Forgalmi változások

A solymári Kerekhegyet is bevonjuk a BKK hálózatába

Solymár Kerekhegy nevű városrészéből eddig csak hosszabb gyaloglással vagy egy ritkán közlekedő, helyi kisbusszal volt elérhető a fővárosi tömegközlekedési hálózat. Solymár önkormányzatának kezdeményezésére a jelenleg Hűvösvölgytől Budaliget, Géza fejedelem útjáig közlekedő 157-es busz Kerekhegyig történő meghosszabbításával a városrészt 2014. április 1-jével bekapcsoljuk a BKK közlekedési hálózatába. A 157-es busz ettől az időponttól munkanapokon 20 óráig fix menetrenddel, 20 óra után, valamint szombaton és vasárnap egész nap igényalapú Telebusz-rendszerben közlekedik. Ez azt jelenti, hogy a vonalon üzembe állított Solaris Urbino alacsonypadlós midibuszok kizárólag akkor közlekednek Kerekhegyig, ha az utazási szándékot előzetesen telefonon, vagy az utazás során a járművezetőnél jelezték. Hűvösvölgy és Budaliget, Géza fejedelem útja között az eddigi járatsűrűséget a Kerekhegyre közlekedő 157-es járat a kizárólag a budapesti szakaszon közlekedő 157A betétjárattal együtt biztosítja.

Solymár önkormányzatának kezdeményezésére a 157-es busz útvonalát meghosszabbítjuk és bekapcsoljuk a fővárosi közösségi közlekedési hálózatba a település Kerekhegy nevű városrészét, amely így közvetlen kapcsolat kap Hűvösvölgyhöz. Innen az utasok a 61-es villamossal utazhatnak tovább a belváros felé. A kerekhegyi területre 2014. április 1-jétől (keddtől) a részben igényalapú Telebusz-rendszerben közlekedő, Hűvösvölgyből induló, és a jelenlegi Budaliget, Géza fejedelem útja végállomástól Solymár, Kerekhegyig meghosszabbított útvonalú 157-es busszal lehet eljutni.

A járat munkanapokon 20 óráig fix menetrenddel, 20 óra után, valamint szombaton és vasárnap egész nap igényalapú Telebusz-rendszerben közlekedik, ami azt jelenti, hogy a busz kizárólag akkor teszi meg a Budaliget, Géza fejedelem útja és Solymár, Kerekhegy közötti útvonalat, ha az utazási szándékot előzetesen telefonon a 06 1 3-BKK-BKK (06 1 3-255-255) számon, vagy az utazás során a járművezetőnél jelezték. A menetrend szerint a 157-es busz hétköznapokon 20-60, míg a hétvégi napokon 60 percenként közlekedik a Kerekhegyen. Hűvösvölgy és Budaliget, Géza fejedelem útja között az eddigi járatsűrűséget a Kerekhegyre közlekedő 157-es járat a kizárólag a budapesti szakaszon közlekedő 157A betétjárattal együtt biztosítja.

A 157-es busz a kerekhegyi végállomást a Budaliget, Géza fejedelem útjától a Zerind vezér utca–Solymár, összekötő út–Berzsenyi Dániel utca–Budai Nagy Antal utca–Solymár, Kerekhegy útvonalon közelíti meg. A 157-es és a 157A busz menetrendje hamarosan elérhető lesz a BKK honlapján.

Mi az az igényalapú Telebusz-rendszer?

A BKK célja az igényalapú közlekedési rendszer bevezetésével egyrészt a szolgáltatás bővítése, a tömegközlekedéssel eddig nem rendelkező területek kiszolgálása, másrészt pedig a szolgáltatástípus meghonosítása és az ehhez kapcsolódó tapasztalatszerzés. A rendszer lényege, hogy az ilyen típusú szolgáltatást nyújtó buszok csak akkor közlekednek, ha arra az utasok részéről valós igény jelentkezik. Az utazási szándékot a többi, hasonló rendszerben közlekedő járathoz – a 219-eshez és a 260-ashoz – hasonlóan a 157-es járat esetében is a 06 1 3-BKK-BKK (06 1 3-255-255-ös) telefonszámon lehet jelezni, emellett útközben a járművezetőnél is kérhető. A módszer előnye, hogy a buszok kizárólag az utasok által ténylegesen igénybe vett útkszakaszt járják csak be, nem kell üresen közlekedniük, és sem zaj-, sem környezetszennyezéssel nem terhelik a zöld-, lakóterületeket. A járatot a BKK normál díjszabásával lehet igénybe venni, azaz a szokásos vonaljegyek, bérletek használhatóak, az arra jogosultak részére pedig ingyenes az utazási lehetőség. A menetjegy a buszvezetőnél is megvásárolható 450 forintos áron.

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.