Forgalmi változások

Felújítási munkák miatt rövidített útvonalon jár a 61-es villamos

2013. szeptember 28-ától (szombattól) a 61-es villamosok rövidített útvonalon, a Móricz Zsigmond körtér és a Zuhatag sor között közlekednek, a Zsemlye utcánál – a Nagyhíd megállónál – található híd támfalainak teljes felújítása, illetve a Völgy utcában a Vadaskerti út és Nyéki út közötti, mintegy 700 méter hosszú, rendkívül rossz állapotú pálya felújítása miatt. A Széll Kálmán tér M és Hűvösvölgy között 61V jelzéssel pótlóbusz szállítja utasainkat.

INFORMATION IN ENGLISH

Szeptember 28-tól a 61-es villamosok csak rövidített útvonalon, a Móricz Zsigmond körtér és a Zuhatag sor között közlekednek. A villamosok pótlására Széll Kálmán tér M és Hűvösvölgy között 61V pótlóbuszokat indítunk. A járatok napközben 5, a csúcsidőszakokban 2-3 percenként követik egymást.

Az átszállások okozta kellemetlenségek mérséklése érdekében a 61V villamospótló autóbusz a Széll Kálmán tér M és Hűvösvölgy között közlekedik, a Szilágyi Erzsébet fasoron és a Hűvösvölgyi úton át, a villamossal részben párhuzamosan. A buszok a Széll Kálmán tér M és a Kelemen László utca között a Budagyöngyénél és a Szent János Kórháznál állnak meg, az erre a szakaszra eső megállóhelyek megközelítéséhez a 61-es villamost ajánljuk utasainknak. A Hűvösvölgyi úton közlekedő pótlóbuszok nem érintik a Kelemen László utca és Hűvösvölgy végállomás közötti villamosmegállókat, helyettük a Hűvösvölgyi úton található buszmegállókban állnak meg.

A Széll Kálmán tér M és Hűvösvölgy között utazó utasaink számára javasoljuk, hogy a kényelmesebb utazás érdekében válasszák a villamospótló autóbuszt, azonban ha úti céljuk a Széll Kálmán tér M és a Zuhatag sor közötti szakaszon található, válasszák a 61-es villamost. A pályafelújítás idején Hűvösvölgy és a Hűvösvölgyi útra eső megállóhelyek, valamint a Zuhatag sor; az Akadémia, a Nagyajtai utca; a Városmajor és a Nyúl utca megállóhelyek között csak a 61-es villamos és a 61V villamospótló busz közötti átszállással lehet utazni.

A 61-es villamos és a 61V villamospótló autóbusz közötti átszállást Hűvösvölgy felé a Kelemen László utcai megállóhelyen, Széll Kálmán tér felé a Budagyöngye megállóhelynél javasoljuk.

A 61V pótlóbusz Hűvösvölgy felé az alábbi megállóhelyeken áll meg:

 • Széll Kálmán tér M, végállomás (felszállóhely): 22-es, 22A, 222-es autóbuszok leszállóhelye a Szilágyi Erzsébet fasor felőli oldalon;
 • Szent János Kórház: 22-es, 22A, 91-es, 222-es autóbuszok megállóhelye;
 • Budagyöngye: 22-es, 22A, 129-es, 222-es, 291-es autóbuszok megállóhelye;
 • Kelemen László utca: 29-es, 129-es autóbuszok megállóhelye;
 • Bölöni György utca: 29-es, 129-es autóbuszok megállóhelye;
 • Szerb Antal utca: 29-es, 129-es autóbuszok megállóhelye;
 • Vadaskerti utca: 29-es autóbuszok megállóhelye;
 • Nyéki út: 29-es autóbuszok megállóhelye;
 • Csibor utca: 29-es autóbuszok megállóhelye;
 • Hűvösvölgy, végállomás (leszállóhely): végállomási leszállóhely.

