Jegyek és bérletek 2013-ban

2013-tól új bérlettípusokat vezetünk be, hogy takarékosabbá és kényelmesebbé tegyük a közlekedést. Változik több jegy és bérlet ára, amellett, hogy a jegyek és a teljes árú bérletek ára az inflációt követve emelkedik, kedvezményes (tanuló, nyugdíjas) bérletek ára azonban 2013-ban sem nő.

Változó viteldíjak

A Fővárosi Közgyűlés 2012. október 31-i ülésén döntött a BKK következő évtől érvényes díjszabásáról. A döntés értelmében a tanuló és kisgyerekes havi bérletek változatlanul 3850 forintba, a nyugdíjas havi bérletek pedig továbbra is 3700 forintba kerülnek, az elővárosi (a hévre és környéki autóbuszokra érvényes) díjak változatlanok maradnak. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményes bérletek ára 2010 óta immár harmadik évben marad változatlan. A helyi jegyek és a teljes árú bérletek ára emelkedik. A Közgyűlés azért döntött így, mivel 2010 óta nem változtak a helyi viteldíjak, az infláció és az ÁFA-kulcs emelkedése ellenére sem. 3 év után azonban az emelkedő üzemanyag-árak és egyéb költségek miatt a jegy- és bérletárak reálértékének további csökkentése nem volt már finanszírozható, összességében az elmúlt három évben így is több mint 10%-kal csökkent a tömegközlekedés nettó reálárszintje, figyelembe véve az inflációs és adóhatásokat. A legfontosabb jegy és bérletfajták 2013. évi árát mutatja a következő táblázat: A BKK jegyeiről és bérleteiről teljes körű és részletes információkat itt talál. A 2013-tól elérhető jegy- és bérlettípusok közötti eligazodás megkönnyítésére hoztuk létre a www.bkk.hu/tarifa2013 oldalt, melynek segítségével könnyen megtalálhatja az Ön számára leginkább megfelelő bérlettípus vagy jegytípust.

2013. január 1-jén életbelépő bérletekkel kapcsolatos újítások

  • Kiegészítő heti bérlet

A 2700 Ft-ba kerülő kiegészítő heti bérlet megvásárlásával egy héttel meghosszabbítható a teljes árú havi vagy negyedéves Budapest-bérlet érvényességi ideje. Ezt a bérletfajtát elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek szabadság előtt néhány nappal jár le a havi vagy negyedéves bérletük, és a hátralévő néhány napra nem szeretnének újat váltani. A kiegészítő heti bérlet a havi vagy negyedéves bérlet érvényességi ideje alatt, annak pénztárban történő leadásával váltható, érvényességi ideje pedig a vásárlástól a leadott bérleten szereplő érvényességi idő utolsó napját követő 8. napon hajnali 2 óráig tart.

  • Választható kezdő dátumú éves bérletek

Az egyszelvényes kedvezményes éves Budapest-bérletek (teljes árú,  tanuló és nyugdíjas) 2013-tól nem naptári évre válthatóak, hanem a vásárláskor megjelölt kezdőnaptól számított egy évig (365 napig) érvényesek. A bérlet elővételben is megváltható, de legfeljebb 30 nappal az érvényességi idő kezdete előtt. A tömbös kivitelű, 12 darab havi szelvényt tartalmazó változat továbbra is csak naptári évre váltható, az adott év január 1-jétől következő év január 6-án hajnali 2 óráig érvényes. A két bérlettípus ára megegyezik.

  • Havi Budapest-bérlet felsőoktatásban tanulóknak

A tanulóknak szóló Budapest-bérlet különválik közoktatásban tanulóknak és felsőoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérletre, áruk azonban egységes marad. A „havi Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak” olyan magyar diákigazolvánnyal használható, amely még érvényesítő matrica nélkül érvényes, vagy pedig közoktatási (tanévre kiadott) matricával van érvényesítve. A „havi Budapest-bérlet felsőoktatásban tanulóknak” érvényes magyar vagy külföldi diákigazolvánnyal használható. A bérletek használatával összefüggő jogosultságok részletes szabályozása itt olvasható.

A környéki és hév-bérletek ebben a tekintetben nem változnak, azoknál továbbra is egységes szelvényt vásárolhat minden diák. Személyi igazolvány is használható bérletigazolvány helyett 2013-től lehetőség van arra, hogy a teljes árú bérletekre a bérletigazolvány (vagy a Volánbusz-BKSZ bérletigazolvány) száma helyett utasaink a személyi igazolvány vagy a kártyaformátumú vezetői engedély (jogosítvány) számát írják rá. Aki ezt a lehetőséget választja, az a jegyellenőröknek a megfelelő igazolványát is fel kell mutatnia. A kedvezményes (tanuló, nyugdíjas, kisgyerekes) bérletek továbbra is csak érvényes diákigazolvánnyal vagy a megfelelő bérletigazolvánnyal vehetők igénybe. 2013-tól személyivel is használhatja

Utazzon olcsóbban!

Az éves bérlettel megtakaríthatnak a kedvezményre jogosult (nyugdíjas, közoktatási és felsőoktatási tanuló) utasaink is. A közoktatási, felsőoktatási bérletet használó utasaink 46 200 Ft helyett 42 000 Ft-ért vásárolhatnak éves bérletet, így 4 200 Ft-ot spórolhatnak, míg a nyugdíjasok 44 400 Ft helyett 40 700 Ft ért juthatnak bérletükhöz, amivel 3 700 Ft-ot takaríthatnak meg.