Forgalmi változások

Változások májustól a tömegközlekedésben – Összefoglaló

(fotó: Nyitrai Dávid)

Utasaink igényeihez igazodva május 1-jétől, szerdától több menetrendi változásra kell számítani a budapesti tömegközlekedésben. Mindemellett a két májusi ünnepnap miatt a megszokottól eltérően közlekednek járataink. Az alábbiakban ezeket a változásokat tekintjük át.

Ünnepek körüli közlekedés

2013. május 1-jén, szerdán illetve május 19-én és 20-án, pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn a budapesti tömegközlekedés járatai az ünnepnapra érvényes menetrend szerint közlekednek. Az ünnepnapokon zárva tartanak a bevásárlóközpontok, ezért az ezeket kiszolgáló járatok nem vagy rövidített útvonalon közlekednek.

Nem közlekedik ezeken a napokon a 22-es, a 64-es, a 104-es, a 123-as, a 126-os és a 162-es autóbusz, helyettük a 22A, a 64A, a 104A, a 123A, a 126A és a 262-es jár.

Az ünnepnapokon érvényes menetrend szerint, a bevásárlóközpontok érintése nélkül közlekedik a 38-as, a 92-es, a 138-as, a 140-es, a 204-es és a 218-as autóbusz.

Csuklós autóbuszok az 5-ös vonalán

2013. május 1-jétől, szerdától az 5-ös autóbusz vonalán az eddigi szóló autóbuszok helyett csuklós járműveket a vonalon tapasztalható zsúfoltság csökkentése és utasaink színvonalasabb kiszolgálása érdekében. Mindez a járat kapacitásának több mint 55 %-os növelését jelenti. Az 5-ös vonalán is forgalomba állnak a vadonatúj alacsonypadlós Mercedes-buszok.

A csuklós autóbuszok közlekedésének nagyobb helyigénye miatt a Pasaréti téren áthelyezzük az autóbuszok végállomási felszállóhelyét a Pasaréti útra.

Ugyancsak megváltozik a forgalmi rend Rákospalota, Kossuth utca végállomás környékén. Az új rend szerint az 5-ös autóbuszok felszállóhelye átkerül a Fő útra. A 104-es, a 104A és a 204-es autóbuszok végállomása pedig átkerül az Énekes utcába, a Fő utca kereszteződése előtti útszakaszra.

Részletek itt olvashatók.

Hosszú 9-es

A 9-es autóbusz a korábbi 109-es járat útvonalán egész nap, teljes üzemidőben közlekedik május 1-jétől, miután a Bajcsy-Zsilinszky úti buszsáv létesítésével megteremtettük a járat egész napos közlekedésének feltételeit. Az Óbuda és Kőbánya között közlekedő járat végképp felváltja az eddigi 9-es, 109-es és 206-os autóbuszok közlekedését és egész napos kapcsolatokat biztosít. A vonalon szintén forgalomba állnak a vadonatúj Mercedes Citaro autóbuszok. Részletek itt olvashatók.

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – 200E autóbusz

A turistaszezonban a szokásosnál többen, gyorsabban szeretnének eljutni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ezért május 1-jétől, szerdától a jelenleginél sűrűbben, kibővített üzemidővel járnak a repülőtérre közlekedő 200E autóbuszok. Az sűrűbb menetrend a turistaszezon végéig, szeptember 30-ig lesz érvényben. Az egyik hajnali Nyugati pályaudvarról induló MÁV-Start vonathoz új csatlakozást biztosít a 900-as éjszakai busz, ezzel kínálva eljutási lehetőséget az első hajnali repülőjáratokhoz is. A 93-as járat egyes megállóit a 200E szolgálja ki a jövőben, a 93-as busz útvonala módosul. Részletek ide kattintva olvashatók.

Idénymenetrendek

Az időjárás barátságosabbá fordulásával több járatunkon bevezetjük a megváltozó utazási szokásokhoz igazodó nyári menetrendet.

26-os autóbusz

2013. május 1-jétől, szerdától a 26-os autóbuszok hétköznap délután 15 perc helyett 12 percenként, hétvégén napközben 10 perc helyett 7-8 percenként közlekednek, valamint az utolsó indulások is egy órával későbbre kerülnek: a Nyugati pályaudvar M és az Árpád híd M végállomásokról 23.03-kor indulnak az utolsó autóbuszok.

A 26-os autóbusz menetrendje:

134-es és 234-es autóbusz

A 134-es autóbusz vonalán ugyancsak bevezetjük a nyári menetrendet, ennek megfelelően május 1-jétől ismét közlekedik a 234-es autóbusz, amely Békásmegyer és a Margitsziget között biztosít közvetlen kapcsolatot. A nyári menetrendnek megfelelően hétvégén napközben 8 óra és 20 óra között a 134-es autóbusz nem közlekedik. Helyette Békásmegyer, Újmegyeri tér és Nyugati pályaudvar M között 15 percenként a 234-es járat közlekedik. A 234-es autóbuszok Békásmegyer  irányában a 134-es autóbusz Szentlélek tér H végállomását nem érintik, helyette a 34-es és a 106-os viszonylatok Szentendrei út irányú megállóhelyén állnak meg a híd lehajtóján.

A 134-es autóbusz menetrendje hétközben változatlan marad.

A vonalon közlekedő alacsonypadlós autóbuszok a BKK megbízása alapján a VT-Transman által üzemeltetett, vadonatúj Mercedes-Benz Citaro 2-es buszok lesznek.

