- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Érezhető minőségi javulás: 150 új autóbusz áll forgalomba 2013 tavaszán Budapesten

Nyolc éve született utoljára döntés Budapesten új, alacsonypadlós autóbuszok forgalomba állításáról, így hosszú hanyatlás után hoz új korszakot a ma kihirdetett eredmény a budapesti buszközlekedésben. Az új autóbuszok szolgáltatásvásárlás útján történő forgalomba állítására kiírt tenderben a BKK döntése szerint az eljárás nyertese a VT-Transman Kft., a szolgáltató 150 darab új autóbusszal kezdheti meg egyes járatok üzemeltetését fokozatosan, 2013 májusától.


Az új autóbuszok forgalomba állításának részletei:

Az autóbuszok főbb jellemzői a következők:

Az új autóbuszok elsősorban Budapest északi és keleti részén, a III., IV., XIII., XIV., XV., és a XVI. kerületekben, illetve az onnan kiinduló vonalakon fognak közlekedni. Az érintett járatok teljes körű véglegesítése az üzembe állásig fog megtörténni, de már most kijelenthető, hogy számos, fontos útvonalon meg fognak jelenni az új autóbusz. A csuklós autóbuszokkal fejlődni fog többek között a 7-es és 173-as vonalcsoport szolgáltatása és további vonalakon is meg fognak jelenni az új buszok.

A 75 szóló és 75 csuklós új autóbusz forgalomba állítása lehetővé teszi, hogy a BKV rendkívül elöregedett, rossz állapotú autóbuszparkjából a legöregebb, leggyakrabban elromló autóbuszok selejtezésre kerülhessenek, bár egy részük az 1-es és 3-as villamosok jövőre kezdődő felújításának pótlási igénye miatt forgalomban marad még néhány évig. Ez azt jelenti, hogy az utazóközönség nemcsak azokon a területeken tapasztalhatja az autóbuszok állapotának javulását, ahol az új buszok forgalomba állnak, hanem Budapest-szerte tapasztalható lesz a buszközlekedés színvonalának a javulása, a füstokádó, lerobbanó régi autóbuszok eltűnése, hisz az alacsonypadlós és korszerű flottát egyenletesebben oszthatjuk majd el a vonalak között.

Az új járművek és 2013-2014-ben jelentkező buszos pótlási feladatokat is figyelembe véve, a fővárosi autóbusz-közlekedési szektorban összességében a képzett szakemberek foglalkoztatását legalább szinten tartják, az építkezési időszakokban pedig kifejezetten növelik. Az új, korszerű, komfortos autóbuszok a fővárosi autóbusz-közlekedésben dolgozó munkavállalóknak az összfoglalkoztatás szinten tartásán, sőt növekedésén túl, a jelenleginél jobb munkakörülményeket biztosítanak, nem lesz tehát kevesebb buszvezetőre szükség Budapesten a tender eredményhirdetése okán.

A tender korábbi részeinek keretében eddig jó állapotú, de használt autóbuszok álltak forgalomba. Ezen autóbuszok 1+1, illetve 2+1 éves szerződés keretében közlekednek Budapesten, a forgalomba állított használt autóbuszok száma összesen 100 darab. A 2013-ban forgalomba álló 150 új busszal együtt már 250 megbízható autóbusz vesz részt külső szolgáltató üzemeltetésében Budapest közlekedésében az első tendercsomag eredményeképpen. Ezt a számot növelik tovább a BKV Zrt.-nél 2012-ben már forgalomba állt és az év további részében forgalomba álló, korszerű, alacsonypadlós használt autóbuszok és trolibuszok, amik csak 2012-ben további, közel 100 db akadálymentes jármű üzembe állását jelentik. Látható tehát, hogy Budapest vezetése és a BKK mindent elkövet az elképesztő műszaki örökség leküzdése és a budapesti buszközlekedés megújítása érdekében.

Budapest, 2012. október 16.

Budapesti Közlekedési Központ

 


MB Citaro csuklósMB Citaro szólóKapcsolódó dokumentum:

Az új budapesti Mercedes-Benz-buszok (plakát)

Az új budapesti Mercedes-Benz-buszok (plakát)