- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Megkezdődött a buszsáv építése a Pesti úton

Új buszsáv épül Rákosmentén: megkezdtük a Pesti úton az autóbuszok gyorsabb haladását segítő új forgalmi sáv kialakítását, amely révén jelentősen csökken majd a naponta összesen több mint 52 ezer utast szállító 97E, 161-es, 201E és 202E jelzésű járatok menetideje. Az új buszsávnak köszönhetően az itt közlekedők gyorsabban és biztonságosabb körülmények között juthatnak el a belvárosba.

A projekt keretében a 2×1 sávos Pesti úton a XVII. kerületi Maroshévíz utcai csomópont és a Csabai úti csomópont között a városközpont irányában új buszsávot alakítunk ki a harmadik sávban az útpálya szélesítésével. A torlódások megelőzése érdekében forgalomtechnikai eszközöket alkalmazunk: átépül a terelősziget a Pesti út – Csabai út kereszteződésében, a buszmegállók pedig a buszsávba kerülnek. A felújításban érintett buszmegállók nem csupán megújulnak, de 18 méter hosszban erősített aszfaltszerkezetet is kapnak. A tervezett forgalmi sávok egyenként 3 méter szélesek, a buszsáv elválasztása kettős terelővonallal történik. A biztonságos közlekedést a szélső forgalmi sávok melletti 25 centiméteres biztonsági sáv szolgálja. A buszsáv forgalmát vezeték nélküli hálózatban működő videokamerák figyelik majd.

Ahhoz, hogy a projekt megvalósítható legyen, először el kell készülnie a XVII. kerületi önkormányzat által kezdeményezett, „A Pesti út 16. akna és a Balassagyarmat utca közötti csapadék-csatorna szakasz megvalósítása Rákosmentén” című projektnek, mivel az útépítés nem valósítható meg mindaddig, amíg a XVII. kerületi önkormányzat meg nem építi ezen projekt keretében a 4. szakaszt, a 16. számú akna és a Balassagyarmat utca között.  A projektek sikeres megvalósítása érdekében Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ és a XVII. kerületi Önkormányzat szorosan együttműködik. Az együttműködés eddig is szoros volt, példa erre a kerékpárút megvalósítása a Pesti úton.

„A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Pesti úton buszsáv kialakítása útpálya szélesítéssel” projekt (KMOP-2.3.1/B-08-2009-0006) mintegy 206 millió Ft összköltséggel megvalósuló beruházás, amelyből több mint 185 millió forint az Új Széchenyi Terv keretében érkező európai uniós támogatás. A projekt közvetlen célja a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok minél magasabb színvonalú kiszolgálása, ugyanakkor fontos stratégiai cél a közösségi közlekedés versenyképességének javítása az egyéni közlekedéssel szemben. A projekt keretében megvalósult fejlesztés révén lehetővé válik az erre közlekedő autóbuszok menetidejének csökkentése, elsősorban a reggeli csúcsidőszakban.

A Budapesti Közlekedési Központ továbbra is elkötelezett a tömegközlekedés fejlesztése érdekében. Ennek jegyében dolgozunk a járműpark megújításán is, amelynek köszönhetően a jövőben egyre több útvonalon közlekedhetnek majd alacsonypadlós autóbuszok. A fejlesztés keretében nagy figyelmet fordítunk a környezet védelmére, és új zöldfelületek kialakítására is.
A Pesti úti buszsáv kiépítésének befejezési határideje: 2013. június 30.

A projekt legfontosabb adatai:

Budapest, 2012. október 3.

Budapesti Közlekedési Központ