Híreink

Átadták a buszsávot a Pesti úton

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere ünnepélyes keretek között átadta a Pesti úton kialakított buszsávot. A fejlesztéssel jelentősen csökken a naponta összesen több mint 52 ezer utast szállító 97E, 161-es, 201E és 202E jelzésű járatok menetideje. Az új buszsávnak köszönhetően az erre közlekedők gyorsabban és biztonságosabban juthatnak el a belvárosba.

– A főváros kilépett abból a több évtizedes mozdulatlanságból, ami az előző városvezetést jellemezte. Az elmúlt három év során számos fejlesztés történt, amelyek nem csak a Belvárosban, hanem a külső kerületekben is javítják a fővárosiak életkörülményeit – mondta Szeneczey Balázs. A városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes üdvözölte a XVII. kerület és a polgármester, Riz Levente erőfeszítéseit, amit a városrész fejlesztéséért tettek.

– Rákosmente az egyetlen városrész, amelyet nem kapcsol városi (hév, metró, villamos) kötöttpályás közlekedés a főváros többi részéhez, így a buszos tömegközlekedés különösen fontos az itt élőknek – hangsúlyozta Riz Levente. – Nagyon lényeges előrelépés a most átadott buszsáv, mivel Rákosmente ezen részén gyakoriak a reggeli dugók. Az új útszakasz mind az autósoknak, mind a tömegközlekedést használóknak komoly időnyereséget jelent – tette hozzá a XVII. kerületi polgármester, aki kiemelte, hogy a buszsáv ötletét Vitézy Dáviddal közösen alakították ki 2008-ban és megköszönte a BKK-nak a beruházás megvalósítását.

A projektben az eddig 2×1 sávos Pesti úton az útpálya szélesítésével alakítottak ki harmadik sávként új buszsávot a XVII. kerületi Maroshévíz utcai csomópont és a Csabai úti csomópont között, a városközpont irányába, mintegy 550 méter hosszan.

A beruházás közvetlen célja a közösségi közlekedést használó utasok minél magasabb színvonalú kiszolgálása, ugyanakkor fontos stratégiai cél a közösségi közlekedés versenyképességének javítása az egyéni közlekedéssel szemben. A fejlesztés révén lehetővé válik az erre közlekedő autóbuszok menetidejének csökkentése, elsősorban a reggeli csúcsidőszakban.

A torlódások megelőzése érdekében forgalomtechnikai eszközöket is alkalmaztak: átépítették a terelőszigetet a Pesti út–Csabai út kereszteződésében, a buszmegállókat pedig a buszsávba helyezték. A felújításban érintett buszmegállók nem csupán megújultak, de 18 méter hosszban erősített aszfaltszerkezetet is kaptak. A kialakított forgalmi sávok egyenként 3 méter szélesek, a buszsáv elválasztása kettős terelővonallal történt. A biztonságos közlekedést a szélső forgalmi sávok melletti 25 centiméteres biztonsági sáv szolgálja. A buszsáv forgalmát vezeték nélküli hálózatban működő videokamerák figyelik.

„A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Pesti úton buszsáv kialakítása útpálya-szélesítéssel” (KMOP-2.3.1/B-08-2009-0006) mintegy 206 millió Ft összköltséggel megvalósult beruházás, melyből több mint 185 millió forint az Új Széchenyi Tervből nyújtott európai uniós támogatás.

A Pesti úti buszsáv sikeres megvalósítását Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ és Rákosmente Önkormányzata szoros együttműködése tette lehetővé. A Főváros és a BKK továbbra is elkötelezett a közösségi közlekedés fejlesztésében. A tömegközlekedési eszközök előnyben részesítése valamennyi közlekedő érdeke, és mind a szolgáltatást igénybe vevők, mind a közúti forgalomban részt vevő egyéni közlekedők számára előnyös.

A Pesti úti buszsáv a Csabai út–Pesti út csomópontjában kapcsolódik a rákoskeresztúri autóbusz-folyosóhoz, amelyet október végén adtak át a forgalomnak. A buszkorridor a főváros és agglomerációjának egyik lényeges és nélkülözhetetlen összekötő útvonala, melyet egy többéves projekt eredményeként a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ valósított meg. A jelenlegi fejlesztések révén jelentősen felgyorsult és korszerűbbé vált az autóbusz-közlekedés Rákoskeresztúr városközpont és az Örs vezér tere között.

A projekt legfontosabb adatai:

  • Projekt neve: A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Pesti úton buszsáv kialakítása útpálya-szélesítéssel
  • Azonosító száma: KMOP-2.3.1/B-08-2009-0006
  • Kedvezményezett: Budapest Főváros Önkormányzata
  • Megvalósító: Budapesti Közlekedési Központ
  • Összköltsége: 205.995.521 Ft
  • Uniós támogatás összege: 185.395.969 Ft

Kapcsolódó anyagok:

Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.