Forgalmi változások

A Kossuth Lajos tér felújítása idején egy szakaszon pótlóbuszok járnak a 2-es villamos helyett

2013. április 8-ától, hétfőtől várhatóan augusztus végéig a Kossuth Lajos tér M és a Jászai Mari tér végállomás között pótlóbuszok járnak majd a 2-es villamosok helyett a Kossuth Lajos tér átépítése, fejlesztése miatt. 

A Kossuth Lajos tér felújítása miatt 2013. április 8-ától, hétfőtől a 2-es villamosok – várhatóan augusztus végéig – rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H végállomás és a Kossuth Lajos tér M (Széchenyi rakpart) ideiglenes végállomás között közlekednek. A kimaradó – Kossuth Lajos tér M és Jászai Mari tér közötti – szakaszon a 2V jelzésű villamospótló autóbuszokkal utazhatnak utasaink.

A 2-es villamosok részére – vágányzár idejére – ideiglenes végállomást alakítunk ki a Széchenyi István rakparton, a Pesti alsó rakpartra vezető lehajtó közelében, mely rövid sétával elérhető a Kossuth Lajos téri metróállomástól.

Forgalmi rend a Kossuth Lajos tér felújítása idején

2013. április 8-ától, hétfőtől várhatóan augusztus végéig a 2-es villamosok rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H végállomás és a Kossuth Lajos tér M (Széchenyi rakpart) ideiglenes végállomás között közlekednek. A kimaradó, Kossuth Lajos tér M (Széchenyi rakpart) és Jászai Mari tér közötti szakaszon 2V jelzéssel villamospótló autóbuszokat közlekedtetünk.

A villamospótló autóbuszok az alábbi megállóhelyeket érintik:

 • Kossuth Lajos tér M (Széchenyi rakpart), végállomás (felszállóhely): a Széchenyi rakparton a Zoltán utca és a Steindl Imre utca között kiépített peron mellett;
 • Kossuth Lajos tér M: a Kossuth Lajos téren az M2-es metró bejárata előtt;
 • Szalay utca: a villamospótló autóbusz megállóhelye a Kossuth Lajos téren a Szalay utca előtt
 • Jászai Mari tér, végállomás (le- és felszállóhely): 2-es villamos szükség-leszállóhelye;
 • Markó utca: 15-ös, 115-ös autóbuszok megállóhelye;
 • Kossuth Lajos tér M: 15-ös, 115-ös autóbuszok megállóhelye a Nádor utcában;
 • Kossuth Lajos tér M (Széchenyi rakpart), végállomás (leszállóhely): a Széchenyi rakparton a Zoltán utca és a Steindl Imre utca között kiépített peron mellett.

A Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) végállomásnál a 2-es villamos és a 2V jelzésű villamospótló között közös peronos átszállással biztosítjuk a csatlakozást.

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A 2V jelzésű villamospótlóról a 2-es villamosra, vagy a 2-es villamosról a 2V jelzésű póltóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). Az átszállójegyet a pótló járatra vagy a villamosra történő átszállásnál nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.

Közúti változások

 • A közúti közlekedés szempontjából a legfontosabb változás, hogy az id. Antall József rakpart Garibaldi utcai fel- és lehajtó ága is lezárásra kerül. Így dél felől a Széchenyi István tér után legközelebb a Jászai Mari téren lehet felhajtani az alsó rakpartról, míg észak felől a Szent István park után legközelebb a Széchenyi István téren, mivel a Markó utcai le- és felhajtó ág továbbra is zárva marad.
 • Az Akadémia utcán csak a Garibaldi utcáig lehet közlekedni, ahonnan jobbra kanyarodva érhető el a Nádor utca.
 • A Zoltán utca forgalmi iránya a Nádor utca és a Széchenyi rakpart között megfordul: a Széchenyi rakpart felé lesz egyirányú.
 • Az Alkotmány utca tér felőli vége zsákutca lesz a Vajkay utca és a Kozma Ferenc utca vonalától.
 • A Szalay utca nyugati végétől csak a Falk Miksa utca felé lehet továbbhaladni.
 • A Balassi Bálint utca déli vége szintén zsákutca lesz a Markó utcától.

A téren kijelölt kerékpárút a tér rekonstrukciójának megkezdésekor ideiglenesen – egy-két hétig – még használható lesz, azonban ezt követően azt is lezárják a Markó utcától. A lezárást követően a Széchenyi rakparti kerékpárútról a Markó utca – Honvéd utca útvonalon lehet elérni az Alkotmány utcai kerékpársávot, míg ellenkező irányban a Vajkay utca – Szalay utca – Falk Miksa utca – Markó utca útvonal használatát javasoljuk. Az utóbbi kapcsolat biztosítása érdekében a Markó utca, a Falk Miksa utca és a Balassi Bálint utca közötti egyirányú szakaszán engedélyezve lesz a kétirányú kerékpározás.

A Kossuth Lajos tér fejlesztéséről, a tér megújulásáról minden információ megtalálható a Steindl Imre Program honlapján, a http://www.nemzetfotere.hu címen.

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a munkavégzés idején a lehetőségekhez mérten zavartalan legyen a forgalom. A kényszerű átszállás okozta kellemetlenségek miatt ezúton kérjük és köszönjük utasaink türelmét és megértését!

Budapest, 2013. április 5.
Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: gépkocsi közlekedés, Forgalmi változások: kerékpáros közlekedés, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.