Forgalmi változások: gépkocsi közlekedés

Újbudán folytatódik az 1-es villamos fejlesztése

Az 1-es villamos meghosszabbítása, valamint az ehhez kapcsolódó közműkiváltási munkák miatt 2014. április 7-étől (hétfőtől) lezártuk a Hengermalom utat a Szerémi út és a Fehérvári út között. Ugyanekkor a Fehérvári úti csomópontban vízvezeték-szerelési munkák kezdődtek, ezért változott a Fehérvári út forgalma. A korlátozások érintik a 114-es és a 214-es buszjárat közlekedését is. Az 1-es villamos meghosszabbítással 3,2 kilométer hosszú új szakaszt építünk ki a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon, ezáltal új, kötöttpályás kapcsolat jön létre Dél-Buda és Pest között, mellyel Újbuda új, átszállásmentes kapcsolatokkal gazdagodik.

2014. április 7-étől (hétfőtől) az 1-es villamos meghosszabbításának építési munkái miatt lezártuk a XI. kerületi Hengermalom utat a Szerémi út és a Fehérvári út között az átmenő forgalom elől. Ezért

 • a közúti forgalomban résztvevők az Etele útról csak a Fehérvári útra, az ellenkező irányból érkezők pedig a Rákóczi híd híd felől csak a Szerémi útra tudnak kanyarodni, mindkét esetben jobbra és balra is.
 • a közlekedés egyszerűsítése érdekében – hogy a csomópontban két sávon lehessen a Rákóczi híd felé kanyarodni – a Prielle Kornélia utca Nándorfejérvái út és a Szerémi út közé eső szakaszát a Szerémi út irányába egyirányúsítottuk.
 • a Rákóczi híd felől érkezők a Dombóvári úton át továbbra is elérik a Fehérvári utat. A forgalom gyorsítása érdekében a Dombóvári útról két sávon lehet a Fehérvári útra balra kihaladni. A Dombóvári út a Nándorfejérvári úttól a Fehérvári út felé egyirányú.
 • a Hengermalom út helyett javasoljuk a Kondorosi út, az Andor utca és a Galvani út használatát.
 • a Sopron utca egyirányú szakasza a Hauszmann Alajos utca és a Hengermalom utca között, ahogy eddig, továbbra is megközelíthető, a Sopron utca Hengermalom utcától délre eső szakaszát a Sztregova utcán keresztül lehet megközelíteni.
 • a Nándorfejérvári út északra, a Hengermalom utca és Bánát utca közé eső részét a könnyebb közlekedés érdekében kétirányúsítottuk.

A Hengermalom út lezárásával együtt a Fehérvári úti csomópontban vízvezeték-szerelési munkák kezdődtek, ezért április 7-étől (hétfőtől) egy hétig

 • a Fehérvári úton a Hengermalom út kereszteződésénél csak egyenesen a centrum felé lehet haladni;
 • a Fehérvári úton kifelé haladó irányban csak egy sáv vezet egyenesen.

A forgalomkorlátozások miatt 2014. április 7-étől (hétfőtől) várhatóan két hétig a Kosztolányi Dezső tér felé a Kondorosi út–Tétényi út–Etele út módosított útvonalon közlekedik a 114-es és a 214-es busz, ezért nem érinti az Andor utca és az Etele út/Fehérvári út megállót. Módosított útvonalán mindkét járatra a 213-as busz Nyéki Imre Uszoda, Csurgói út, Bornemissza tér és Puskás Tivadar út megállóiban lehet felszállni.

Az 1-es villamosvonal meghosszabbításáról

Közel tíz év után ismét új villamosvonalat épít a BKK Budapesten a Fővárosi Önkormányzat kiemelt közlekedésfejlesztési beruházásaként: húsz év várakozás után villamos jár majd a Rákóczi hídon és új kötöttpályás kapcsolat jön létre Dél-Buda és Pest között, mellyel Újbuda új, átszállásmentes kapcsolatokkal gazdagodik. A vonal meghosszabbítással 3,2 kilométer hosszú új szakaszt építünk ki a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon, új – az Etele térre való továbbvezetésig használatos, ideiglenes – végállomás épül a Fehérvári út és a Hengermalom út kereszteződésében. Az 1995-ben megépült Rákóczi hídon a villamospálya a hídpillérek két oldalán középfekvésben épül ki.

A vonalon öt új középperonos megállóhelyet létesítünk:

 • a Nádorkerti útnál;
 • a Budafoki útnál;
 • a Hauszmann Alajos utcánál;
 • a Hengermalom útnál;
 • és a Fehérvári útnál.

További részletek az új szakaszról:

 • Az új vonalszakaszon úgynevezett forgalmi visszafogást létesítünk a Budafoki út megállóhely környezetében, mely biztosítja, hogy a villamosvonal egy részén bekövetkező zavar esetén a vonal másik része használható legyen.
 • Az új pálya tervezési sebessége a Rákóczi hídon 60 km/óra lesz, ezért az 50 km/óra mai jogszabályi sebességhatár alól felmentést kérünk, amelynek hatósági engedélyezése folyamatban van. A villamosvonal meghosszabbítása során a Szerémi úton és a Hengermalom úton is füves burkolatú új vágány épül.
 • A Nádorkerti és a Budafoki úti megállóhoz az esélyegyenlőség biztosítása érdekében egy-egy új, három méter szélességű gyalogos aluljárót építünk egy-egy hidraulikus lifttel, valamint egy nyitott lépcsőfeljáróval.

A fejlesztés a környezettudatosság jegyében zajlik. Az 1-es vonal áramellátása alkalmassá válik visszatáplálásra, a fékező villamosok által termelt energiát a gyorsítást végző villamosok tudják felhasználni. A sebességkorlátozások felszámolásával megszűnnek a felesleges fékezések és gyorsítások is.

A rekonstrukciós munkák érintik a csomópontok forgalomtechnikai szabályozását. Jelen beruházás keretében a teljes vonalszakasz jelzőlámpáinak felülvizsgálata megtörténik a villamosok előnyben részesítése érdekében.

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a felújítások idején is a lehetőségekhez mérten zavartalan legyen a forgalom. A forgalomkorlátozások okozta nehézségek miatt a közlekedők megértését és türelmét kérjük és köszönjük!

Kategória: Forgalmi változások: gépkocsi közlekedés, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.