Forgalmi változások

Újabb ütem kezdődött a fővárosi nyári villamosvágány-felújítási programban

2013. július 27-étől, illetve 28-ától – szombattól, illetve vasárnaptól – kezdődően összehangolt vágányfelújítási munkák kezdődtek a főváros több villamosvonalán.

A munkálatok a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV idei beruházási terve alapján valósulnak meg, amelyben kiemelt prioritást kapott a rossz állapotú villamospályák felújítása. A nagykörúti sínek soron következő, részleges felújításával párhuzamosan a budai villamosvágányok is megújulnak több szakaszon. Az összetett felújítás célja a leromlott állapotú sínek cseréje és javítása, illetve az állapotromlás miatt megnövekedett menetidők és az üzemzavarok számának jelentős csökkentése, valamint a Krisztina körúton közös sáv kialakítása az autóbuszok és a villamosok számára, hogy a buszok elkerülhessék a dugókat. Az összesen nyolc villamosjáratot érintő vágányfelújítás a 4-es és 6-os villamosok vonalán 2013. július 27-én, szombaton, a 18-as, a 41-es, a 47-es, az 59-59A és a 61-es villamosok vonalán pedig 2013. július 28-án, vasárnap az első járatindulásoktól kezdődött és 2013. augusztus 19-én, hétfőn késő estig tart.

Figyelem! Négy nappal tovább tart a vágányfelújítás a Fehérvári úton.

Áttekintő térkép
Információk járatonként
Közúti közlekedés
Díjszabási tudnivalók
A beruházásról

Halaszthatatlanná vált több sínpálya felújítása illetve karbantartása Budán a megfelelő színvonalú szolgáltatás érdekében. A 23 napig tartó, összesen nyolc villamosjáratot érintő vágányfelújítás legfőképpen budai utasok és a turisták közösségi közlekedését, eljutási lehetőségeit módosítja, de Pesterzsébet felől busszal, valamint Csepelről hévvel érkezők számára is jelentős változást jelent. A 4-es és a 6-os, a 18-as, a 41-es, a 47-es, az 59-es és az 59A, valamint a 61-es villamosok közlekedésében jelentős változások lépnek életbe a Ferenc körúton, az Irinyi János utcában, az Október huszonharmadika utcában, valamint a Fehérvári út és a Krisztina körút egy-egy szakaszán, a Böszörményi úton, illetve a Petőfi hídon végzendő villamosvágány-felújítási munkák miatt. Ezeknek a járatoknak rövidebb-hosszabb szakaszán villamospótló autóbuszok közlekednek a munkavégzés ideje alatt, több ponton átfedésben a villamosközlekedéssel, így az átszállások száma, és az okozott kellemetlenségek minimalizálhatóak.

Rendkívüli forgalmi rend – Összefoglaló

Nagykörúti munkák (július 27.-augusztus 19.)

A 4-es és a 6-os villamosok helyett a Corvin-negyed M megálló és a dél-budai végállomások között villamospótló buszok közlekednek, a Széll Kálmán tér M és a Corvin-negyed M között újra végig közlekednek a villamosok július 27-től. Az Oktogon M és a Rákóczi tér közötti vágányzár július 27-én, szombaton 4:00-kor véget ért, köszönjük utasaink és az autósok türelmét a felújítási munkák során.

A 4 – 6-os villamost érintő rekonstrukció ideje alatt, július 27-től (szombat) augusztus 19-ig (hétfő) a Petőfi hídon kijelölt buszsávban közlekednek a pótlóbuszok. A közúti forgalom 2×1 sávra szűkül, ezért az autóval közlekedők lehetőleg kerüljék el az átkelőt, válasszák inkább a Rákóczi hidat, illetve az M0-ás körgyűrűt.

Krisztina körúti és Böszörményi úti munkák (július 28.-augusztus 19.)