A 61V pótlóbusz a Széll Kálmán tér M irányában az alábbi megállóhelyeken áll meg:

 • Hűvösvölgy, végállomás (felszállóhely): 956-os autóbusz Máriaremete irányú megállóhelye;
 • Csibor utca: 29-es autóbusz megállóhelye;
 • Nyéki út: 29-es autóbusz megállóhelye;
 • Lipótmezei út: 29-es autóbusz megállóhelye;
 • Szerb Antal utca: 29-es autóbusz megállóhelye;
 • Bölöni György utca: 29-es autóbusz megállóhelye;
 • Kelemen László utca: 956-os autóbusz megállóhelye;
 • Budagyöngye: 22-es, 22A, 129-es, 222-es, 291-es autóbuszok megállóhelye;
 • Szent János Kórház: 22-es, 22A, 91-es, 155-ös, 156-os. 222-es
 • Széll Kálmán tér M, végállomás (leszállóhely): 91-es, 149-es,155-ös, 156-os autóbuszok leszállóhelye.

A hűvösvölgyi 57-es, 63-as, 64-es, 157-es, 164-es és 257-es autóbuszok a késő esti időszakban az esetleg késve érkező pótlóbuszokat megvárják a hűvösvölgyi végállomáson.

63-as, 157-es és 257-es autóbusz

Hétköznapokon reggel 6 órától várhatóan fél tízig a 63-as, a 157-es és a 257-es autóbuszok Hűvösvölgy végállomás felé menet a Nagyrét utca és a Hidegkúti út között – ha erre szükség van a torlódások okozta késések csökkentése érdekében – az Ördögárok utcán át közlekednek és nem érintik a Széchenyi utca és a Vezér utca megállókat.

Az autóbuszok a terelt útvonalon az alábbi megállóhelyeken állnak meg:

 • Nagyrét utca: a Nagyrét utcába való bekanyarodás után (csak a 257-es autóbusz érinti);
 • Ördögárok utca: az Ördögárok utcában, a Nagyrét utca kereszteződése után (csak a 63-as és a 257-es autóbusz érinti);
 • Vezér utca: az Ördögárok utcában, a Vezér utca kereszteződése után (mindegyik járat érinti).

Kérjük utasainkat, hogy a BKK INFO weboldalán, a www.bkkinfo.hu, mobiltelefonról az m.bkkinfo.hu oldalán tájékozódjanak az autóbuszok útvonaláról.

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. Az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni.

A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét érvényesíteni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből).

Az átszállójegyet a kényszerű átszállás miatt nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.

Közúti közlekedés

A munkavégzés idején a villamospótló autóbuszok forgalmának gördülékenyebbé tétele érdekében ideiglenes buszsávokat alakítunk ki a Nagykovácsi út és a Kelemen László utca között a Hűvösvölgyi úton a Széll Kálmán tér felé menet. Ezen a szakaszon a parkolóhelyeket ideiglenesen megszüntetjük. Kérjük az itt parkoló gépkocsik tulajdonosait, hogy a járműveket máshol helyezzék el.

A munkavégzésről

A Zsemlye utcai híd szerkezete és az ahhoz kapcsolódó támfalak állapota az utóbbi időszakban rendkívül kritikussá vált. Különösen a tavaszi hóolvadások idején rendkívül valószínű a támfalak megcsúszásának veszélye, ami közvetlenül veszélyezteti a villamosforgalom mellett a környéken a gyalogosok közlekedését is. A BKK és a BKV közös erőfeszítései nyomán sikerült megteremteni a felújításhoz szükséges fedezetet, így kerülhet sor a támfalak, a töltések és a villamosmegállókba vezető lépcsők javítására. A beruházás költsége mintegy 50 millió forint.

A munkák részeként a Völgy utca Vadaskerti út és Nyéki út közötti, mintegy 700 méter hosszú, rendkívül rossz állapotú pálya felújítására is sor kerül. A villamosvágányokon a felújítás után megszűnnek a burkolati hibák, a szerelvények gyorsabban és csendesebben közlekedhetnek majd ezen a szakaszon, vonzó eljutási lehetőséget kínálva Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér felé. A pályafelújítás költsége mintegy 120 millió forint, amelyet a BKV 2013. évi beruházási tervéből biztosítunk.


Kapcsolódó anyagok:

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.