Közlemények

Reagálás a nol.hu Kit gázolhat el Tarlós troliharca? című cikkére

Tisztelt Szerkesztőség!

A nol.hu Kit gázolhat el Tarlós troliharca? című cikke több valótlan, súlyosan téves információt tartalmaz, azonban a konkrétumokon túl sajtóetikai szempontból sem járt el lapjuk elfogadható módon.

Az újságíró sajnálatos módon meg sem keresett bennünket cikkének megírása előtt, így nem tudtuk tájékoztatni a számos téves állítása kapcsán.  Meglehetősen sajátos gyakorlat, hogy a legkülönbözőbb spekulációknak, szakszervezeti vezetőknek helyt adnak a lap hasábjain, de a BKK hivatalos reakciójából egy mondatot sem hoznak le, holott az már napok óta elérhető bárki számára. A Népszabadság módszere sajtóetikai nonszensz, ezért – ahogy azt már többször tettük – nyomatékosan  kérjük a napilapot, hogy változtasson ezen a gyakorlaton. A BKK sajtóirodája a felmerülő problémákra és kérdésekre eddig minden esetben érdemi információkat adott, amennyiben arra ésszerű határidőt biztosított az újság.

Ahogy azt napokkal ezelőtt közleményben a Népszabadságnak is jeleztük a trolibusztenderrel kapcsolatban, a KDB tárgyalás nélkül úgy hozta meg döntését, hogy a BKK számára nem biztosított teljes körű esélyegyenlőséget az eljárás időszaka alatt. Az előírásokkal ellentétben a Skoda beadványát a BKK nem kapta meg időben, csak egyhétnyi késéssel, a határozat kiadása előtt pár órával érkezett meg hozzánk, így a döntés meghozatala előtt reagálni sem tudtunk rá. Mindez alapvetően és szándékosan sérti a jóhiszeműség, az esélyegyenlőség és tisztesség közbeszerzési alapelveit.

Nem igaz a Népszabadság állítása, miszerint a főváros milliárdokat veszít a késlekedő, illetve sikertelen közlekedési pályázatok miatt. Nem csak valótlan, de kifejezetten rosszindulatú az a lapban leírt állítás is, hogy a BKK nem tud egy nemzetközi tendert úgy kiírni, hogy azt eredményesen le lehessen zárni, és ne tudják azt lépten-nyomon megtámadni. Nem igazak ezek az állítások, már csak azért sem, mert a BKK megalapítása óta a közlekedési hálózat működtetése és fejlesztése kapcsán több mint 200 közbeszerzési eljárást indított összesen több mint 450 milliárd Ft értékben. Ilyen volumenű tendereknél számos érdek ütközik, így a BKK eljárásainak jogszerűségét számos alkalommal vonták kétségbe, de végül minden eljárás végső eredménye eljárásaink jogszerűségét támasztotta alá. Egy tendert úgy kiírni, hogy azt ne lehessen megtámadni, a törvények szerint nem lehet.

Nyomatékosan kérjük a Népszabadságot és munkatársát, Szalai Annát, hogy a korrekt, kiegyensúlyozott és a valóságnak minden tekintetben megfelelő tájékoztatás érdekében a BKK-t vagy annak vezetőjét érintő kérdésekben minden esetben forduljon a BKK sajtóirodájához.

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.