Július 28-tól (vasárnap) augusztus 19-ig (hétfő) az 59-es és 59A villamosok helyett pótlóbuszok közlekednek Széll Kálmán tér M és Farkasrét, Márton Áron tér között. A 61-es villamos megosztva közlekedik a Hűvösvölgy és Széll Kálmán tér M, valamint a Déli pályaudvar M és a Móricz Zsigmond körtér között. A kimaradó szakaszon a 61V pótlóbuszokkal lehet eljutni, mely a Széll Kálmán tér M és a Királyhágó utca között közlekedik majd. Észak-Budát Dél-Budával a Krisztina körúton közlekedő 18V pótlóbuszok kötik össze a Széll Kálmán tértől a Hauszmann Alajos utca megállóig, ahonnan a 18-as, 41-es, 47-es villamosok viszik tovább az utasokat Savoya Park, Kamaraerdő valamint Budafok felé. Az 59-es villamosok Széll Kálmán tér M és Szent János kórház közötti szakaszán csak a 61-es villamosokkal lehet utazni.

Fehérvári úti felújítás (július 28.-augusztus 19.)

Figyelem! Négy nappal tovább tart a vágányfelújítás a Fehérvári úton.

Szintén július 28-tól (vasárnap) augusztus 19-ig (hétfő) a Deák Ferenc tér M végállomásról induló 47-es villamosok és a Batthyány tér M+H végállomásról induló 41-es villamosok útvonalában is változás állt be. A 47-es villamosokkal a Deák Ferenc tér M végállomásról az Újbuda-Központ megállóig lehet eljutni. Újbuda-Központ és Hauszmann Alajos utca között a Fehérvári úton két megállónyi szakaszon a 6-47V jelzésű villamospótló busszal lehet utazni. A Hauszmann Alajos utcától a 18-as, 41-es, 47-es villamosok közlekednek a Savoya Park (18), a Kamaraerdei Ifjúsági Park (41), illetve Budafok, Városház tér (47) felé. A 41-es villamosok a Batthyány tér M+H és a Csóka utca között is közlekednek, a Móricz Zsigmond körtértől a Bartók Béla úton a Csóka utcai megállóig a 19-es és 49-es villamosok vonalán haladva a felújítás idején.

Móricz Zsigmond körtéri munkák (július 28., augusztus 3-4.)

Július 28-án vasárnap és az augusztus 3-4-ei hétvégén a Móricz Zsigmond körtéren az M4-es metró átadásához kapcsolódó munkákat is végzünk, ezért ezen a három napon a 47-es villamosok nem tudnak Újbuda-Központhoz közlekedni. Ezeken a napokon a Móricz Zsigmond körtértől a Kelenföldi pályaudvarhoz közlekedik mindegyik Deák Ferenc tér M végállomásról érkező villamos, így a járatok összevontan, 47-49-es jelzéssel a Deák Ferenc tér M és a Kelenföldi pályaudvar között közlekednek majd.

Áttekintő térkép

Közúti közlekedés

A Petőfi hídi munkák és a buszsáv kialakítása miatt jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani a hídhoz közeli közúti útvonalakon.

 • A villamospálya felújítása nyomán létesített buszsáv miatt az Irinyi József utcában és az Október huszonharmadika utcában az autósok irányonként csak két-két, míg a nagykörúton a Nap utcától egészen a Petőfi hídig, illetve a hídon is csak egy-egy sávban közlekedhetnek. Az autósok, ha tehetik, kerüljék el az átkelőt, és ha lehetséges, válasszák a Rákóczi hidat, illetve a nemrég 2×3 sávon megnyitott M0-ás körgyűrűt.
 • Az Erzsébet hidat is javasoljuk elkerülni a Ferenciek tere folyamatban levő felújítása és a híd pesti felhajtójának várhatóan hónapokig tartó, korlátozásokkal járó felújítása miatt.
 • Az Üllői út – Ferenc körút kereszteződésben centrum irányban egy balra kanyarodó sávot lezárunk.
 • A Karinthy Frigyes úton a Budafoki úttól a Móricz Zsigmond körtér felé továbbra is csak a tömegközlekedési járművek hajthatnak be.
 • A Petőfi híd javítási munkái miatt július 27-étől augusztus 6-áig az átkelő északi járdáját, majd várhatóan augusztus 7-étől 19-éig a déli járdáját zárjuk le. A lezárások idején az ellenkező oldali járdán közlekedhetnek a gyalogosok.

