Közlemények

Augusztus 4-étől új buszjáratok indulnak Solymárra és utasbarát díjszabással, meghosszabbított útvonalon közlekednek majd a 64-es autóbuszok

A 64-es autóbusz a solymári végállomáson (kis kép)

Tavasszal kötött megállapodást Dr. György István főpolgármester-helyettes, Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója és Dr. Szente Kálmán, Solymár polgármestere a település buszközlekedésének finanszírozásáról, a járatok fejlesztéséről. A megállapodás alapján 2012. augusztus 4-étől, szombattól megváltozik a Solymárra közlekedő 64-es autóbuszcsalád közlekedése. A 64-es autóbuszok az Auchan áruház finanszírozásában az áruházig közlekednek majd, érintve a solymári vasútállomást is. Így nem csak a településen élők további kényelmét szolgálja, de teljesen új kapcsolat létesül az esztergomi vasútvonal állomása és Solymár, illetve a II. kerület között. A 64-es viszonylat meghosszabbításával teljesen átalakul Solymár eddigi közlekedési rendje; a 64-es és 164-es járatok mellett 64A és 264-es jelzéssel új járatok is indulnak.

A közelmúltban – hosszú évek vitatott helyzetét rendezve – megállapodott a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és Solymár vezetése arról, hogy Budapest mellett a község is hozzájárul a településre irányuló buszközlekedés finanszírozásához. A szerződés szerint így továbbra is járnak a BKK buszai Solymárra, sőt, nemrég új éjszakai járatot is indított a BKK a településre 964-es jelzéssel.

A megállapodásban foglaltak alapján és az Auchan áruházzal kötött szerződés szerint a tervezett fejlesztések egyik legfontosabb eleme valósulhat meg augusztus 4-étől: a 64-es autóbuszcsalád vonalát meghosszabbítjuk a település határában található Auchan áruházig, ezáltal a nagyközség lakói gyorsabban, egyszerűbben érhetik el a bevásárlóközpontot. Emellett a járat betér a solymári vasútállomáshoz is, e kapcsolat pedig fontos összeköttetést teremt a Budapest-Esztergom vasútvonal Solymár állomása és a település, illetve Budapest II. kerülete között. A meghosszabbított 64-es autóbuszok menetrendjét úgy alakítottuk ki, hogy munkanapokon reggel 9, a hétvégi napokon délelőtt 10 órától egészen este 22 óráig csatlakozást nyújtsanak a Budapest, Nyugati pályaudvar felől érkező vonatokhoz. Ezzel Solymár településközpontjából és a nagyközség jelentős részéről kedvező vasúti kapcsolat és intermodális átszállási lehetőség valósul meg Észak-Budapest irányában és onnan vissza Solymár felé. A meghosszabbított útvonalon közlekedő 64-es autóbuszok óránként járnak majd, azonban a bevezetett új járatokkal jobb lefedettséget biztosítunk Solymár számára.

A 64-es buszcsalád (térkép)

A meghosszabbítással egyidejűleg átszervezzük a települést érintő autóbusz-viszonylatokat, így a 64-es autóbuszcsalád további két taggal bővül augusztus 4-én, szombaton üzemkezdettől. 64A jelzéssel új autóbusz viszonylat indul, mely a korábbi 64-es útvonalán közlekedik majd Hűvösvölgy és Solymár, Templom tér között. A meghosszabbodó 64-es és az új 64A jelzésű viszonylat egymással összehangolt menetrend szerint közlekedik majd, biztosítva a 64-es busz eddigi menetrend szerinti sűrűségét Hűvösvölgy és Solymár, Templom tér között. A 164-es autóbuszok továbbra is Hűvösvölgy és Solymár, PEMÜ között közlekednek, az eddigivel megegyező útvonalon, az eddig is ismert megállóhelyek érintésével. A 164-es busz új változata is beindul azonban szombattól, 264-es jelzéssel. Ez a viszonylat a 164-essel azonos útvonalat jár be, azzal a különbséggel, hogy nem tér be Solymáron a Templom térre, így Hűvösvölgy és Solymár, PEMÜ között rövidülhet az eljutási idő.

A 64-es, 64A, 164-es és 264-es autóbusz-járatok közös, összehangolt menetrend szerint közlekednek és együtt biztosítják a 64-es és 164-es autóbuszok eddigi kínálatát Budapest és Solymár között.

Pesthidegkút és Solymár tömegközlekedési hálózata

A 64-es autóbusz meghosszabbítása kapcsán új megállóhelyeket is létesítünk augusztus 4-én, szombaton üzemkezdettől. A buszok Hűvösvölgy végállomás és Solymár, községháza között a 164-esek meglévő megállóiban állnak meg. Ezt követően az alábbi megállóhelyeken lehet a 64-es buszra fel-, illetve arról leszállni mindkét irányban:

  • Solymár, temető: új Volánbusszal közös megállóhely,
  • Solymár vasútállomás: új Volánbusszal közös megállóhely,
  • Solymár, Auchan áruház: a 218-as autóbuszok végállomása.

A május 1-jén beindított éjszakai járat, a 964-es autóbusz útvonala és megállóhelyei változatlanok maradnak, menetrendje kis mértékben módosul. (Solymár, PEMÜ végállomástól a 4.14 órakor induló Templom térig közlekedő csonkamenet megszűnik, helyette PEMÜ végállomástól 4.17 órakor az autóbusz 164-es jelzéssel közlekedik Hűvösvölgyig.)

A 64-es autóbuszcsalád augusztus 4-étől érvényes új menetrendje az alábbi linkeken érhető el:

64-es autóbusz Hűvösvölgy felől Solymár felé Solymár felől Hűvösvölgy felé
64A autóbusz Hűvösvölgy felől Solymár felé Solymár felől Hűvösvölgy felé
164-es autóbusz Hűvösvölgy felől Solymár felé Solymár felől Hűvösvölgy felé
264-es autóbusz Hűvösvölgy felől Solymár felé Solymár felől Hűvösvölgy felé
964-es autóbusz Hűvösvölgy felől Solymár felé Solymár felől Hűvösvölgy felé

A járatstruktúra átalakításával párhuzamosan a térségben utasbarát díjszabást vezetünk be: az eddigi solymári valamint pilisborosjenői helyközi, illetve helyi bérlettípusokat összevonjuk, és az 5 km-es solymári helyközi bérlet, illetve a solymári helyi bérlet ezentúl a 64-es buszcsaládon kívül a 218-as autóbusz városhatáron kívüli szakaszán is érvényes lesz majd. Ezáltal a 218-as buszra átszálló solymári lakosok, illetve az ezen az útvonalon Solymárra igyekvők részére is lehetővé tesszük az egységes környéki tarifa és bérlet igénybevételét.

A 64-es autóbuszcsalád átalakításának forgalmi tapasztalatait folyamatosan nyomon követjük majd, és a továbbfejlesztett járatstruktúra menetrendjében – amennyiben igény lesz rá, vagy szükségessé válik – az ősz folyamán további finomításokat végzünk. Külön figyelemmel követjük majd, és ha indokoltnak látjuk, akkor – további egyeztetés és megállapodás függvényében – a vasúti csatlakozási rendszert az áruházi vásárlói forgalom időszakán túlmenően a reggeli csúcsidőszakra is kiterjesztjük.

Bízunk benne, hogy utasaink kényelmét, megelégedését szolgálja majd a Budapesti Közlekedési Központ fejlesztése Solymár buszközlekedésében.

Budapest, 2012. augusztus 1.

Budapesti Közlekedési Központ


Kapcsolódó dokumentumok:

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.