Híreink

Sikeres pályateszt a 4-es metró budai szakaszán – Decemberben indulhat a jármű tartampróbája

Az ALSTOM megkezdte a 4-es metró vonalára érkező prototípus szerelvény átszállítását Budapestre, hogy december közepén megkezdődhessen annak tartampróbája. Ehhez előzetesen még szükség volt a tartampróbának helyet adó – Kelenföldi pályaudvar, illetve Móricz Zsigmond körtér közötti – vonalszakasz pályatesztjére, illetve december elején hazai ellenőrző tesztek is zajlanak majd a Franciaországban már tesztelt szerelvényen.

A SIEMENS november első felében a vonal Kelenföldi pályaudvar és Móricz Zsigmond körtér közötti szakaszára a vontatási feszültséget sikerrel kiadta, a vállalkozó által épített rendszerek, illetve áramellátó berendezések tehát elkészültek – ezzel megteremtődött a szerelvény tartampróbájának egyik legfontosabb feltétele. A tartampróbának helyet adó vonalszakasz pályatesztjét egy építésfelügyeleti bejárás előzte meg, amit a Nemzeti Közlekedési Hatóság november közepén folytatott le, majd a Fővárosi Katasztrófavédelemi Igazgatóság tartott több helyszíni szemlét, melyek eredményeként november 23-án, pénteken írt levelében tűzvédelmi szempontból nem emelt kifogást az ellen, hogy a vonalszakaszon a pályateszt elindulhasson.

A DBR Metró Projekt Igazgatóság mindent megtesz azért, hogy a szerelvény tartampróbája december közepén megkezdődhessen, és így az ALSTOM a jármű végleges típusengedélyét 2013 februárjában – a vállalt határidőre – megszerezhesse. Ennek érdekében november 28-án, szerdán megkezdődött a Kelenföldi pályaudvar és a Móricz Zsigmond körtér közötti vonalszakasz nem szerelvény-specifikus rendszerelemeinek, infrastruktúrájának fent említett pályatesztje egy, a 2-es metró vonaláról áthozott orosz, majd csütörtökön és pénteken egy már levizsgáztatott ALSTOM szerelvénnyel. Az éjszakánként zajló pályateszt sikeresen lezárult.

Mindezekkel párhuzamosan – az ottani tesztek befejezését követően – az ALSTOM november 23-án Valenciennes-ben hivatalosan is átadta a magyar hatóságnak a prototípus járművet, illetve szétszerelték és átszállították Magyarországra, a négy kocsiból az első kettő csütörtök éjjel, a második kettő pénteken érkezett a Fehér úti járműtelepre. A Valenciennes-ben született mérési eredmények ellenőrző tesztjeit is el kell majd végezni a 4-es vonal prototípus szerelvényén, ezekre az ellenőrző tesztekre – a 4-es vonal geometriai tulajdonságai miatt – a 2-es metró vonalán kerül sor december elején.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala

Budapesti Közlekedési Központ

DBR Metró Projekt Igazgatóság

Budapest, 2012. december 1.

Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.