A budai felújítási munkák miatt szintén forgalomkorlátozásokra kell számítani. A torlódások elkerülése érdekében kérjük az autósokat, hogy vegyék figyelembe az alábbiakat.

 • A Krisztina körúton a BAH-csomópont irányában az Attila út és a Maros utca között az egyik forgalmi sávot lezárják. A torlódások elkerülése érdekében a Csaba utca – Maros utca útvonalat ajánljuk, a Maros utcából két sávon lehet jobbra kanyarodni a Déli pályaudvar felé.
 • Az Alkotás úton a Déli pályaudvar és a Magyar Jakobinusok tere között a Széll Kálmán tér irányában két forgalmi sáv járható, a buszsávot pedig a megállóhelytől a jelzőlámpáig meghosszabbítjuk.
 • Az Alkotás utca – Krisztina körút – Magyar Jakobinusok tere útkereszteződésben a munkaterületek miatt nincs lehetőség kanyarodásra. A Széll Kálmán tér felől az Erzsébet híd irányában a Magyar Jakobinusok terét körüljárva lehet kanyarodni, a Városmajor utca felől a Széll Kálmán tér felé pedig a Feszty Árpád utcai visszaforduló ágnál lehet eljutni.
 • A Csaba utcában a buszsáv iránya megfordul, a buszok a Krisztina körúttól a Maros utca irányában használják a sávot.

A forgalmi változások járatonként

(A részletes forgalmi változásokról szóló információk megtekintéséhez kattintson a járatszámokra)

4
6
18
19
41
47
49
59
59A
61
21
21A
139
4
6

Az Oktogon és a Blaha Lujza tér térségében végzett felújítási munkák július 27-én, szombaton hajnali 4:00-kor fejeződtek be. Köszönjük utasaink türelmét és megértését.

Rendkívüli forgalmi rend július 28-ától augusztus 19-éig

A 4-6-os villamosok a vágányzár teljes időtartama alatt a Széll Kálmán tér M és a Corvin-negyed M között járnak. A 4-es villamosok helyett szintén a pótlás teljes időtartama alatt, így július 28-ától is a 4V pótlóbusz közlekedik Corvin-negyed M és Újbuda-Központ között.

Július 28-ától (vasárnaptól) augusztus 19-éig (hétfőig) a Fehérvári úton zajló felújítással összehangoltan a 6-os villamosokat a 6-47V jelzésű pótlóbusz pótolja. A pótlóbusz a Corvin-negyed M – Petőfi híd – Karinthy Frigyes út – Móricz Zsigmond körtér útvonalon a 6-os villamost pótolja, majd a 4-es villamos Újbuda-Központ végállomását, ahonnan a Fehérvári úton a 41-es és 47-es villamosokat pótolva a Hauszmann Alajos utcáig közlekedik. A fenti három hétben tehát a nagykörúti villamosok helyett nappal a 4V és a 6-47V jelzésű pótlóbuszok közlekednek, a 4V Újbuda-Központhoz, a 6-47V pedig a Móricz Zsigmond körteret és Újbuda-Központot is érintve.

Éjszakai közlekedés a Nagykörúton (július 26. – augusztus 20.)

A 6-os villamos éjszakánként sem közlekedik a pályafelújítás miatt.

Így az alábbi napokon 0 és hajnali 4 óra között a vonal teljes hosszán, a Széll Kálmán tér M-től a Móricz Zsigmond körtérig 6V villamospótló autóbuszok közlekednek:

 • a július 26-áról 27-ére, péntekről szombatra virradó éjszakától az augusztus 4-ről 5-re, vasárnapról hétfőre virradó éjszakáig,
 • az augusztus 13-áról 14-ére, keddről szerdára virradó éjszakától az augusztus 19-ről 20-ára, hétfőről keddre virradó éjszakáig.

