Forgalmi változások

Folytatódik a felújítás – Lezártuk a „Százlábú hidat”, és több vasútvonalon is változik a menetrend

Az előkészítő munkálatok befejezésével a „Százlábú híd” átépítése 2014. április 7-én (hétfőn) a kora reggeli óráktól folytatódott. Ekkor lépett életbe a Kerepesi úton az új, ideiglenes forgalmi rend – a városközpont felé haladó északi hídpálya teljes lezárásával – az Asztalos Sándor út és az Arena Pláza közötti szakaszon. A híd felújítása két ütemben történik: az első ütem 2014 végére készül el, a második ütem befejezése 2015. október közepére várható. A munkálatok miatt április 13-a és május 27-e között a MÁV több vasútvonalán is megváltozik a menetrend.

A megváltozott forgalmi rend kiépítése és a trolivezetékek átalakítása április 6-án (vasárnap), 20 órakor kezdődött. Hétfőn hajnaltól – előreláthatólag 2014. november végéig – a kétirányú forgalom a déli hídpályán haladhat úgy, hogy az építés ideje alatt

 • a városközpont irányába egy,
 • a kifelé vezető irányba – a buszsáv megszüntetésével – két forgalmi sávon haladhatnak az arra közlekedők.

Az átépülő hídfélen sávszűkületre és sebességkorlátozásra kell számítani. A hídbontási és -építési munkák várhatóan jelentős torlódásokat okoznak majd a városközpont felé. A trolibuszok közlekedésében jelentős késések várhatók, ezek csökkentése érdekében változatlan menetsűrűséggel több trolibuszt közlekedtetünk a vonalon. Terelőút kijelölésére nincs lehetőség, mivel a környező utcák forgalma alapvetően túlterhelt, és az már nem növelhető.

A kivitelezés teljes időtartama alatt

 • a Kerepesi útról tilos lesz a balra kanyarodás a Hungária körút felől érkezőknek az Asztalos Sándor út és a Gumigyár felé,
 • a korlátozások miatt a reggeli órákban elsősorban a városközpont irányú forgalom torlódására kell számítani.

Kérjük, aki teheti, elsősorban a centrum felé válasszon másik útvonalat, és kerülje el a Kerepesi út ezen szakaszát, akinek pedig erre kell közlekednie, fokozottan figyeljen a kihelyezett táblákra és a megváltozott forgalmi rendre!

A „Százlábú híd” felújításáról

Az utoljára 1973-ban átépült felüljáró a Kerepesi út forgalmát vezeti át a Keleti pályaudvar bejárati vágányai fölött. A híd nagy jelentőségű a fővárosi úthálózatban: a 3-as számú főút ki- és bevezető szakaszán helyezkedik el, és fontos összekötő elem a helyi forgalomban is. A felújítás pontosan ütemezett menetrend szerint történik.

A Fővárosi Önkormányzat kiemelt közlekedésfejlesztési projektjei megvalósításának felelőseként – a nettó négymilliárd forint értékű beruházásra – nyílt közbeszerzési eljárásban a KC-2013 Konzorciummal kötöttünk vállalkozási szerződést 2013. november 11-én.

Sűrűbben jár az M2-es metró

A „Százlábú híd” forgalomkorlátozása miatt kialakuló közúti torlódások könnyen, gyorsan és kényelmesen elkerülhetőek, ha a közösségi közlekedést választva átszállnak a felújítás ideje alatt sűrűbben közlekedő M2-es metróra. A reggeli csúcsidőszakban a Déli pályaudvar, a délutáni csúcsban pedig az Örs vezér tere felé utazókra tekintettel biztosítunk a szokásosnál sűrűbb metrókövetést. A munkanapi csúcsidőben 18 helyett 19 metrószerelvény közlekedik a vonalon. Ez a csúcsidőszakokban 5 százalékos kapacitásbővítést jelent, óránként és irányonként 1000 fős többlet férőhely-kapacitást biztosítva. Emellett reggel, délután és este megnyújtottuk a csúcsidei metróközlekedés időtartamát, így napi átlagban 7 százalékkal nagyobb kapacitást biztosítunk a korábbi menetrendhez képest.

Változások a vasúti menetrendben –

Április közepétől május végéig a Keletibe kevesebb vonat fut be

A „Százlábú híd” átépítése az április 13-a és május 27-e között időszakban érinti a Keleti pályaudvar vasútvonalainak menetrendjét. A vonatok közlekedésének módosítása azért vált szükségessé, mert a felújítás miatt folyamatosan egy-egy vágányon szünetel majd a vasúti forgalom, és a teljes felsővezetéket is áramtalanítani kell a híd alatt. Ezek a korlátozások jelentősen leszűkítik a vonatok ki- és bejárását a főpályaudvaron.

