Forgalmi változások: gépkocsi közlekedés

Elkezdődött a 3-as villamosvonal rekonstrukciója – Forgalmi változások

November  4-én, hétfőn elkezdődött a 3-as villamosvonal teljes felújítása, amely érinti a 28-as, 28A, 37-es, 37A, a 62-es és a 62A villamosok közlekedését is. A mostani fázisban az Örs vezér tere – Kőbánya M és a Mázsa tér között végzik a munkát a kivitelezők, és ez komoly változásokat vont maga után a felújítások által érintett villamosok forgalmában. A teljes felújítást követően megszűnnek a sebességkorlátozások, érezhetően csökken a menetidő, korszerű hangosítóberendezésekkel ellátott, modern utastájékoztató berendezésekkel felszerelt utasvárók és megállók létesülnek.

Villamosközlekedés

November 4-étől, hétfőtől a Fehér úton, a Kőrösi Csoma Sándor úton és az Élessaroknál közlekedő villamosok forgalmi rendje az alábbiak szerint változott.

3-as villamos

A 3-as villamos két részre osztva közlekedik:

 • Mexikói út és Örs vezér tere – Kőbánya M között;
 • Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) és Gubacsi út között.

28-as és 28A villamos

A 28-as villamos rövidített útvonalon, a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és a Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) között jár a 28-as és 28A villamosok teljes üzemidejében. A 28A jelzésű villamos a felújítás idején nem közlekedik.

37-es és 37A villamos

A 28-as villamos helyett a Maglódi úton csak a 37-es és a 37A villamos közlekedik. A 28-as villamost is helyettesítő 37-es járat így sűrűbben, a csúcsidőszakokban 7-8, napközben 10 percenként indul.

Hétköznapokon és vasárnapokon, valamint ünnepnapokon reggel 8 és délután 16 óra között a 37-es villamos a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és az Izraelita temető között közlekedik.

Hétköznapokon és vasárnapokon, valamint ünnepnapokon reggel 8 óra előtt és délután 16 óra után, valamint szombaton egész nap 37A jelzéssel a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és az Új köztemető (Kozma utca) között közlekedik a villamos.

62-es és 62A villamos

A 62-es villamos rövidített útvonalon: Rákospalota MÁV-telep és az Örs vezér tere – Kőbánya M között közlekedik a 62-es és 62A villamosok teljes, összevont üzemidejében. A 62A jelzésű villamos a felújítás idején nem jár.

Villamospótló autóbuszok közlekedése

Az Örs vezér tere – Zugló M+H végállomás és a Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) között 3-62V jelzéssel összevont pótlóbusz közlekedik a villamosok helyett. A villamospótló autóbusz az alábbi megállóhelyeket érinti Kőbánya alsó vasútállomás felé:

 • Örs vezér tere – Zugló M+H, végállomás, felszállóhely: a 32-es autóbusz Árpád híd irányú megállóhelye előtt kialakított megállóhely;
 • Örs vezér tere – Kőbánya M: a 32-es, a 176E, a 276E autóbusz leszállóhelye, a 67-es autóbusz megállóhelye;
 • Finommechanikai Zrt.: a 85-ös, a 100-as, a 161-es, a 161A autóbusz megállóhelye;
 • Terebesi utca: a 85-ös, a 161-es, a 161A autóbusz megállóhelye;
 • Élessarok: a 85-ös, a 162-es, a 162A, a 262-es autóbusz megállóhelye;
 • Ónodi utca: a 162-es, a 162A, a 185-ös, a 262-es autóbusz megállóhelye;
 • Szent László tér: a 162-es, a 162A, a 262-es autóbusz megállóhelye;
 • Liget tér: a 9-es, a 162-es, a 162A, a 262-es autóbusz megállóhelye;
 • Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér): a 9-es autóbusz megállóhelye;
 • Mázsa utca: villamospótló-megállóhely a Kőbányai úton a gyalogos-átkelőhely után;
 • Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér), végállomás: a Bihari utcában a 3-as villamos végállomási peronján.

A 3-62V jelzésű pótlóbusz az Örs vezér tere felé az alábbi megállóhelyeken áll meg:

 • Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér), végállomás: a Bihari utcában a 3-as villamos végállomási peronján;
 • Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér): a Mázsa téren a 3-as villamos Gubacsi út irányú megállóhely peronján;
 • Liget tér: a 9-es autóbusz megállóhelye;
 • Szent László tér: a 909-es autóbusz megállóhelye;
 • Harmat utca (Ónodi utca): a 162-es, a 162A, a 262-es autóbusz megállóhelye;
 • Élessarok: a 161-es autóbusz megállóhelye;
 • Terebesi utca: a 85-ös, a 161-es, 161A autóbusz megállóhelye;
 • Finommechanikai Zrt.: a 85-ös, a 161-es, a 161A autóbusz megállóhelye;
 • Örs vezér tere – Kőbánya M: kijelölt villamospótló-megállóhely az Árkád mellett;
 • Örs vezér tere – Zugló M+H, végállomás, leszállóhely: a 44-es, 45-ös autóbuszok leszállóhelye.

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A pótlójáratról a villamosra vagy a villamosról a pótlójáratra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az átszállójegy – használata esetén nem kell újat kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet továbbutazni.