A villamospótlók egyik irányban sem állnak meg a Margitsziget megállóhelyen.

A Sziget Fesztivál ideje alatt, tehát az augusztus 5-éről 6-ára, hétfőről keddre virradó éjszakától az augusztus 12-éről 13-ára, hétfőről keddre virradó éjszakáig – a várhatóan jelentősen megnövekvő utasigényekre tekintettel – 0 és hajnali 4 óra között a 4-6 jelzésű villamosok éjszaka is közlekednek a Széll Kálmán tér M és a Corvin-negyed M között, a 6V villamospótló busz pedig ezeken az éjszakákon csak a Corvin-negyed M és a Móricz Zsigmond körtér között jár.

Részletes menetrendi információkért kattintson ide

18

Figyelem! Négy nappal tovább tart a vágányfelújítás a Fehérvári úton.

A 18-as villamost érinti a Krisztina körúti és a Fehérvári úti vágányfelújítás is, ezért 2013. július 28-ától, vasárnaptól augusztus 19-éig, hétfőig a 18-as villamos rövidített útvonalon, a Savoya Park és a Hauszmann Alajos utca között jár. A Széll Kálmán tér M és a Hauszmann Alajos utca között 18V jelzésű villamospótló autóbuszok közlekednek. A pótlóbuszok a Széll Kálmán tér alsó részén, a 22-es busz leszállóhelyéről indulnak.

Részletes menetrendi információkért kattintson ide

41

Figyelem! Négy nappal tovább tart a vágányfelújítás a Fehérvári úton.

A Fehérvári úti munkák miatt 2013. július 28-ától, vasárnaptól augusztus 19-éig, hétfőig a 41-es villamosok megosztva közlekednek:

 • a Kamaraerdei Ifjúsági Park és a Hauszmann Alajos utca között, illetve
 • a Batthyány tér M+H és a Csóka utca között, a Móricz Zsigmond körtér és a Csóka utca között a 19-es és 49-es villamosok útvonalán.

A Hauszmann Alajos utca és Újbuda-Központ között a 6-47V jelzésű, illetve a Hauszmann Alajos utca és a Móricz Zsigmond tér között a 18V jelzésű villamospótló buszjáratok pótolják a villamosokat, a fentebb leírtak szerint.

Részletes menetrendi információkért kattintson ide

47

Figyelem! Négy nappal tovább tart a vágányfelújítás a Fehérvári úton.

A Fehérvári úti vágányfelújítás miatt 2013. július 28-ától, vasárnaptól augusztus 19-éig, hétfőig a 47-es villamosok megosztva közlekednek:

 • Budafok, Városház tér és a Hauszmann Alajos utca között, illetve
 • a Deák Ferenc tér M és Újbuda-Központ között.

A 47-es villamosokat a 6-47V jelű autóbuszjárat pótolja Hauszmann Alajos utca és Újbuda-központ között, a pótlóbusz azonban a 6-os villamost is pótolva a Móricz Zsigmond körteret és a Petőfi hidat is érinti.

A Móricz Zsigmond körtéri munkák miatt július 28-án vasárnap és augusztus 3-4-ei hétvégén a villamosok Újbuda-Központot sem érik el, 47-49-es jelzéssel összevontan a Deák Ferenc tér M és a Kelenföldi pályaudvar között a 49-es villamos vonalán közlekednek.

Részletes menetrendi információkért kattintson ide

59
59A

2013. július 28-ától, vasárnaptól augusztus 19-éig, hétfőig az 59-es és az 59A villamos nem közlekedik, a két járatot az 59V jelzésű, a Széll Kálmán tér M és a Mindszenty József bíboros tér között – Farkasrét, Márton Áron tér érintésével – közlekedő villamospótló autóbusz pótolja. A Széll Kálmán téren a villamospótló megállója a Csaba utcában lesz található. Az 59V járat közös megállóból indul a részben a villamospótlóval párhuzamosan közlekedő 102-es autóbusszal. A Szent János Kórház és a Széll Kálmán tér között külön pótlóbusz nem közlekedik, ezen a szakaszon a 61-es villamossal utazhatnak.

