- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Megújul a kispesti Ady Endre út

A Fővárosi Önkormányzat útfelújítási programjának részeként két ütemben megújul a kispesti Ady Endre út a Baross utca és Rákóczi utca között. Ez az idei legnagyobb útfelújítási munka a fővárosban, hiszen az útalapon át a járdákig minden megújul. Az Ady Endre út meglehetősen rossz állapotban van, amelyen már a kátyúzás és a részleges javítás sem segít. Az útszakasz a XIX. kerület fontos közlekedési útvonalaként nem csak a közvetlen földrajzi környezetében lakók közlekedését biztosítja, hanem fontos közlekedési kapcsolatot teremt az Üllői úttal párhuzamosan a Havanna lakótelep számára is.

A felújítás első – belváros irányú – ütemét október 1-jétől december elejéig idén ősszel valósítja meg a főváros, a második ütemre, a városhatár felé vezető szakasz megújítására 2014 tavaszán kerül sor.

Az új úttesten kerékpársáv létesül a Határ út és a Baross utca között, a munkák során a teljes útpálya szerkezete és a járdák is újjáépülnek. A munkák során új villamosmegállók épülnek, a peronok új burkolatot kapnak, a Corvin körút és a Hungária út megállóhelyek peronjait kiszélesítik, így biztonságosabb körülmények között várakozhatnak az utasok az itt közlekedő 42-es villamosra. A villamosmegállóknál a gyalogosan közlekedők védelme érdekében az átkelőhelyeknél – a villamosperonnal ellentétes oldalon – középszigetek épülnek. A villamosközlekedés biztonsága érdekében a villamospályát gömbsüvegsor fogja elválasztani a közúti közlekedéstől. A 42-es villamos helyett a teljes vonalon pótlóbuszok közlekednek. A munkák kivitelezője a BKK Közút Zrt.

Közúti közlekedés

Az első ütem idején az Ady Endre út belváros irányú, páros oldalán dolgoznak majd a szakemberek. Ebben az időszakban a Baross utca és a Rákóczi utca közötti útszakasz lesz lezárva az ide betorkolló utcákkal együtt. A felújítás alatt a városközpont – a Határ út – felé tartó forgalma a villamosvágányokon halad majd, itt egy sáv áll majd a közlekedők rendelkezésére a Hunyadi út és a Baross utcai csomópont között. A Tálas utcai csomópont lezárása miatt az itt található benzinkút megközelítési lehetősége is megváltozik.

2014. tavaszán, a második ütem idején az Ady Endre út belváros felől a városhatár irányába vezető páratlan oldalán folynak majd a munkák. Az építkezés idején a Baross utca és a Rákóczi utca között az Ady Endre útba torkolló utcákat is lezárják. Ebben a fázisban a városközpont – a Határ út – felé tartó forgalmat nem korlátozzák, ellenkező irányban viszont egy sávon, a villamosvágányokra terelve zajlik majd a forgalom az Álmos utca és a Rákóczi utca között.

A tél elmúltával 2014 tavaszán újulnak meg a gyalogosjárdák az Ady Endre út mindkét oldalán.

Villamospótló buszok közlekedése

A 42-es villamos az útpálya felújítása idején, október 1-jétől december 4-éig nem közlekedik. A villamos helyett a teljes vonalon 42V jelzéssel villamospótló autóbuszok szállítják majd az utasokat.

A 42V jelzésű villamospótló autóbusz a Tulipán utca felé az alábbi megállóhelyeket érinti:

A 42V jelzésű villamospótló autóbusz a Határ út M irányában az alábbi megállóhelyeken áll meg: