Híreink

Mozdulj a jó irányba! – Az Európai Mobilitási Hét Budapest 2012 rendezvénysorozat

Az idén 11. alkalommal rendezi meg Budapest Főváros 2012. szeptember 16-22. között az Európai Mobilitási Hetet és az Autómentes Napot az Andrássy korzón. Az idén először a Budapesti Közlekedési Központ által szervezett programsorozat a világ legnagyobb környezetvédelmi mozgalmának számító rendezvényhez csatlakozva a fenntartható városi mobilitást népszerűsíti, ugyanakkor a kultúra is kiemelt szerepet kap, hiszen a szezonnyitó TeARTrum színházi fesztiválnak köszönhetően izgalmas, új kulturális programok várják a sétálókat a következő hétvégén.

Az Európai Mobilitási Hét világfesztivállá vált

Tarlós István főpolgármester a Mobilitási Hét megnyitó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hagyományosan szeptember 16-a és 22-e között zajló Európai Mobilitási Hét az idén visszavonhatatlanul világfesztivállá változik, hiszen már Ázsiában is követőkre talált. Az 1997-es első rendezvény óta tavaly már 2600 város használta ki az alkalmat, hogy polgárai kipróbálhassák az autó nélküli jövő alternatíváit. Az Autómentes Nap és a fenntartható mobilitás immár Argentínától Észak-Amerikán át Japánban is népszerűvé vált, az idén azonban az ázsiai régióból elsőként Vietnám is csatlakozik a rendezvénysorozathoz.

A 2012-es év központi témája és mottója: Mozdulj jó irányba!

A hazai programsorozatban Magyarország fővárosa a kezdetektől jelen van. Budapest több alkalommal végzett előkelő helyen a városok közötti versenyben, és néhány éve a legjobb programot szervezte. A Mobilitási Hét és az Autómentes Hétvége népszerűsége azóta is töretlen a fővárosiak körében, így az idén tizenegyedszerre is megmutathatjuk, hogy az alternatív közlekedés, a fenntartható mobilitás és a kisebb ökolábnyom összességében jobb minőségű életet hozhat. A rendezvény idei központi témája és mottója: “Mozdulj a jó irányba!”, amellyel a mozgalmat meghirdető Európai Unió egész városok közlekedésszervezését kívánja megváltoztatni.

Az energiahordozók kimerülése, a növekvő légszennyezettség és a globális felmelegedés a rosszul szervezett, és mai szemmel nézve korszerűtlen közlekedés számlájára is írható. A „Mozdulj a jó irányba!” program azt sürgeti, hogy minél előbb változtassunk azokon a régi szokásokon, amelyek ebbe a helyzetbe sodortak minket. A közlekedésszervezés és az Európai Unió által is elfogadott Fenntartható Városi Mobilitási Terv azt szeretné elérni, hogy közelebb hozza a gazdasági szféra és a polgárok mobilitási igényeit, miközben javítja a város élhetőségét. A cél: egyensúlyba hozni környezeti minőséget, a gazdasági fejlődést és a társadalmi egyenlőséget. Szmog nélkül, mégis kényelmesen. Mielőbb.

A legfontosabb célkitűzések a következők:

  • 2030-ig felére kell csökkenteni a hagyományos üzemű járművek számát a városi közlekedésben, 2050-ben pedig már ne is járjanak hagyományos üzemű gépjárművek a városokban.
  • 2030-ra a nagyobb városi központokban meg kell teremteni a teljesen széndioxidmentes logisztikát.
  • 2050-re a fenntartható módon alacsony széndioxid-kibocsátást eredményező légiközlekedési eszközök arányát 40 százalékra kell emelni, míg a hajózásban a kibocsátást legalább 40 százalékkal csökkenteni kell.
  • 2050-re a városok közötti középtávú utas- ás teherforgalom 50 százalékát a közutakról a vasutakra és vízi utakra kell terelni.

Az eseménysorozat fő támogatói: a T-Systems Magyarország, a CBA  és a Magyar Aszfalt.

Az Európai Mobilitási Hét programjai:

A Budapesti Közlekedési Központ szervezésében zajló rendezvénysorozat nyitánya Budapesten a közösségi közlekedés napja, ezért szeptember 17-én, hétfőn játszani hívjuk a közlekedés résztvevőit és megmutatjuk, hogy egy átlagos nap ügyeit a városban közösségi közlekedéssel lehet a legegyszerűbben megoldani. Az egyes útvonalakat bejáró csapatokat az idén okostelefonok segítségével követjük, folyamatosan kapcsolatot tartva velük. A résztvevők ráadásul a játékban megtalálhatják majd a város rejtett szépségeit, titkait is.

Vitézy Dávid a rendezvény megnyitó sajtótájékoztatóján beszámolt róla, hogy szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap a Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesület közreműködésével nyílt nap lesz a kelenföldi villamos kocsiszínben. A résztvevők egy olyan közlekedési eszközt ismerhetnek meg közelről, amely bár már 125 éve szolgálja a budapestieket, ma is meghatározó szereppel rendelkezik és a XXI. században reneszánszát éli. Az érdeklődők megismerhetik az idén százéves járműtelep kulisszatitkait, bepillanthatnak az egyébként kíváncsi szemek elől elzárt csarnokokba. Kicsiket és nagyokat egyaránt színes, interaktív programok várják, a látogatók megismerkedhetnek régi korok villamosaival, de átfogó képet kaphatnak a ma közlekedő járművekről is. A kocsiszín 10 és 14 óra között várja a vendégeket, a helyszín a 19-es és a 49-es villamosok Csóka utcai megállójától néhány perc sétával megközelíthető, valamint nosztalgiajáratokat is indítunk a rendezvényre.

Az Andrássy út idén átadott új biciklisávján, a város új vörös szőnyegén egy rendhagyó divatbemutatón a legstílusosabb budapesti biciklisek lesznek a modellek. A Cyclechic.hu és a Street Fashion Budapest honlapon, valamint a Facebookon szeptember 16-ig várják a jelentkezőket, akik közül divatszakemberekből és bringás szakértőkből álló nemzetközi zsűri választja ki a legegyedibb szetteket. A nyeremény nem csak a kifutó, hanem két repülőjegy Koppenhágába, a skandináv divat és a biciklizés fővárosába és egyedi fotózás a Fashion Issue divatmagazinba.

Kedden, szeptember 18-án Mozdulj a jó irányba! címmel szakmai konferenciát szervezünk azok számára, akik valóban értenek a közlekedéshez. Bemutatkozik a FUTÁR, azaz a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer projekt, amelynek segítségével a forgalom irányítói és az utasok egyaránt pontosan tudhatják, hol tartanak a közösségi közlekedés  járművei, és mikor érkezik egy megállóba a következő járat. A korszerű, műholdas rendszer a jelenleginél gyorsabban és pontosabban jelez, a forgalom aktuális állapotát figyelembe vevő útvonaltervezést biztosít, és megkönnyíti az esetleges fennakadások elhárítását is.

Szeptember 19-én, szerdán a budapesti közösségi közlekedés egyik régi-új elemére, a dunai hajózásra is felhívjuk a figyelmet. A BKK 2012 nyarán újraindította a főváros régóta kedvelt közlekedési eszközeinek számító, menetrend szerint közlekedő hajójáratokat. A hajózás napján kicsiket és nagyokat egyaránt különlegességekkel várunk, hogy osztozzanak velünk a budapesti hajózás élményében, és együtt élvezzük a dunai panorámát.

Szeptember 20-án, csütörtökön a Városligetben, a Közlekedési Múzeumban kiderül, hogy milyen ötletek születtek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által a gyerekeknek, családoknak kiírt rajz- és fotópályázaton. És persze az is, hogy kik kapnak elismerést egy-egy kreatív elgondolásért. Az egész napos programot játékos közlekedésbiztonsági és KRESZ feladványok színesítik.

Szeptember 21-e, péntek a gyalogosoké és a városi felfedezőké. A Sétálj! nap keretében szervezett sétákra hívjuk a városlakókat és megmutatjuk Budapest néhány olyan apró csodáját, ami autóból észrevehetetlen. A Mobilitási Hét ideje alatt a sétákra exkluzív részvételt lehet nyerni a rendezvény Facebook-oldalán (http://www.facebook.com/mobilitasihet).

Szombaton, szeptember 22-én autómentes lesz az Andrássy út, amely így ismét korzóvá alakul. Az Autómentes Napon nem kell sietni, hogy még a zöld jelzés alatt átérjünk az út túloldalára, hiszen két és fél kilométernyi hosszban kipufogógáz-mentesen élvezhetjük a sétát Magyarország legszebb sugárútján. A sávokat teljes szélességben gyerekek, családok és korzózni vágyók használják majd. A sugárutat TeARTrum színházi szezonnyitó fesztivállal, művészetekkel, környezetvédelemmel, bringásokkal és civil kezdeményezésekkel népesítjük be, ahol akár piknikezni is lehet majd. Budapest a legszebb arcát mutatja meg, és az is kiderül, hogy milyen tervei vannak a közlekedést szervezőknek arra, hogy a mosolygó emberekkel teli utak ne csak az ilyen ünnep sajátjai legyenek.

Mozduljunk a jó irányba – legyünk együtt Budapesten az Európai Mobilitási Héten, szeptember 16. és 22. között!

 

www.mobilitasihetbudapest.hu

https://www.facebook.com/mobilitasihet

www.bkk.hu

www.budapest.hu

Kategória: Híreink | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.