Forgalmi változások: Tömegközlekedés

Egy kilométer hosszan teljesen megújult az Ady Endre út

Ismét teljes vonalon közlekedik a 42-es villamos

A Fővárosi Önkormányzat útfelújítási programjának részeként két ütemben a BKK felújította a kispesti Ady Endre utat a Baross utca és Rákóczi utca között. Az idei első ütemben a Határ út irányú egy kilométeres útszakaszt két hónap alatt teljesen újjáépítettük. Átépültek a gyalogos átkelőhelyek és újak létesültek, az útpálya teljes pályaszerkezet cserén esett át, akadálymentessé alakítottunk át két megállót, ahova utasvárók is kerültek és kerékpársáv is létesült. A városhatár felé vezető szakasz megújítását 2014 tavaszán folytatjuk.

Az Ady Endre út Baross utca és Rákóczi utca közötti szakasza a XIX. kerület fontos közlekedési útvonalaként nem csak a közvetlen földrajzi környezetében lakók közlekedését biztosítja, hanem fontos közlekedési kapcsolatot teremt az Üllői úttal párhuzamosan a Havanna lakótelep számára is.
A közutat teljes pályaszerkezetében megújítottuk: az aszfaltot alappal együtt kibontottuk, és három rétegben – alap, kötőréteg, kopóréteg – újraaszfaltoztuk. Az új úttesten kerékpársáv létesült a Határ út és a Baross utca között, így kerékpáros kapcsolat jött létre a Határ úton és a Hungária úton már meglévő kerékpárutakhoz. Ugyanezen az egy kilométeres – belváros irányú – szakaszon a párhuzamosan futó összetöredezett, anyagában vegyes összetételű járdát kicseréltük, az út és a járdacsatlakozásánál a járda szintjét lesüllyesztettük, a vakok és gyengén látók számára taktilis jeleket helyeztünk ki. Új gyalogátkelőhelyeket hoztunk létre az Ady Endre út és Corvin körút kereszteződésében. Felülvizsgáltuk a meglévő lámpatesteket is, ezek közül nyolcat kicseréltünk, huszonnyolcat pedig megtisztítottunk.

A 42-es villamos két megállóját is felújítottuk: a Hungária út és a Corvin körút – Határ út irányában – megállók egy méterrel szélesebbek lettek, az esélyegyenlőségi szempontoknak megfelelően magassági szintjüket megemeltük 12 cm-ről 28 cm-re, szinte síkba hozva a villamos legalsó lépcsőfokával, így a fellépés és a babakocsi megemelése is egyszerűbb lesz. A villamosmegállóknál a gyalogosan közlekedők védelme érdekében az átkelőhelyeknél – a villamosperonnal ellentétes oldalon – középszigetek épültek. A villamosközlekedés biztonsága érdekében a villamospályát gömbsüvegsor választja a közúti közlekedéstől. A munkák kivitelezője a BKK Közút Zrt. A BKV ezalatt a 42-es villamos vonalán összesen 660 vágányméter hosszan teljes vágánypanel-cserét végzett el.

Második ütem

A tél elmúltával 2014 tavaszán, a második ütemben várhatóan március 15-étől kezdődően az Ady Endre út belváros felől a városhatár irányába vezető páratlan oldalán kezdődik hasonló munkavégzés, az úttest, valamint a kapcsolódó peronok és járdák rekonstrukciójával.

Kapcsolódó anyagok:

Megújul a kispesti Ady Endre út

Kategória: Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.