- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Megkezdődött a FUTÁR közterületi kijelzőinek kihelyezése

Az elmúlt napokban városszerte több helyen új, szürke színű tartóoszlopok jelentek meg számos megállóhelyen. Az oszlopok felállítására a Budapesti Közlekedési Központ FUTÁR projektjének keretében kerül sor. Az első néhány oszlopra már felkerültek a tömegközlekedési járatok közlekedéséről megbízható, valós idejű információkat nyújtó kijelzők és hangszórók is.

A FUTÁR (Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer) projekt egy integrált közösségi közlekedési informatikai rendszer, melyet a Budapesti Közlekedési Központ a BKV közreműködésével épít ki. A fejlesztés összköltségvetése 6,7 milliárd forint, ami az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós támogatással valósul meg.

Új fejezet a budapesti utastájékoztatásban

A kijelző majd véglegesen az 1-es villamosok indulásait fogja kiírni, most a teszteléshez jelenítjük meg rajta a buszok indulását, mivel azok részben már FUTÁR fedélzeti berendezéssel felszereltek.A FUTÁR dinamikus utastájékoztatásának köszönhetően a megállóhelyeken és a járműveken elhelyezett kijelzők a jármű útiránya, indulási ideje mellett valós idejű információkat szolgáltatnak majd nem csak a járatok közlekedéséről, de egy esetleges forgalmi változásról is, megkönnyítve és kiszámíthatóvá téve az utazás tervezését. A rendszer a menetrend és a valós forgalmi helyzet alapján majdnem pontosan képes kiszámítani, melyik járat mikorra ér az útvonalán található megállókba. Mindez 2295 járművön, 263 megállóhelyen és csomópontban, mobil eszközökön, valamint internetes felületeken is elérhetővé válik.

A fejlesztés amellett, hogy segíti majd a budapesti közösségi közlekedést használókat abban, hogy a lehető leggyorsabban érjék el céljukat, jelentős változást hoz a fővárosi közlekedés irányításában is. A FUTÁR műholdas rendszere ugyanis folyamatos, 24 órán át történő forgalmi felügyeletet biztosít a megrendelő BKK részére. A diszpécserek műholdas nyomkövető rendszer segítségével követik majd a járműveket, ezáltal folyamatosan szabályozhatják a felszíni közlekedést, vagy épp sokkal könnyebben és gyorsabban szervezhetnek meg egy villamos- vagy metrópótlást forgalmi zavar esetén. A megbízható kommunikációt új rádiórendszer is segíti. Ezzel tervezhetőbbé válik a közlekedés és pontosabb, megbízhatóbb, költségtakarékosabb menetrendek készülhetnek.

263 darab új utastájékoztató készülék városszerte

FUTÁR közterületi kijelzőinek kihelyezéseA projekt leglátványosabb elemei azok a megállóhelyi, csomóponti utastájékoztató berendezések lesznek, melyekből városszerte 263 darabot telepítünk a következő hetekben. A közterületen elhelyezett kijelzőknek több típusa is létezik, így a metróaluljárókban például falra rögzített monitoros utastájékoztatókkal találkozhatunk majd. A berendezések telepítési munkái ezekben a napokban fordulnak élesbe: gyors ütemben immár 64 helyszínen történt meg az oszlopok állítása. A tartószerkezetek egy részére már a kijelzők is kikerültek. A következő hetekben a továbbiakat is telepítjük.

Az új kijelzők széleskörű tájékoztatást tesznek majd lehetővé:

A kijelző majd véglegesen az 1-es villamosok indulásait fogja kiírni, most a teszteléshez jelenítjük meg rajta a buszok indulását, mivel azok részben már FUTÁR fedélzeti berendezéssel felszereltek.A telepített berendezések a járatok közlekedéséhez igazodva éjjel-nappal fognak működni. A vakok és gyengén látók számára – távirányítással – hangos információt szolgáltatnak majd a készülékek.

A telepítési helyszínek kiválasztása számos szempont mérlegelésével történt meg. A közterületi utastájékoztató berendezések helyének kijelölésekor a következő általános szempontokat vettük figyelembe:

Kihelyezett FUTÁR oszlop

FUTÁR közterületi kijelzőinek kihelyezése

Bízunk benne, hogy a Budapesti Közlekedési Központ új, a XXI. század követelményeinek megfelelő fejlesztése, modernebb, kényelmesebb és intelligensebb fővárosi közlekedési biztosít ügyfeleink számára.

Budapest, 2013. április 10.

Budapesti Közlekedési Központ

A térképre kattintva megtekintheti a FUTÁR kijelzőinek pontos helyét


Letölthető dokumentum:

Kapcsolódó anyagok: