Újszerű forgalomszabályozás a Ferihegyi repülőtérre vezető úton

A Ferihegyi repülőtérre vezető úton, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság előtti csomópontban újszerű, forgalomfüggő lámpavezérlési programot vezetett be a Budapesti Közlekedési Központ. Az intézkedéstől azt várjuk, hogy csökkenjen a balesetek száma és biztonságosabb lehessen a közlekedés.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra (RRI) bevezető út és a Ferihegyi repülőtérre vezető út csomópontjában már jó ideje segíti a gyalogosok átkelését egy nyomógombos lámpa. Ha a gyalogosok átkelési szándékukat jelzik a jelzőlámpánál lévő gombbal, akkor az a közút számára piros jelzésre váltott, egyébként állandóan zöld jelzést adott a lámpa.

Az RRI területére a városközpont felől balra bekanyarodni, illetve onnan kikanyarodni szándékozó autósok csak hosszas várakozás után tudtak kijutni a főútra. Ezen a helyzeten változtat a BKK egy új megoldással.

Amennyiben egy jármű öt másodpercnél tovább várakozik a kanyarodásra egy helyben állva, akkor a forgalomirányító berendezés megállítja a fő irányokban a forgalmat, lehetőséget biztosítva a befordulásra. A kanyarodók számára új lámpát nem telepítettünk, csak a bekanyarodni szándékozó járműveket érzékelő videodetektort építettünk ki.

A berendezés teljes mértékben forgalomfüggő üzemben működik és csak gyalogos átkelési szándék (nyomógomb megnyomása) illetőleg a videodetektor által észlelt hosszabb ideig kanyarodásra várakozó jármű esetén vált a gyalogátkelőhely előtti főirányú jelző tilosra.

A BKK az intézkedéstől azt várja, hogy a kanyarodó forgalom a lehető legrövidebb ideig tartsa fel a fő irányokat, ugyanakkor az RRI területre be- és onnan kihajtó járművek is a lehető leggyorsabban folytathassák útjukat. Ilyen megoldást Budapesten eddig még nem alkalmaztunk.

Budapest, 2012. augusztus 29.

Budapesti Közlekedési Központ