A már kezelt vonal- és gyűjtőjegyet átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyet ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből).

Az átszállójegyet a pótlójáratra vagy a villamosra történő átszállásnál nem kell újrakezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.

A pótlóbuszok és a villamosok részletes menetrendje a www.bkk.hu címen érhető el.

Közúti közlekedés

November 4-étől időszakos, félpályás sávlezárások vannak érvényben:

 • az Élessaroknál a vasút alatti aluljáróban,
 • a Kőrösi Csoma Sándor úton a Kápolna utca kiágazásánál,
 • a Kőbányai úton (Mázsa téren) a Bihari út torkolatánál,
 • a Fehér út–Gyógyszergyári utca,
 • a Kőrösi Csoma Sándor út–Harmat utca,
 • a Kőrösi Csoma Sándor út–Ónodi utca,
 • a Kőrösi Csoma Sándor út–Bánya utca,
 • a Kőrösi Csoma Sándor út–Halom utca (Szent László tér) és
 • a Kőrösi Csoma Sándor út–Vaspálya u. (Liget tér) kereszteződésében a villamosvágányok területén.

A villamosvágányok és egyéb létesítmények felújítása idején a Kőrösi Csoma Sándor úton mindkét irányban a belső sáv szűkítésére kell számítani.

A villamospótló autóbuszok végállomásának kialakítása miatt a Bihari utat egyirányúsítottuk a Jegenye utca és a Mázsa utca között a Mázsa utca, illetve a Liget tér felé, ami megegyezik a Bihar út Kőbányai útig tartó szakaszával. Az Üllői út felé tartóknak javasoljuk, hogy a Kőbányai út–Monori utca–Jegenye utca–Bihari út útvonalon tegyenek kerülőt.

A villamosvágányok felújítása idején számos kisebb, időszakos forgalomkorlátozásra is számítani kell. Ezekről a Budapesti Közlekedési Központ aktuális és részletes tájékoztatást ad a BKK INFO híradásainak segítségével.

A 3-as villamos felújításáról

A munkákkal teljes egészében megújul a villamospálya a Fehér útnál, az Élessaroknál és a Kőrösi Csoma Sándor úton. A Kápolna utcában új visszafordítási lehetőség létesül. A munkák későbbi szakaszaiban megújul a villamospálya a Mexikói úton is. A Bihari úton a jelenlegi egyvágányú villamospályát kétvágányúvá alakítjuk át. Az elvégzett tervezési és hatósági engedélyezési munkákat követően az A-HÍD Építő Zrt. kezdi el a rekonstrukciót összesen 11,5 milliárd forint értékben. A kivitelezés része az „1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztése I. ütem” projektnek, amely 93,92% uniós támogatás felhasználásával valósulhat meg. A 3-as villamosvonal a Mexikói út és a Gubacsi út közötti szakaszának helyreállítására és korszerűsítésére kötött kivitelezési szerződés értéke nettó 10.980.124.928 forint.

Korszerű utasvárók, meghosszabbított akadálymentes peronok és új gyalogátkelőhelyek

A munkák végeztével öt korszerű áramátalakító állomás, 18 kilométernyi új felsővezeték-hálózat és 110 kilométernyi új áramellátói vezetékrendszer segíti a villamosközlekedést. Az energiaellátás korszerűsítésének köszönhetően növekszik az energiahatékonyság, a felújított hálózat pedig lehetővé teszi a fékező villamosok energiájának az elektromos rendszerbe történő visszatáplálását. A tervezett vonalszakaszon minden kitérő automatikus vezérlésű váltófűtéssel lesz ellátva a zavartalan téli közlekedés biztosítása érdekében.

A 3-as villamosvonal a Mexikói út és a Gubacsi út közötti több mint 13.500 méteres pályájának helyreállítását követően megszűnnek a jelenlegi, helyenként 10-30 km/h-s sebességkorlátozások, így érezhetően csökken majd az utazási idő. A vonalon az összes megállóhelyet akadálymenetesítjük (26 centiméter magasra), mely nem csupán a mozgásukban korlátozottak számára teszi egyszerűbbé a megállókban a le- és felszállást, hanem a babakocsival közlekedő kisgyermekes anyukák, valamint az idősek közlekedését is nagymértékben megkönnyíti. A peronok kényelmes és biztonságos megközelítését és használatát új gyalogátkelőhelyek létesítésével és minden megállóhely meghosszabbításával, valamint három – a Laky Adolf utca, a Szent László tér és a Kőbánya alsó vasútállomás – megállóban a megállóhely teljes átépítésével biztosítjuk.

A megállóhelyeken a felújítás során megújulnak a hangosítóberendezések, az utasvárók, a peronlefedések, a padok, a támaszkodók, a szemetesek és az utastájékoztató berendezések. A Mexikói úton, az Örs vezér tere zuglói oldalán, a Szent László téren és a Kőbánya alsó vasútállomásnál korszerű perontetőket, a többi megállóhelyen modern utasvárókat létesítünk.


Kapcsolódó anyagok:

Kategória: Forgalmi változások: gépkocsi közlekedés, Forgalmi változások: gyalogos közlekedés, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.