Közlemények

A BKK válasza a Böszörményi úti villamospálya felújításával kapcsolatos hiányosságok ügyében Váczi János alpolgármester úr blogbejegyzésére

Tisztelt Alpolgármester Úr!

A Böszörményi úti villamospálya felújításával kapcsolatos hiányosságok ügyében írt blogbejegyzésére reagálva elsősorban hangsúlyozni szeretnénk, hogy a villamospálya-felújítási munkákat kivitelező, a nyilvánvalóan balesetveszélyes helyzetet okozó Ker-Közép Kft. ellen augusztus 21-én feljelentést tett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) gondatlanság miatt. Mostanra a kivitelező a kritikus helyeken felszólításunkra elhárította a hibákat a biztonságos közlekedés érdekében, valamint a BKK a saját útkarbantartó kapacitását is bevetette a lakosság biztonsága érdekében, így balesetveszélyes kátyúk már nem találhatóak a Böszörményi úton. A rendőrségi feljelentésről és az intézkedésekről Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója csütörtökön tájékoztatta Pokorni Zoltán polgármester urat. A kellemetlenségért a kivitelező nevében – és helyettük is – a lakosság elnézését kérjük, az okozott károkat jogi úton fogjuk érvényesíteni.

Az eset hátterével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk: a Böszörményi úton, és minden más, villamospályával és autóbusz-közlekedéssel is rendelkező úton a közúti sávok útkezelői feladatait Budapest Főváros megbízásából eljáró közútkezelőként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) látja el, a villamospálya pedig a vasútüzemet lebonyolító BKV Zrt. tulajdonában van, így ők a kezelők is. A villamosforgalom mint szolgáltatás ellátásával megrendelőként a BKK bízza meg a BKV-t, ezen felüli kezelői feladata a villamospályákra a BKK-nak nincs.

A villamospálya halaszthatatlan felújításával a kezelő BKV a vágányok rossz állapota miatt közbeszerzési eljárás lefolytatása után bízta meg a Ker-Közép Kft.-t, mint kivitelezőt. Mivel a pályafelújítás a burkolatot érintő munkákon keresztül érinti a szomszédos, a BKK által kezelt közúti részt is, ezért a kivitelezést megelőzően a BKV illetve a Ker-Közép a BKK-hoz benyújtotta a felújítás idejére szóló ideiglenes forgalomtechnikai terveket, amelyeket a szükséges korrekciók után a BKK jóváhagyott, majd átadta kivitelező részére a munkaterületet, beleértve a közúti pályát is.

A villamos pályaszerkezet a 2013. július 27 – augusztus 19. közötti időszakra ütemezett lezárás során fel is lett újítva, s a villamosforgalom a tervezett augusztus 20-i hajnali kezdéssel biztonságosan megindult. A szomszédos közúti sávokat érintő munkák, illetve részben a vágányok közötti burkolás azonban ekkorra még nem fejeződtek be, mivel a teljes munka véghatárideje 2013. szeptember 30. A munkaterületet tehát a kivitelező még nem adta vissza a BKK-nak, hiszen a munkával még nem készült el teljes mértékben, ezáltal a BKK-nak sem volt módja és oka a műszaki megfelelőség vizsgálatára.

Ugyanakkor a kivitelező nyilvánvaló módon balesetveszélyes helyzetet okozó hibát követett el azzal, hogy augusztus 19. után a munkaterület lekordonozását megszüntette, a kordonokat, a veszélyes helyzetre a figyelmet felhívó, valamint a helyszín munkaterület voltára utaló forgalomtechnikai jelzéseket is elszállította, azt a látszatot keltve, hogy a munka elkészült, és az autósok teljes szélességében, biztonsággal használhatják az utat, holott ez nem volt így. A Ker-Közép a helyzetet súlyosbítva semmilyen módon nem értesítette a BKK-t arról, hogy a munkaterületről nagyrészt levonul és a fent részletezett jelzéseket is elszállítja. A BKK, amint a balesetveszélyes helyzetet észlelte, a lehető legkorábban, azaz augusztus 21-én feljelentést tett a XII. kerületi rendőrkapitányságon a kivitelező ellen gondatlanság miatt, melyről Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója csütörtökön tájékoztatta Pokorni Zoltán polgármester urat. Továbbá írásban felszólítottuk a Ker-Közép Kft.-t a balesetveszélyes helyzet azonnali megszüntetésére. A kivitelező tehetetlenségét látva mozgósítottuk saját közútfenntartó leányvállalatunk, a BKK-Közút Kft. forgalomtechnikai kapacitásait, hogy a leginkább balesetveszélyes hibák megszüntetésében – a BKK költségén – működjön közre; ezt a költséget később, akár jogi úton is áthárítjuk a gondatlan kivitelezőre.

A kritikus helyeken a biztonságos közlekedés érdekében a Ker-Közép a hibákat felszólításunkra már elhárította, így a helyszínen balesetveszélyes kátyúk már nem találhatóak.

A BKV Zrt.-t a jogi kereteken belül megkértük, hogy ezt a kivitelező céget zárja ki a további közbeszerzésekből. A kellemetlenségért a lakosság elnézését kérjük, a súlyosan gondatlan kivitelező felé pedig jogi úton érvényesítjük az okozott károkat.

Üdvözlettel:

Somodi László

közlekedésszervezési és fejlesztési vezérigazgató-helyettes

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.