Híreink

Januártól egyszerűbb lesz a bérlethasználat a BKK járatain

2013-tól már személyi igazolvánnyal vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel is használhatók lesznek a teljes árú bérletek – a budapesti, a környéki és a hév-bérletek egyaránt. Az intézkedés a felesleges adminisztráció csökkentését és utasaink kényelmét szolgálja.

A Budapesti Közlekedési Központ 2013. január 1-jétől egyszerűsíti a teljes árú arcképes bérletek használatát. Jövőre a teljes árú bérletet vásárlók már tetszőlegesen választhatnak, hogy továbbra is arcképes bérletigazolványt váltanak és tartanak maguknál, avagy személyazonosító igazolványuk, illetve kártyaformátumú jogosítványuk számát  tüntetik fel a bérletszelvényükön.

A felesleges adminisztráció csökkentése és utasaink kényelmének növelése érdekében januártól a teljes árú bérletekhez nem kötelező bérletigazolványt is kiváltani és azt a bérlettel együtt bemutatni az ellenőrzéskor. A bérlet 2013-tól a személyi igazolvánnyal vagy kártyaformátumú jogosítvánnyal együtt is érvényes. Ebben az esetben a bérletszelvényre az igazolvány számát kell felírni. Amennyiben utasunk mégsem szeretné fényképes igazolványát felmutatni az ellenőrzéskor, bérletigazolvány kiváltására továbbra is módja van.

Fontos azonban, hogy a felsorolt igazolványok közül csak annak az egynek a száma szerepeljen a bérletszelvényen, amit ellenőrzéskor fel is tud mutatni az utas, az alábbi lehetőségek közül:

–          személyi igazolvány

–          kártyaformátumú jogosítvány

–          az eddig megszokott fényképes, arcképes bérletigazolvány

Ha a bérletszelvényen nem a felsorolt igazolványok egyikének száma látható, vagy ha az utas nem tudja felmutatni azt az igazolványt, amelynek számát a bérletszelvényre ráírta, bérlete érvénytelennek minősül, ezért vele szemben jegyellenőreink jogosan kezdeményeznek pótdíjazást. A kedvezményes árú bérletekre – így például a diák- és nyugdíjas bérletekre – továbbra is a korábbi feltételek vonatkoznak, hiszen a diákigazolvány bemutatása nélkül a kedvezményre való jogosultság nem ellenőrizhető.

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy csak a teljes árú bérletet vásárlók választhatják meg, hogy továbbra is arcképes bérletigazolványuk azonosító számát, vagy inkább személyi igazolványuk, esetleg kártyaformátumú jogosítványuk számát tüntetik fel a bérletszelvényen. A kedvezményes árú bérletekre – így például a nyugdíjas- vagy a diákbérletekre – továbbra is a korábbi feltételek vonatkoznak.

Mivel a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a bérlethamisítók többnyire olyan szelvényeket gyűjtenek be, amelyekre a tulajdonosaik nem vezették rá az érvényességi idő kezdetén a hozzá tartozó igazolvány számát, ezért 2013. január 1-jétől az ellenőrök szigorúbban ellenőrzik a kitöltetlen bérleteket és abban az esetben is pótdíjat kell fizetni, ha az utas bérletszelvényén egyetlen igazolvány száma sem szerepel. Kérjük a bérlet megvásárlásakor tüntessék fel a fenti lehetőségek közül valamelyik igazolványuk számát!

A szigorodó ellenőrzés megnehezíti a bérlethamisítást, ezért minden, az utazásáért becsületesen fizető utas érdekét is szolgálja. Bízunk abban, hogy a teljes árú bérletek használatának egyszerűsítése ugyanakkor megkönnyíti utasaink mindennapjait.

Budapest, 2012. december 21.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.