- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Ismét változott az 1-es villamos pótlása, ütemterv szerint folytatódik a felújítás

Április 11-én (pénteken) ismét ütemváltásra kerül sor az 1-es villamos vonalának felújítása során. Az új ütemet megelőző este, április 10-én (csütörtökön) 17:20-tól az 1-es villamos Zugló vasútállomás és a Vajda Péter utca között közlekedik, az új forgalmi rend bevezetéséhez szükséges munkák elvégzésének idejére. Ezért csütörtökön este északon Óbudától az 1V és a 101V busz Zugló vasútállomásig közlekedik, a déli szakaszon pedig a Közvágóhíd H végállomástól a 201V busz pótolja továbbra is az 1-est A Vajda Péter utcáig. Április 11-étől, péntektől egészen május elejéig a villamos a Kacsóh Pongrác út és a Népliget M között jár. Ez idő alatt pótlóbusz jár északon Óbudától az Erzsébet királyné útjáig  1V jelzéssel a Bécsi úttól és 101V jelzéssel a Bogdáni úttól indulva, míg délen a Közvágóhíd H és a Népliget M között jár a 201V pótlóbusz. Az 1-es villamos szeptember végén elkezdett komplex felújítását követően a vonalon megszűnnek a leromlott pályaállapot miatti sebességkorlátozások, csökken az utazással töltött idő, akadálymentessé válik a teljes villamosvonal, amelyet a projekt részeként a Fehérvári útig meghosszabbítunk. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK kiemelt közlekedésfejlesztési beruházásaként végzett munkák ütemterv szerint haladnak.

Észak és dél: folytatódik a felújítás

2014. április 11-jén (pénteken) az 1-es villamosvonal felújításának és meghosszabbításának újabb üteme kezdődik. A május elejéig tartó időszakban az északi vonalszakaszon a Lehel utca és a Reitter Ferenc utca között teljesen átépítjük a villamospályát és a Jász utcai vágánykapcsolatot (azaz az egyenes és kanyarodó pályaszakaszok úgynevezett kitérőkkel és átszelésekkel történő összekötését). Megújítjuk az áramellátási rendszert, a felsővezeték-hálózatot és a felsővezetéktartó oszlopokat, az áramellátást biztosító kábeleket és a Reitter Ferenc utcai megálló közelében található áramátalakítót. Az esélyegyenlőséget szem előtt tartva akadálymentesítjük és korszerűsítjük a Reitter Ferenc utcai megállóhelyet, elvégezve egyúttal a kapcsolódó útépítési munkákat is.

A déli vonalszakaszon folytatódik az április elején megkezdett felújítási munka.

Ahogy korábban közöltük, Újbudán jelenleg is zajlik a villamosvonal meghosszabbítása. Ennek során nemrég lezártuk a Hengermalom utat a Szerémi út és a Fehérvári út között. A Fehérvári úton, szintén a fejlesztéshez kapcsolódva vízvezeték-szerelési munkák kezdődtek, ezért változott a Fehérvári út forgalma is. A villamosvonal meghosszabbításával 3,2 kilométer hosszú új szakaszt építünk ki a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon, ezáltal új, kötöttpályás kapcsolat jön létre Dél-Buda és Pest között, mellyel Újbuda új, átszállásmentes kapcsolatokkal gazdagodik.

Az 1-es villamos, valamint az 1V, a 101V és a 201V pótlóbusz közlekedése április 10-én este

2014. április 10-én (csütörtökön) 17:20-tól az utolsó járatindulásig az 1-es villamos, valamint a pótlójáratok közlekedése a következőképp alakul:

Az 1V jelzésű villamospótló autóbusz a Bécsi út és a Zugló vasútállomás között közlekedik, és az alábbi megállóhelyeket érinti:

A 101V jelzésű villamospótló autóbusz Óbuda, Bogdáni út és a Zugló, vasútállomás közlekedik, és az alábbi megállóhelyeket érinti:

A 201V jelzésű villamospótló autóbusz Közvágóhíd H és a Vajda Péter utca között közlekedik, és az alábbi megállóhelyeket érinti:

Az 1-es villamos, valamint az 1V, a 101V és a 201V pótlóbusz közlekedése április 11-étől május elejéig

2014. április 11-én (pénteken) az első járatindulástól május elejéig az 1-es villamos, valamint a vonal felújítása alatt közlekedő pótlójáratok közlekedése a következőképp alakul:

Az 1V jelzésű villamospótló autóbusz a Bécsi út és az Erzsébet királyné útja közlekedik, és az alábbi megállóhelyeket érinti:

A 101V jelzésű villamospótló autóbusz Óbuda, Bogdáni út és az Erzsébet királyné útja között közlekedik, és az alábbi megállóhelyeket érinti:

A 201V jelzésű villamospótló autóbusz Közvágóhíd H és Népliget M között közlekedik, és az alábbi megállóhelyeket érinti:

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. Az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jegyet kell ismét kezelni átszállás után a jegy számkocka nélküli végén (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). Mivel az 1-es villamost a vonal mindkét végén pótoljuk, ezért kétszeri átszállás, azaz harmadik felszállás is szükségessé válhat. Ilyen esetekben a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyek újabb kezelésére nincs mód, így további jegykezelés nem szükséges. Az átszállójegyet a kényszerű átszállás miatt nem kell ismét kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.

Változások a közúti, a gyalogos- és a kerékpáros közlekedés rendjében

Az 1-es villamos felújításához kapcsolódóan 2014. április 10-étől (csütörtöktől) várhatóan május elejéig a Vörösvári út Bécsi út és Flórián tér közötti részén a belső forgalmi sávban aszfaltoznak. A munkavégzés zömében a jelenleg is lezárt munkaterületen zajlik, azonban a Vörösvári úton az Árpád híd irányában a Körte utca és Flórián tér közötti szakaszon megszűnik a buszsáv, a munkaterület melletti 2 forgalmi sávon ugyanis csak így tudjuk biztosítani a haladást mind a közösségi közlekedési, mind a közúti járművek számára. A munkálatok ideje alatt, különösen a reggeli csúcsidőszakban torlódások alakulhatnak ki a környéken, ezért az arra közlekedők türelmét és megértését kérjük.

Az 1V és a 101V pótlóbusz közlekedésének segítése érdekében 2014. április 11-étől (péntektől)

A Róbert Károly körúton az Erzsébet királyné útja felé vezető oldalon a Lehel utca és a Reitter Ferenc utca között a belső forgalmi sávot lezárjuk.

A Róbert Károly körút–Hungária körút érintett szakaszán jelentősebb forgalmi torlódásra nem számítunk, a forgalom lassulására ugyanakkor igen. Kérjük a járművezetőket, hogy az ideiglenes forgalmi rend miatt – különösen a sávelhúzásoknál, sávelfogyásoknál – fokozottan figyeljenek és tartsák be a sebességkorlátozásokat.

Az 1-es villamos Népliget M megállóhelyének peronépítése miatt a Könyves Kálmán körutat keresztező kerékpáros átvezetést 2014. április 12-étől (szombattól) várhatóan egy-másfél hónapra lezárjuk. A Könyves Kálmán körúton történő átkelésre az M5 (Gyáli út)–Könyves Kálmán körút csomópontban található kerékpáros átkelőnél van lehetőség.

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a felújítások idején is a lehetőségekhez mérten zavartalan legyen a forgalom. A forgalomkorlátozások okozta nehézségek miatt a közlekedők megértését és türelmét kérjük és köszönjük!