- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Új arculatot kapnak a budapesti taxik – Arculati útmutatót tett közzé a BKK

Európa és a világ számos nagyvárosához hasonlóan Budapesten is egységessé vált a taxik, mint közforgalmú közlekedési eszközök arculatának szabályozása. A Budapesten szolgáltatást nyújtó taxiknak egységes arculattal kell rendelkezniük, egységes szolgáltatási díjat kell alkalmazniuk, illetve számos paraméternek kell fokozatosan megfelelniük 2013. szeptember 1-jét követően.

A kialakítandó arculat elsődleges célja egyrészt esztétikai jellegű, másrészt pedig ezzel párhuzamosan egy magasabb szolgáltatási színvonal biztosítása az utasok számára. A fővárosi taxikra vonatkozó előírásokról készült és innen letölthető arculati útmutató tartalmazza a személygépkocsik külső és belső kinézetére vonatkozó követelményeket: a kötelező színeket, a fizetési lehetőségek és az új egységes tarifa feltüntetését, az információhordozó matricákat, valamint a kötelező tájékoztatóelemek elhelyezkedését. A Budapest Főváros Önkormányzata által elfogadott utolsó módosítással 2013. június 12-én jóváhagyott taxirendelet szövege innen tölthető le.

Azok a taxisok, akik 2013. április 18-án nem rendelkeztek a rendszámhoz kötött érvényes fővárosi taxiengedéllyel, 2013. szeptember 1-től meg kell felelniük a rendeltben foglaltaknak, azaz fel kell matricáztatniuk a járművűket. Akiknek volt érvényes fővárosi engedélyük, a lejárattól függően, az érvényességi idő figyelembe vételével legkésőbb 2014. augusztus 31-ig kell átalakítaniuk a taxijukat új külleműre.

További, részletes információkat a www.bkk.hu/taxisoknak linkre kattintva tudhat meg az új budapesti taxiszabályozásról és a hivatalos arculati útmutató is erről az oldalról tölthető le.