Részletes menetrendi információkért kattintson ide

61

A Krisztina körúton zajló vágányfelújítási munkák miatt 2013. július 28-ától, vasárnaptól augusztus 19-éig, hétfőig a 61-es villamosok megosztva közlekednek:

 • a Széll Kálmán tér M és Hűvösvölgy között, illetve
 • a Móricz Zsigmond körtér és a Déli pályaudvar M között.

A villamos által kihagyott szakaszon a Széll Kálmán tér M és Királyhágó utca között közlekedő 61V villamospótló autóbusszal, illetve a 139-es autóbusszal lehet utazni. A két járat felszállóhelye a Széll Kálmán téren a Várfok utcában, egymás mögött van.

Részletes menetrendi információkért kattintson ide

19
49

A 19-es és 49-es villamosok a vágányfelújítás ideje alatt zavartalanul közlekednek. A 49-es villamosok július 28-án, valamint augusztus 3-án és 4-én 47-49 jelzéssel közlekednek.

Részletes menetrendi információkért kattintson ide

21
21A

2013. július 28-ától, vasárnaptól augusztus 19-éig, hétfőig a 21-es és a 21A buszokra a Széll Kálmán téren a 128-as és a 129-es buszok felszállóhelyén, a Várfok utcában lehet felszállni.

Részletes menetrendi információkért kattintson ide

139

2013. július 28-ától, vasárnaptól augusztus 19-éig, hétfőig a 139-es autóbuszok mindkét irányban megállnak a Nagyenyed utca megállóban (a kijelölt villamospótló-megállóban), ezáltal átszállási kapcsolatot biztosítva a 61-es villamosra.

Részletes menetrendi információkért kattintson ide

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. Az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni.A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből).Az átszállójegyet a kényszerű átszállás miatt nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.

Kérjük, hogy minden esetben kövessék figyelemmel a kihelyezett tájékoztatókat, a bkk.hu oldalon megjelenített részletes és módosított térképeket. Kérjük utasainkat, iratkozzanak fel a BKK Info járathíreire is, hogy minden alkalommal azonnal értesítést küldhessünk az igénybe vett járatok változásairól.

Megújuló villamospályák, csökkenő menetidő, megszűnő üzemzavarok

Az Oktogon és a Rákóczi tér között végzett részleges nagykörúti pályafelújítás végeztével július végétől négy újabb villamospálya-felújítás kezdődik időben összehangolva. Ennek köszönhetően augusztus 20-ára helyreállítható az eredeti forgalmi rend, illetve a felújításoknak köszönhetően felgyorsulhat a közlekedés legtöbb villamosvonalon.

A villamospálya-felújítási munkák a BKK és a BKV között megkötött közszolgáltatási szerződés keretében, az idei nyári beruházási terv alapján valósulnak meg.

A Fehérvári úton a Prielle Kornélia utca és Dombóvári út között megmaradt nagypaneles technológiával épült villamospálya jelentősen elhasználódott, elöregedett, az utóbbi időben többször vezetett a szolgáltatás leállásához az úgynevezett hőkivetődés, azaz a nyári melegben felforrósodott sínek felpúposodása. Az érintett szakaszon megtörténik a 18-as, a 41-es, és a 47-es villamosok által használt pálya teljes cseréje. Új, korszerű, úgynevezett rugalmas alátámasztású, folyamatos sínágyazású (RAFS) vágány épül a helyére, ezáltal megszűnnek a pályahibák, visszaesik az üzemzavarok száma, és csökken a menetidő is. A felújítás kivitelezője a Feratil Kft., a munkavégzés költsége mintegy 156 millió forint.

