út metróállomás között az alábbi rend szerint közlekedik.

A Mexikói út felé az Oktogon M–Andrássy út–Dózsa György út–Gundel Károly út–Állatkerti körút–Kacsóh Pongrác út–Horváth Boldizsár utca–Mexikói út M útvonalon közlekednek.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

 • Oktogon M: az M1 pótlóbusz megállóhelyén a szervízúton, az Oktogon tér 1. előtt;
 • Vörösmarty utca M: az M1 pótlóbusz és a 979-es busz megállóhelyén;
 • Kodály körönd M: az M1 pótlóbusz, a 105-ös és a 979-es busz megállóhelyén;
 • Bajza utca M: az M1 pótlóbusz, a 105-ös és a 979-es busz megállóhelyén
 • Hősök tere M: a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös és a 230-as busz megállóhelyén;
 • Széchenyi fürdő M: a 72-es trolibusz megállóhelyén;
 • Mexikói út M: az M1 pótlóbusz megállóhelyén.

Az Oktogon felé a Mexikói út M–Mexikói út–Szőnyi út–Kacsóh Pongrác út–Állatkerti körút–Hősök tere–Dózsa György út–Andrássy út–Oktogon szervízút-Oktogon M útvonalon közlekednek.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

 • Mexikói út M: az M1 pótlóbusz megállóhelyén;
 • Amerikai út (Mexikói út M): a 32-es busz és a 74-es trolibusz megállóhelyén;
 • Széchenyi fürdő M: a 72-es trolibusz megállóhelyén;
 • Hősök tere M: az M1 pótlóbusz és a 979-es busz megállóhelyén;
 • Bajza utca M: az M1 pótlóbusz, a 105-ös és a 979-es busz megállóhelyén;
 • Kodály körönd M: az M1 pótlóbusz, a 105-ös és a 979-es busz megállóhelyén;
 • Vörösmarty utca M: az M1 pótlóbusz és a 979-es busz megállóhelyén;
 • Oktogon M: M1 pótlóbusz ideiglenes megállóhelyén a szervízúton, az Oktogon tér 4. előtt.

74-es és 74A trolibusz

A pótlóbuszok tehermentesítésének érdekében a 74A trolibuszok is a 74-es vonalán közlekednek, ott sűrűbb közlekedést biztosítva.

105-ös autóbusz

A metrópótlás ideje alatt a 105-ös autóbusz az Apor Vilmos tér felé megáll a metrópótló és a 979-es autóbusz Andrássy úton található, Hősök tere M, illetve Vörösmarty utca M elnevezésű megállóhelyén, valamint a Gyöngyösi utca M felé a metrópótló és a 979-es autóbusz Vörösmarty utca M elnevezésű megállóhelyén.

Közúti korlátozások

Az 1-es villamos felújítása miatt már eddig is érvénybe lépett közúti forgalomkorlátozásokon túl a rendkívüli esemény miatt közúti forgalomkorlátozásra nem került sor. A Hungária körúton életbe lépett rendkívüli sávszűkítés még csütörtök délután megszűnt.

Díjszabási tudnivalók

A metrópótlás miatti kényszerű átszállás az M1-es metró és az M1 metrópótló autóbuszok között nem minősül útmegszakításnak. Az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és a gyűjtőjegyek, valamint az egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már érvényesített jeggyel lehet tovább utazni.

A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből).

Az átszállójegyet a kényszerű átszállás miatt nem kell újrakezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.

A speciális, a csak a metrókon érvényes szakaszjegy a metrópótló autóbuszokon is 30 percig érvényes.

Közlekedési változásokról percről percre – már mobilalkalmazáson is!

A közösségi közlekedési változásokról, folyamatosan frissülő naprakész információk a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen találhatók, mobiltelefonról pedig a BKK Info alkalmazáson keresztül érhető el a Budapesti Közlekedési Központ szolgáltatása. A járatfigyelő funkcióra feliratkozva a felhasználó által tetszőlegesen kiválasztott járattal vagy járatokkal kapcsolatos valamennyi információt azonnal eljuttatjuk e-mailben is. Így indulás előtt tájékozódni lehet a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.