Híreink

240 ezer látogatóval és jó levegővel zárult az Autómentes Nap, az Európai Mobilitási Hét záróeseménye

Közel 240 ezren fordultak meg szombaton a Mobilitási Hét – Autómentes Napján az Andrássy úton, amelyet ez alkalommal korzóvá alakított a szervező Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).  Az Autómentes Napon közel 120 együttműködő partner mutatkozott be: 71 független színházi társulás, civil korzó, „kerékpáros kerékváros” várta az érdeklődőket, de jelen voltak a közlekedési vállalatok, innovatív magyar termékekből álló vásár, este pedig stílusos bringások látványos bemutatója zárta a napot.

Jó hangulat, ragyogó napsütés és közel 240 ezer vendég: így jellemezhető az Európai Mobilitási Hét záróeseményeként szombaton lezajlott Autómentes Nap az  Andrássy úton. Budapest legszebb sugárútját erre az alkalomra lezártuk az autók elől, a járművek helyét a sétálók, családok, gyerekek és kerékpárosok vették birtokba;  az egyébként zajos útvonal szombaton egy összefüggő „zöld” sétánnyá  alakult.  Azt, hogy egyetlen nap autók nélkül milyen mértékben befolyásolja a levegő szennyezettségét, mi sem bizonyítja jobban, mint azok a mérési adatok, amelyeket szeptember 17-én és az esemény napján mértünk: az  SO2 (kén-dioxid) 54, a nitrogénmonoxid (NO) 87, a nitrogéndioxid (NO2) 51, a nitrogénoxidok 71, a szénomoxid (CO) 43,  míg a szállóporkoncentráció 48 százalékkal csökkent szombaton.

A közlekedés iránt érdeklődőket járműkiállítás várta, amelyen régi korok buszai, trolibuszai éppúgy megtalálhatóak voltak, mint a BKK újonnan üzembe állítandó járművei. A BKK sátrában az érdeklődőknek bemutattuk a Főváros  folyamatban lévő fejlesztési projektjeit,  szakértő munkatársaink minden kérdésre naprakész válasszal szolgáltak. Megszólítottuk a családosokat, gyerekeket is:  a kicsik és nagyok a nap folyamán több, mint 3000 lufit vittek el standunktól.

A BKK sátra melletti BKV sátorban lévő  terepasztalon villamosvasúti modellekkel várták az érdeklődőket,  a villamos-szimulátorban pedig mindenki próbára tehette  járművezetői képességeit. A BKK, a MÁV és a Volánbusz közös „Nyugi sátrat” állított babzsák fotelekkel, az Olvasóligetben pedig rendhagyó irodalomóra várta a járókelőket, Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából pedig a híres „egypercesek” szóltak a hangszórókból.

Kulturális programok is voltak bőven: 71 független színházi társulat mutatkozott be az Andrássy korzón, a legváltozatosabb módon, a T-Systems színpadán pedig közlekedéssel kapcsolatos jeleneteket mutattak be a színházak. A Magyar Termék rajongók korzóján  innovatív és hagyományos „kedvenceket” sorakoztatott fel  a Facebookon 47 ezres rajongói bázissal rendelkező Magyar Termék rajongói oldal, este pedig  „Ride the catwalk” néven stílusos bringák és bringások divatbemutatója zárta a napot  Hungarian Cylechic blogoldal szervezésében.

Az Autómentes Nap fotógalériájáért kattintson IDE

Kategória: Híreink | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.