Közlemények

Reagálás a Népszabadság „Mégis ötmilliárd kell a Széll Kálmán térre” című cikkére

A Népszabadság „Mégis ötmilliárd kell a Széll Kálmán térre” című cikkével kapcsolatban kénytelenek vagyunk pontosítani az abban foglaltakat.

A Széll Kálmán tér megújítása része a Nemzet Fővárosa programnak, továbbá a Kormány támogatását is élvezi, hiszen a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetése 3 milliárd forintot irányzott elő a Széll Kálmán tér felújításának, a térségi tömegközlekedési kapcsolatok fejlesztésének és a budai észak-déli villamoskapcsolat kiépítésének támogatására.

A Széll Kálmán tér átalakításáról a Fővárosi Közgyűlés 2011. augusztus 31-ei ülésén született döntés. A cikk állításaitól eltérően, már ekkor, tehát 2011-ben is 3-5 milliárd forint szerepelt a tervezés és a kivitelezés első ütemének tervezett költségeként, mely állami és fővárosi, valamint – a teret érintő budai észak-déli villamoskapcsolat kialakítását szolgáló projekt révén, ezen felül – uniós források felhasználását jelenti.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a folyósítási ütemezés részeként a Kormány fokozatosan, évről-évre biztosítja a tér átépítésének forrását. Ebből adódóan első lépésként 2011 végén 1,5 milliárd forint állami és fővárosi forrás lett lekötve. A beruházás a tervezett módon, a 2014-es költségvetésben szereplő előirányzattal kapja meg a teljes támogatási összeget. Mivel az eredeti költségterv 3-5 milliárdról szólt, mindenki számára jól látható, hogy a jelenlegi 4,8 milliárd forintos összköltség ezen belül marad. A Budai fonódó villamosközlekedés költségeit külön uniós keretből finanszírozzuk, a téren átvezető vágány ebből a keretből épül meg.

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.