Híreink

Vandálok rongáltak a Combinon

Ismeretlen tettesek graffitiztek és karcoltak össze hat Combino villamost ma reggel. Az eset miatt a villamosok kiálltak a forgalomból, a rendőrségi helyszínelés és a kár megállapítása egyelőre folyamatban van.

Ma reggel 6:00 és 9:45 között hat Combino villamost graffitiztek össze ismeretlen tettesek, ötnek pedig az ablakait is megkarcolták. A rongálás észlelését követően a járművek a rendőrségi helyszínelés idejére kiálltak a forgalomból, emiatt a közlekedést csak megnövekedett indítási időközzel tudtuk fenntartani. Az értelmetlen rongálás okozta károk mértéke, a helyreállítási költségek megállapítása egyelőre folyamatban van.

A graffitizés és az üvegek karcolása általános probléma, amely mindennapos gondot okoz a BKK és a BKV számára. A Combinok ablakait védő fólia ellenére is nagy kárt tudnak okozni a karcolások, ami így is óriási költséget jelent a BKV számára, hiszen a fóliák cseréje is jelentős  összeg.

Folyamatosan újabb és újabb technikákat tesztelünk annak érdekében, hogy megvédjük járműveink tisztaságát, de így is hatalmas költséget jelent a mindennapos rongálás, firkálás. Ez pedig nemcsak a BKK-nak és a BKV-nak okoz kárt, hanem utasainknak is, hiszen az ebből adódó menetkimaradások, vagy a nem megfelelő tisztaságú járművek nekik is bosszúságot, kellemetlenséget okoznak. Az értelmetlen rongálások okozta károk helyreállítására fordított összeg minden egyes forintját járműfejlesztésre, a szolgáltatás javítására fordíthatná a BKV.

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV minden esetben együttműködik a rendőrséggel és minden segítséget megad a rendőrségnek a tettes mielőbbi elfogásához. A rongáló beazonosítása és előállítása ugyanakkor túlmutat Társaságaink hatáskörén. A BKV és a BKK hangsúlyozza, hogy a rongálók ellen közös összefogásra van szükség, ezért kérjük Önöket, hogy minden esetben értesítsék a rendőrséget, vagy kollégáinkat. Óvjuk közösen járműveink tisztaságát és épségét, hiszen ez közös érdekünk!

A Combino típusú villamosokat kamera nélkül rendelte meg a korábbi városvezetés. Azonban később, épp a BKK közreműködése révén fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, mely 2011-től kép- és hangfelvételek készítésére jogosítja fel a tömegközlekedési cégeket járműveiken. A törvény az utasok, a járművek és a berendezések védelme érdekében született meg. Ennek a jogszabálynak köszönhető, hogy a BKV-nak az Alstom metrókocsi rongálóiról, vagy a MÁV-nak és a rendőrségnek a Flirt vonatokon tevékenykedő tolvajokról vannak felvételeik.

A Budapesti Közlekedési Központ az összes új járművet rögzítésre alkalmas kamerákkal rendeli meg. A 150 új busz és a 37 új villamos is fel lesz szerelve a szükséges biztonsági berendezésekkel. Azonban a kamerák utólagos telepítése, kábelezése komoly beruházást igényel, főleg a még garanciális járműveken, ahol csak a gyártó végezhet javításokat. Ezek közé tartoznak a most megrongált Combino villamosok is.

A 2012-es évben külön, a kamerák felszerelésére nem volt forrás, azonban idén, a FUTÁR telepítése miatt a Siemensnek módosításokat kell majd elvégeznie valamennyi Combinon. Terveink szerint ezt a munkát összekötjük majd az új kamerák telepítésével is, az ehhez szükséges több tízmillió forintos forrás biztosításán a Fővárossal közösen dolgozunk.

 

Budapest, 2013. január 26.

Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt.

Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.