A Krisztina körúton a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar között található villamospálya az ezen a szakaszon közlekedő négy villamosvonal – a 18-as, az 59-es, az 59A és a 61-es – jelentős terhelése alatt szintén elhasználódott. Jelenleg a menetidőt másfél-két perccel megnövelő sebességkorlátozások lassítják a villamosok közlekedését. A Krisztina körúton az Alkotás utca és az Attila út közötti szakaszon a villamospálya felújítása szintén az ún. RAFS technológiával történik – a meglévő vasbeton alaplemezek felhasználásával –, a felújításnak köszönhetően majd jelentősen nő a villamosok megengedett sebessége, megszűnik a sebességkorlátozás, csökken a zajterhelés, komfortosabb lesz az útátjárókon történő áthaladás. A felújítás során a pálya alkalmassá válik a buszok menetrendszerű közlekedésére, így a buszok elkerülhetik a torlódásokat. A felújításhoz kapcsolódóan a Vérmező út Attila út – Várfok utca közti szakaszán buszsávot létesít a BKK. A fejlesztésnek köszönhetően az érintett 21-es, 21A, 39-es, 102-es és 139-es buszok közlekedése a torlódástól függetlenné válhat, azaz gyorsan és kiszámíthatóan közlekedhetnek a nap bármely szakában a Déli pályaudvar M és a Széll Kálmán tér M között. A Vérmező úton megszűnő parkolóhelyek helyett újak létesülnek a közeli Logodi utcában. A rekonstrukciót a Strabag Általános Építő Kft. mint kivitelező végzi el, a felújítás teljes költsége körülbelül 278 millió forint.

Az 59-es és 59A villamos vonalán a Böszörményi úton a Kiss János altábornagy utca és Apor Vilmos tér között jelenleg igen rossz állapotú, nagypaneles technológiával épült villamospálya található. A síneket a közúti forgalom is használja, így az autósokat is lassításra kényszerítik, illetve számukra is műszaki kockázatot jelentenek a sín- és panelhibák. A pálya cseréjével itt is csökken az üzemzavarok száma, gyorsul a közlekedés és egyben csökken a környék zajterhelése. A kivitelezést az SK-59 Konzorcium végzi el a (konzorciumvezető: Swietelsky Vasúttechnika Kft.), a munkálatok költsége kb. 152 millió forint. Az elmúlt években az 59-es vonalon a pályafelújítások az Apor Vilmos tértől felfelé eső szakaszt érintették, illetve még korábban, az ezredfordulón – az Alkotás utca felújításához kapcsolódóan – a Nagyenyed utcai pályaszakasz újult meg.

A budai felújítások mellett július végétől tovább folytatódik a 4-es és 6-os villamosok pályájának felújítása is: az Oktogon M és Rákóczi tér közötti szakasz megnyitásával egy időben a Petőfi hídon átvezető villamospálya-szakasz felújítása kezdődik el. A Petőfi hídon jelenleg sebességkorlátozás van érvényben, és nem halasztható tovább a dilatációs – azaz a híd tartószerkezetének hőváltozás okozta mozgásait felfogó, azt áthidaló – szerkezetek javítása. A felújítás időszakában sor kerül a régi, gyenge felsővezeték-tartó oszlopok cseréjére is. A 4-es és 6-os villamosok vonalán a 2006-os felújítás a peronokat és az áramellátási rendszert érintette, az idei – több helyszínen zajló – felújítási munkákban érintett infrastruktúra-elemek utolsó felújítására a kilencvenes években került sor, azóta történt elhasználódásuk a kiemelten magas forgalom mellett idei évi felújításukat indokolja.

A járatok gyorsulása, a rossz pályaállapotok megszüntetése nem csak az utazók szempontjából előnyös, de a tömegközlekedési rendszer üzemeltetési költségeit is csökkenti.

Az idei évben megkezdődik még az 1-es és 3-as villamosok felújítása is a BKK beruházásában kiemelt európai uniós fejlesztésként. A közbeszerzési eljárások lezárása augusztusban várható, munkakezdésre szeptember végén, illetve októberben kerül majd sor, ezen vonalakat tehát a nyári vágányzárak nem érintik.

Fehérvári út

Krisztina körút

Böszörményi út

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.