Híreink

Idén is megéri cafeteria keretből vásárolni BKK-bérletet

2014. január 1-jétől átlagosan 10%-kal csökken a magánszemélyek által vásárolható legtöbb BKK-bérlet ára. Akinek a munkáltatója a cafeteriakeretből vagy a munkába járáshoz biztosítja a fővárosi utazási bérletet, azok változatlanul a 2013-as áron juthatnak hozzá a közösségi közlekedési termékhez, de a bérletet továbbra is megéri ezen a módon, azaz béren kívüli juttatásként kérni.

Amennyiben egy munkavállaló mint magánszemély az adózás utáni, nettó béréből megvásárolja a 2014-ben 9.500 Ft-ba kerülő havi Budapest-bérletet, akkor ez a bruttó fizetéséből számítva 14.504 forintos bérfelhasználást jelent. Ezzel szemben, ha a munkáltató alkalmazottjának béren kívüli juttatásként adja a BKK-bérletet, akkor egyik fél a másik javára 10.500 forintot költ az utazásra. Ehhez társul az ilyen típusú illetményt terhelő 35,7%-os adó, így a bérlet valójában 14.249 forint bruttó ráfordítást jelent. Ennek eredményeként a példában szereplő havi Budapest-bérlet összességében olcsóbb, ha cafeteriakeretéből kapja meg a munkavállaló, mintha személyesen, adózott jövedelméből venné meg pénztárainkban.

Egy példa

Az Ön bruttó havi fizetése Az Ön nettó havi fizetése A Cafeteria-juttatás adóvonzata Cafeteriakeretből választott bérlet adóval terhelt ára

(bérlet: 10 500 Ft)

Az Ön által személyesen (magánszemélyként) vásárolt bérlet bruttósított ára

(bérlet: 9 500 Ft)

250 000 Ft 163 750 Ft 35,7% 14 249 Ft 14 504 Ft

A cafeteria keretén belül vásárolt bérlettel ráadásul időt is megtakaríthat a vásárló, hiszen nem kell minden hónapban pénztár előtti sorban állással tölteni hosszú perceket, és a bérlet lejárati idejét sem szükséges folyamatosan észben tartania.

Részletes tájékoztató a 2014-es bérletárakról.

Kategória: Híreink | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.