A 134-es autóbusz menetrendje:

A 234-es autóbusz menetrendje:

171-es autóbusz

A strandolásra alkalmas idő beálltával 2013. május 1-jétől új buszjáratot indítunk 171-es jelzéssel. A buszok május 1. és augusztus 31. között, a hétvégi napokon 10-20 percenként közlekednek. A járat beindításával a jelenleginél kedvezőbb eljutási lehetőséget kínálunk a Csepeli Strandfürdőbe kikapcsolódni induló utasainknak. A járat először, a várható jó időre tekintettel, már május 1-jén közlekedik. Részleteket itt lehet olvasni.

A 171-es autóbusz menetrendje:

 • Csepel, Szent Imre tér – Csepel, Soroksári rév
 • Csepel, Soroksári rév – Csepel, Szent Imre tér
 • Dunai hajójáratok

  2013. május 1-jétől, szerdától nyári idénymenetrendet vezetünk be a hajójáratokon. Az új menetrendben a D12-es hajók már egész nap közlekednek, így módosulnak az indulási időpontok is. A D13-as hajókon az üzemidő is bővül, az utolsó Rómaifürdőtől Kopaszi-gát (Rákóczi híd) végállomásig közlekedő hajó 18 órakor indul majd az északi végállomásáról. Ez a hajó indul majd vissza Kopaszi-gát (Rákóczi híd) végállomástól utolsóként Jászai Mari térig 20 órakor.

  A menetrendi változások mellett fontos információ, hogy 2013. május 1-jétől új jegytípusokat vezetünk be a hajójáratokon, a részletekről itt olvashatnak.

  A D11-es hajó menetrendje:

  A D12-es hajó menetrendje:

  A D13-as hajó menetrendje:

  Egyéb menetrendi változások májusban

  30-as, 30A és 230-as autóbusz

  Május 1-jétől a 230-as autóbusz napközben 11 és 14 óra között nem közlekedik, az Aquaworld és a BKK közötti szerződés módosítását követve. A kimaradó indulási időpontokban 30A jelzéssel közlekednek az autóbuszok a Keleti pályaudvar M és Megyer, Szondi utca között. A menetrendi módosítás miatt a hangolt közlekedés érdekében a 30-as és a 30A viszonylatokon is módosulnak az indulási időpontok.

  A 30-as autóbusz megváltozott menetrendje:

  A 30A jelzésű autóbusz megváltozott menetrendje:

  A 230-as autóbusz menetrendje:

  74A trolibusz

  A 74A jelzésű trolibusz 2013. május 1-jétől csak munkanapokon közlekedik.

  148-as, 151-es, 159-es autóbuszok

  A 148-as, a 151-es és a 159-es autóbuszok vonalán 2013. május 1-jétől hétvégi napokon a hajnali órákban – a csekélyebb utazási igényeknek megfelelően – a 20 perces követéssel a H7-es hévhez hangolt közlekedés kitolódik, a sűrűbb, 10 perces követés szombaton 7 és vasárnap 8 órakor kezdődik.

  A 151-es és a 159-es autóbuszok vonalán május 1-jétől hétvégente is nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszok közlekednek.

  A 148-as autóbusz menetrendje:

  A 151-es autóbusz menetrendje:

  A 159-es autóbusz menetrendje:

  178-as autóbusz

  Az 5-ös autóbuszhoz igazodva a 178-as vonalán új, az 5-ös autóbuszok menetrendjéhez igazodó, megváltozó menetrendet vezetünk be. Emellett a buszok megállóhelye a Keleti pályaudvarnál átkerül a 7-es autóbuszcsalád megállóhelyére, így a Belváros felé tartó járatok ugyanazon megállóból indulnak. Részletek itt olvashatók.

  A 178-as autóbusz új menetrendje:

  Villamospálya-felújítás Pesterzsébeten

  Villamospálya-felújítási programunk keretében 2013. május 2-án, csütörtökön üzemkezdettől június 2-án, vasárnap üzemzárásig az 51-es és az 52-es villamosok vonalán, a Nagysándor József utca Vörösmarty utca és Jókai Mór utca közötti, illetve a Jókai Mór utca Nagysándor József utca és Kossuth Lajos utca közötti szakaszán, valamint ezen az időszakon belül két hétvégén a Határ út és a Ferde utca kereszteződésében pályafelújítást végeznek a szakemberek. Itt olvashatják  a részleteket.

  Alacsonypadlós autóbuszok közlekedése

  Május, június és július első napjaiban három ütemben, a VT-Transman  üzemeltetésében áll forgalomba százötven darab teljesen alacsonypadlós, klimatizált, korszerű Mercedes-Benz Citaro 2 típusú autóbusz. Emiatt lehetőség nyílik arra, hogy új beosztást készítsünk az alacsonypadlós járművek számára, tovább bővítve ezen járművek részarányát a hálózaton. A részletekről itt olvashatnak.

  Agglomerációs közlekedés

  A Budapest határát elhagyó autóbusz-járatok a Fővárosi Közgyűlés április 24-i döntése nyomán a BKK Budapest határát átlépő járatai a megszokott menetrend és utazási feltételek szerint közlekednek 2013. május 1-je után is. A részletekről itt olvashatnak.

  A megváltozó menetrendekről a www.bkk.hu oldalon és a megállóhelyi hirdetmények segítségével tájékozódhatnak utasaink.

  Budapest, 2013. április 29.

  Budapesti Közlekedési Központ

  Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink | A közvetlen link.
  Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

  Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.