A hat héten át tartó időszakban a Keleti pályaudvar tehermentesítése miatt változik számos vonat menetrendje, kiindulási és célállomása a Budapest–Győr/Szombathely/Sopron/Hegyeshalom, a Budapest–Székesfehérvár, a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs, a Budapest–Pusztaszabolcs–Kaposvár-Gyékényes, a Budapest– Sárbogárd – Baja, a Budapest–Hatvan, Budapest–Újszász–Szolnok, Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonalon:

 • A Budapest–Győr–Szombathely (Zalaegerszeg)/Sopron, illetve Hegyeshalom viszonylatban közlekedő gyorsvonatok a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarra érkeznek és onnan indulnak. A Déli pályaudvarról 13:50-kor, 14:50-kor, 15:50-kor, 17:50-kor Tatabányára, illetve 16:50-kor Komáromba induló vonatok Kelenföldről indulnak, valamint a Komáromból 6:40-kor induló és a Tatabányáról 15:11-kor induló vonat korábban, 14:59-kor fog indulni, illetve a Déli pályaudvar helyett Kelenföldig közlekedik. Az Intercity és nemzetközi vonatok esetében nem lesz változás, továbbra is Budapest-Keleti pályaudvarra érkeznek és onnan indulnak.
 • Budapest–Székesfehérvár vonalon, a Déli pályaudvarról reggel 8 óra után induló és érkező tárnoki elővárosi vonatok csak Kelenföldig járnak, és onnan is indulnak.
 • Budapest–Pusztaszabolcs vonalon, a Százhalombattáról reggel 6:39-kor induló vonat a Déli pályaudvar helyett csak Kelenföldig közlekedik.
 • Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs/Kaposvár–Gyékényes vonal InterCity járatai és a bajai expressz vonatok, valamint a Rippl-Rónai nemzetközi vonat Zágrábba a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarról indul, és oda érkezik.
 • Budapest–Hatvan vonal elővárosi vonatai módosított menetrend szerint közlekednek. A Gödöllő-Állami telepek megállóhelynél – a reggeli és esti időszak kivételével – csak a munkanapokon közlekedő Budapest–Gödöllő viszonylatú vonatok állnak meg. Hétvégén a bérletes utasok Volánbusszal érhetik a megállóhelyet, amelyet elfogadnak Isaszeg és Gödöllő vasútállomás között.
 • Budapest–Újszász–Szolnok vonalon közlekedő egyes reggeli, illetve az összes délutáni nagykátai elővárosi vonat a Keleti pályaudvar helyett Ferencváros vasútállomás érintésével Kelenföldre érkezik, és onnan indul.
 • A Budapest–Kelebia–Budapest vonalon közlekedő személyvonatok Keleti pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestre érkeznek, és onnan is fordulnak.

A kiindulási és célállomás változásán kívül az utasoknak számolniuk kell azzal, hogy a vonatok összeállításában is várhatók változások: a korszerű motorvonatok és a hagyományos, elővárosi ingavonatok közlekedtetése számos esetben felcserélődhet. Műszaki okok miatt a FLIRT motorvonatok csak külön szabályozás alapján közlekednek Keleti pályaudvaron a hathetes vágányzár ideje alatt, ez okozza a szerelvények változását.

A felújítás vágányzári menetrendjének elkészítésekor alapelv volt a munkába és iskolába utazás minél kisebb mértékű megzavarása. Továbbá a menetrendtervezésnél a M4-es metró elindulásával is számolt a MÁV-START Zrt. A fővárosi agglomerációs térség lakosságának jelentős része ugyanis napi bejáró, ez nagy terhelést ró az elővárosi közúti és kötöttpályás közlekedési hálózatra.

Az érintett vasútvonalak vágányzári menetrendje a vasúttársaság honlapján, az alábbi linken érhető el: http://www.mav-start.hu/vaganyzar/vaganyzar.php. A változások az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatók, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat szintén az utasok rendelkezésére áll a +36 40 49 49 49-es telefonszámon. Ezenkívül az állomások pénztáraiban is kérhetők információk, és a személyes ügyfélszolgálatokon, valamint az állomásokon elhelyezett hirdetmények is jelzik a módosításokat.

A hídépítés során okozott kellemetlenségekért szíves türelmüket és megértésüket kérjük!

Közlekedési változások percről percre

Legyen Ön is a BKK Info rendszeres használója!

A közösségi közlekedési változásokról folyamatosan frissülő naprakész információk a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu címen találhatók, mobiltelefonról pedig az m.bkkinfo.hu címen érhető el a Budapesti Közlekedési Központ új szolgáltatása. A járatfigyelő funkcióra feliratkozva a felhasználó által tetszőlegesen kiválasztott járattal vagy járatokkal kapcsolatos valamennyi információt azonnal eljuttatjuk e-mailben is. Így indulás előtt tájékozódni lehet a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról.

Kapcsolódó anyagok:

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: gépkocsi közlekedés, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.