Híreink

Megkapta a használatbavételi engedélyt az M4-es metró Rákóczi téri állomása is

A Rákóczi téri megálló már a negyedik állomás a tízből az M4-es metró vonalán, amelyik megkapta a használatbavételi engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól. Az építési munkálatok és a jelenleg is zajló sötétüzemi (még utasok nélküli) tesztek befejezésén kívül a metróvonal szükséges engedélyeinek megszerzése is előfeltétele annak, hogy az M4-es metró utasforgalmi próbaüzeme március végén, a vállalt határidőben megkezdődhessen.

Az M4-es metró Rákóczi téri állomása a Nagykörút és a Rákóczi téri Vásárcsarnok közötti terület alatt helyezkedik el. Belső kialakítása leginkább egy teátrumra emlékeztet: a megálló terének részét képező karzatokra pedig – a tér elnevezéséhez igazodva – II. Rákóczi Ferenc birtokainak nevét vésték az építők. A megállót – a Szent Gellért téri, illetve a Fővám téri állomásokhoz hasonlóan – nagy belső tér jellemzi, melyet peronalagutak egészítenek ki a Nagykörút irányában. A belső falak burkolata színeiben követi a piros-fehér-zöld trikolórt. A megálló peronszintje 22 méter mélyen található, ahonnan 4 mozgólépcső, illetve 2 lift vezet a galériaszintre, majd tovább, a felszínre. Az állomás mozgólépcsői a 4-es és a 6-os villamos felőli térrészre, míg az akadálymentesítést szolgáló liftek a Vásárcsarnok elé érkeznek.

A felszínen a megóvott platánfák és az újonnan ültetett facsemeték között pihenőpadok kaptak helyet, a belvárosi levegőt pedig egy medence teszi majd kellemesebbé. Az állomás érdekessége, hogy a parkból két üvegcsövön át különleges tükrök vezetik a peronszintre a természetes fényt. A megálló mennyezetét díszítő natúr betonkorongok között szintén sajátos tükröket helyeztünk el, melyek az őket megvilágító reflektorok fényét szórják szét az állomás belső terében. A Rákóczi téri állomáshoz kapcsolódva a Vásárcsarnokkal közös beruházásban egy mélygarázs is épült, melyet a BKK működtet, és idén év eleje óta üzemel.

Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.