- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Menetrendi fejlesztések a közösségi közlekedésben 2014 februárjától

A szolgáltatásaink fejlesztését célzó több pozitív változás lép életbe 2014 februárjától a főváros közösségi közlekedésében. Javítjuk az újpesti Rózsa utcai lakótelep tömegközlekedési kiszolgálását. Megbízhatóbb menetrendet vezetünk be a 15-ös busz vonalán. Rákoshegy, Erzsébettelep és Bélatelep tömegközlekedését javítjuk a 98-as, a 98E és a 198-as járat új menetrendjével. Gyorsabbá, kényelmesebbé tesszük Csepel megközelítését Kispestről a 148-as sűrítésével. Bővül a 193E járat szolgáltatása, Kőbánya-Kispestről is közvetlenül, átszállás nélkül megközelíthető lesz a Market Central.

120-as busz: új megálló Újpesten a Munkásotthon utcánál

Újpesten a Rózsa utcai lakótelep kedvezőbb kiszolgálása és a központ gyorsabb megközelítése érdekében bővítjük a 120-as busz megállóhelyeinek számát: február 1-jétől (szombattól) a 30-as, a 30A és a 230-as busz mellett ez a járat is megáll Újpest-Központ M irányában az István úton a Munkásotthon utca megállóban a kerület polgármesterének kezdeményezésére.

15-ös busz: egyenletesebb közlekedés, tarthatóbb menetrend

A 15-ös busz útvonalának meghosszabbítása, illetve a városi közlekedés sajátosságainak, valamint a járat útvonalán jelenleg is zajló felújítási, építkezési munkák miatt a járat menetrendje jelenleg nem elég megbízható. A meghosszabbítás óta szerzett tapasztalatok alapján a tarthatóbb menetrendre, egyenletesebb közlekedésre törekedve február 3-ától (hétfőtől) korrigáljuk a 15-ös busz menetidejét és indulási időpontjait. Jellemzően az Árpád híd M végállomási indulási idők változnak, a Boráros tér H-tól többségében a jelenlegivel azonosak maradnak a menetrendi indulások.

98-as, 98E és 198-as busz: változó menetrend Rákoshegy, Erzsébettelep és Bélatelep jobb kiszolgálása érdekében

Rákoshegy, Erzsébettelep és Bélatelep tömegközlekedésének javítása érdekében – Kucsák László országgyűlési képviselő és Ughy Attila polgármester kezdeményezésére – február 3-ától (hétfőtől) új menetrendet vezetünk be a 98-as, a 98E és a 198-as járat vonalán.

193E: bővülő szolgáltatás – Kőbánya-Kispestről is a Market Centrálhoz

Február 3-ától (hétfőtől) bővítjük a 193E autóbusz szolgáltatását: a járat reggeli üzemidejét meghosszabbítjuk, ráadásul a Kőbánya-Kispest M végállomástól 7:51 és 8:11-kor induló autóbuszokkal egészen a ferihegyi Market Central áruházig lehet utazni átszállás nélkül. Ezzel is segítjük az áruházban, illetve a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalában dolgozók munkába jutási lehetőségeit. Emellett a Market Centráltól Kőbánya-Kispest M felé – azaz közvetve a Belváros irányába is – biztosítunk egy indulást, 8:22-kor. A Market Central és a Mednyánszky utca között a 193E busz az ugyanitt közlekedő, népszerű 236-os járat megállóiban áll meg. A fentieken túl Erzsébettelep és Bélatelep kiszolgálását javítva Kőbánya-Kispest M irányába a 193E busz megáll a 98-as járat Vajk utca megállójában is. Így csúcsidőben óránként a jelenlegi 13-14 helyett 23-24, azaz közel kétszeres mennyiségű autóbusz biztosít eljutást a belváros irányába.

148-as busz: gyorsabban, kényelmesebben, a H7-es hévhez hangolva

Február 3-ától (hétfőtől) hétköznapokon sűrűbb, a reggeli csúcsidőszakban 6-8, a délutáni csúcsban 7-8 perces követést vezetünk be a 148-as autóbuszjáraton. A Kispestet Pesterzsébeten át Csepellel összekötő busz indulásainak sűrítésére – György István főpolgármester-helyettes, Németh Szilárd, Csepel polgármestere, valamint Földesi Gyula, Pesterzsébet országgyűlési képviselője kezdeményezésére – az utazóközönség színvonalasabb kiszolgálása érdekében kerül sor. A menetrendi sűrítés a XIX. kerületi Wekerle-telep belső közlekedésében és kerületközponti kapcsolatokban, valamint a Pesterzsébet–Csepel-utazásokban és a Kőbánya, valamint Pestszentlőrinc irányú átszállásokban jelent különösen komfortnövekedést. A menetrend sűrítéséről bővebben korábbi közleményünkben írtunk.