Híreink

„Gyermekbetegségek” az Alstom kocsikban

Az Alstom Metropolis szerelvény érkezik az Örs vezér terére (kis kép)

Az Alstom metrókocsik folyamatosan érkeznek Budapestre és állnak forgalomba, vagy éppen futják próbaköreiket, mielőtt az M2-es és M4-es metró vonalára kerülnének. Ahogyan korábban többször is jeleztük: egy új típus esetében mindig vannak olyan „gyermekbetegségek”, kisebb hibák, amelyek csak a forgalomban, valós terhelés mellett mutatkoznak meg. Így volt ez például a Combinok esetében is, amelyek azóta is jól teljesítenek a legforgalmasabb villamosvonalon. Az Alstom kocsiknál az eddig felmerült problémák is kisebb, könnyen kezelhető rendellenességeknek tekintendők.

A BKV szakemberei számítottak arra, hogy kisebb meghibásodások, működési zavarok előjönnek ebben a kezdeti időszakban, hiszen ez egy új típus esetében teljesen természetes, sőt, fontos üzemeltetési tapasztalatot jelentenek. Az Alstomot, mint a szerelvények gyártóját a BKV szakemberei minden hibáról azonnal tájékoztatják, azokat a gyártó köteles garanciális körben javítani.

Az elmúlt üzemeltetési időszak tapasztalatai alapján az utastájékoztató rendszer, valamint a vezérlés hibáit tekinthetjük visszatérő hibáknak, amelyek azonban a rendszer újraindításával megszüntethetők. Végleges megoldást az ezen rendszereket vezérlő szoftver módosítása jelenti, amelyet viszont hosszabb, a teljes flottára vonatkozó üzemeltetési tapasztalatok birtokában célszerű csak elvégezni. Kisebb számban előfordultak az ajtó mechanikus hibái is, ezek mechanikus beállítással könnyedén orvosolhatóak voltak.

Valamennyi előfordult hiba esetében a gyártó folyamatos hibaelemzést végez annak érdekében, hogy azok kiváltó okait feltárja, illetve megszüntesse.

Ez az időszak arról is szól, hogy az üzemeltető és a gyártó, azaz a BKV és az Alstom szakemberei együttműködve kiküszöböljenek minden meghibásodást, hogy később probléma nélkül szolgálja ki Budapest forgalmát. Kérjük utasaink türelmét, hiszen a későbbi üzemeltetés szempontjából fontos, hogy minden problémát kiszűrjünk, legyen az bármilyen apró, mert ez a megbízható, hosszú élettartamú üzemelést szolgálja.

Budapest, 2012. december 5.
Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt.

Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.