Forgalmi változások

Teljesen felújítjuk a Sibrik Miklós úti felüljárót

Teljesen megújul a Kőbánya-Kispestnél a vasúti vágányok, a reptéri gyorsforgalmi út és az M3-as metró felett átívelő Sibrik Miklós úti felüljáró. A 2014 áprilisában kezdődő és várhatóan 2016 első feléig tartó munka során kicseréljük az átkelő rendkívül rossz állapotú szerkezetét, valamint új útpályát építünk, a gyalogos járdán pedig részben kerékpársávot, részben közös használatú gyalogos-kerékpáros felületet hozunk létre. A munkavégzés két ütemben történik, az elsőben a Kőbánya, a másodikban a Kispest felé vezető közúti sávok és a gyalogjárda lezárásával, hídszerkezet átépítésével. A felújítás alatt a közúti forgalom mindkét irányban 1-1 sávon haladhat a felüljárón. A forgalomkorlátozások miatt várható torlódások csökkentésére, valamint a tömegközlekedési járatok gyorsabb közlekedésének érdekében ideiglenes buszsávot jelölünk ki a XIX. kerületi Bartók Béla utcában. A Sibrik Miklós úti felüljáró felújítását a Fővárosi Önkormányzat közútkezelőjéként a Budapesti Közlekedési Központ végzi.

2014 áprilisától 2016 első feléig tart a Kőbányát az M3-as metróvégállomás, a vasúti vágányok, majd a Ferihegyi gyorsforgalmi út fölött Kispesttel összekötő Sibrik Miklós úti felüljáró felújítása a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában. A munka során a kivitelező kicseréli a híd rendkívül rossz állapotú szerkezeti elemeit, új útpályát épít, valamint átalakítja a gyalogos járdát: a híd mindkét oldalán 3,5 méterre szélesített, a közúttal duplasoros szalagkorláttal elválasztott gyalog-kerékpárutat építünk. A nyugati oldalra eső gyalog-kerékpárút a Kőbánya felőli részen a meglévő kétirányú kerékpárúthoz csatlakozik, a kispesti félre eső pedig a metróvégállomás és a bevásárlóközpont elérhetőségét biztosítja, csatlakozva az ott megépült kerékpáros létesítményekhez. Az irányhelyes kerékpározhatóságot a Vak Bottyán utcától Kőbánya irányába közös gyalogos-kerékpárút kijelölésével a híd keleti oldalán járdaszélesítéssel és rámpák kialakításával biztosítjuk, ami a felüljáró végétől a Gyömrői útig kerékpársávként folytatódik. A korábban megépült Sibrik Miklós úti kerékpárút, valamint a Vak Bottyán utcai kerékpársávok ezzel összekapcsolódnak, és több irányból is kényelemesen elérhető lesz a fejlesztési terület kerékpárral.

A híd szerkezete 1978-ban épült, majd az 1989-es felújítását követően jelentős beavatkozás nem történt rajta. Az elvégzett részletes hídvizsgálat alapján szükségessé vált a felüljáró átépítése, valamint a híd környezetének teljes körű rendbetétele, mivel a felüljáró különböző részein, főként a pilléreknél és a szélső hídgerendákon jelentős mértékű korróziós károk láthatóak, a dilatációs szerkezetek, a hídpálya és a járdák burkolatai tönkrementek. Jelenleg a szerkezet alsó részén a lehulló betondaraboktól állvány, illetve háló védi a híd alatt közlekedőket.

Forgalomkorlátozások a felújítás első ütemében

A Sibrik Miklós úti felüljáró felújítását két ütemben végezzük. Az elsőben a Kőbánya, a másodikban a Kispest felé vezető 2-2 forgalmi sávot, valamint a gyalogosok járdáját zárjuk le. A közúti forgalom mindkét ütemben irányonként 1-1 sávon haladhat.

A felújítás első ütemében az alábbi forgalomkorlátozásokra kell számítani:

  • 2014. április 12-én (szombaton) lezárjuk a Kőbánya felé vezető 2 forgalmi sávot. A közúti forgalom számára rendelkezésre álló hídfelület ekkor csökken irányonként 1-1 sávra. Éjszakánként az építési anyagok szállítása idejére további 1 sávot is lezárhatunk, ebben az esetben félpályás jelzőőrös irányítás mellett haladhat a közúti forgalom.
  • Ugyanettől az időponttól lezárjuk a XIX. kerületi Vak Bottyán utcán a városközpont felől érkezve a Sibrik Miklós útra vezető balra kanyarodó sávot. Ennek köszönhetően a Vak Bottyán utca–Szabó Ervin utca kereszteződésben található jelzőlámpás csomópont kétfázisúvá válik, így a felüljárón haladó forgalmi irányok számára megnövelt zöldidő adható, és enyhíthető a híd áteresztőképességének csökkenése. A felüljáróra Kispest felől csak a Simonyi Zsigmond utca–Vak Bottyán utca útvonalon lehet eljutni.
  • A forgalomkorlátozások miatt kialakuló torlódások csökkentésére, valamint a tömegközlekedési járatok gyorsabb közlekedésének érdekében ideiglenes buszsávot jelölünk ki a XIX. kerületi Bartók Béla utcában.
  • A felüljáró forgalmának korlátozása mellett – egyes bontási és daruzási munkák idejére – négy időpontban a Ferihegyi repülőtérre vezető út forgalmát is korlátoznunk kell. Első alkalommal várhatóan a 2014. június 14-éről 15-ére (szombatról vasárnapra) virradó éjszaka teljes hosszában lezárjuk a gyorsforgalmi utat. A Ferihegyi repülőtérre vezető út forgalmának korlátozásával járó időpontokról a későbbiekben adunk pontos tájékoztatást.
  • A Kőbánya-Kispest M buszvégállomás forgalmi rendje is megváltozik: a gyorsforgalmi út mellett található, jelenleg műszaki tárolóhelyként funkcionáló területen ideiglenes peront alakítunk ki, egyes buszjáratok leszállóhelyét ide helyezzük majd át.
  • Mindezeken felül félpályás, jelzőőrös irányítás melletti lezárásokra kell számítani éjszakánként a Ferihegyi repülőtérre vezető úton, valamint a Sibrik Miklós úti felüljáron is.

A korlátozásokról és a kerülőutakról a csomópontban és környékén elhelyezett információs, útirányjelző táblákon is tájékoztatást adunk. A felüljáró felújításáról bővebben itt írtunk.

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: gépkocsi közlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.