- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Vigyázz! Gyermekek! ­- Egységes jelzőtáblákat helyez ki a BKK Józsefvárosban

A Főváros közútkezelőjeként a Budapesti Közlekedési Központ a Józsefvárosi Önkormányzat kezdeményezésére az idei tanév kezdetére az iskolák, óvodák és bölcsődék környezetében új, a gyermekek közlekedésére figyelmeztető táblákat helyez ki összesen huszonkét helyszínen e hétvégétől kezdődően. Az új, Vigyázz, gyermekek! felirattal ellátott figyelemfelhívó táblák egységes megjelenése a járművezetők figyelmét is jobban felkeltik.

A BKK és a Józsefvárosi Önkormányzat célja az új táblák kihelyezésével, hogy az iskolák, óvodák és bölcsődék környezetében óvatosabban vezessenek az autósok, ezáltal biztonságosabb legyen a gyermekek gyalogos közlekedése az oktatási intézmény környezetében. A gyermekek közlekedési kultúrájának kialakításában meghatározó a felnőttek udvarias és figyelmes viselkedése, éppen ezért fontos, hogy az oktatási intézmények környezetében kihelyezett új táblákat látva a járművezetők kellő körültekintéssel közlekedjenek az adott útszakaszon, hiszen ezzel nemcsak a gyermekek biztonságos közlekedéséhez járulnak hozzá, hanem megfelelő példát is adnak a gyermekek számára, hogy mindig a KRESZ szabályait betartva, körültekintően közlekedjenek.

A BKK öt évre visszamenő statisztikai adatai azt mutatják, hogy öt év átlagában a nyári szünet utáni első iskolai hét a leginkább balesetveszélyes időszak, valamint lényegesen több baleset történik a tanítási időszakban, mint a tanítási szünetben.

A Józsefvárosi Önkormányzat kezdeményezése alapján a BKK idén az iskolakezdés előtt 22 helyszínen helyez el a gyermekek közlekedésére figyelmeztető táblát a kerületben. Józsefvárosban eddig is találkozhattak a gyermekek közlekedésére figyelmeztető táblákkal, azonban ezek a táblák mára megkoptak és az arculatuk sem egyforma. A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásával kikerülő új táblák nagy mérete és sárga színe, valamint egységes megjelenése figyelemfelkeltő, üzente az autósok számára is jobban megjegyezhető. A jelzőtáblák mellett Józsefvárosban a kerületi rendőrség, a rendőrség a polgárőrség és a közterület felügyelet is fokozott figyelmet fordít a tanév első heteiben a közoktatási intézmények körüli balesetmentes közlekedésre. A szolgálatot teljesítő járőrök a reggeli és a délutáni órákban felügyelik majd a gyerekek biztonságos közlekedését.

A BKK a program folytatásaként az összes fővárosi kerület önkormányzatával felveszi a kapcsolatot, hogy közös együttműködés nyomán legkésőbb a 2014-2015-ös tanév kezdetére az új, egységes jelzésrendszer a főváros teljes területére kiterjedjen, ezáltal is biztonságosabbá téve a gyermekek közlekedését.