Híreink

Befejeződött az M4-es metró első állomásának építése

Véget értek a belső beépítési és a rendszerépítési munkák, illetve lezárultak a rendszerintegrációs tesztek is az M4-es metró Bikás park állomásán – a majdani megállót a DBR Metró Projekt Igazgatósága átadta üzemeltetésre a BKV Zrt. részére. A tervek szerint még szeptemberben megkezdődik az átadás-átvételi eljárás az Újbuda-központ, a Szent Gellért tér, valamint a Rákóczi tér állomásokon is, illetve ezt követően valamennyi helyszínen. A jövő év márciusáig tartó folyamattal párhuzamosan zajlanak a használatbavétel engedélyezésének eljárásai annak érdekében, hogy az utasforgalmi próbaüzem elkezdődhessen a vállalt, 2014 tavaszi időpontban.

A szerkezetépítési munkák befejezése óta számos olyan feladat várt a kivitelezőkre, amitől a földalatti betonlétesítmény valódi metróállomássá vált – kiszolgálva valamennyi közlekedési, üzemeltetési és biztonsági funkciót. Elkészültek a belsőépítészeti munkák, a falfelületek, a világító és díszmegvilágítást biztosító berendezések, a füstmentes lépcsőházak, valamint beépítette a belső beépítő vállalkozó a mozgólépcsőket, a lifteket, az állomásbútorokat, a padlóburkolatokat, az állomási vízködoltó, vízellátó és főszellőző berendezéseket, és az utastájékoztató rendszer tartóelemeit. A rendszerépítő kivitelező beüzemelte az állomási felügyeleti rendszert, az adatátviteli rendszert, az állomási diszpécser berendezéseket, valamennyi az áramellátási és hírközlési berendezést, illetve az elmúlt hetekben sikeresen zajlott le a megálló rendszerintegrációs tesztje is, azaz az épületgépészeti, tűzoltó, áramellátási és vontatási rendszerek teljes összehangolása.

Az utolsó, M4-es vonalra szánt ALSTOM jármű is megérkezett Budapestre, és októberben megkezdődhet az ún. sötétüzemi próba, azaz a teljes vonal és rendszer tesztelése az új szerelvényekkel utasok nélkül annak érdekében, hogy a teljes vonal és a rendszer minden eleme megfelelően és biztonságosan üzemeljen. Ahogy arról korábban már tájékoztatást adtunk, a belső beépítési és a rendszerépítési munkák előrehaladása júliusban lehetővé tette, hogy az új szerelvények végigfussanak teljes vonalon Kelenföld vasútállomástól a Keleti pályaudvarig, azóta a járművek tesztelése a teljes vonalon zajlik. Ez az egyik legfontosabb feltétele volt annak, hogy a 2014 tavaszára tervezett műszaki átadás, azaz az utasforgalmi próbaüzem kezdete tartható legyen.

Budapest, 2013. szeptember 26.

Budapest Főváros Önkormányzata
Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság

Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.