Közlemények

Pénteken ideiglenesen ritkábban közlekedik a 3-as metró az újpesti pályahiba elhárításáig – a BKK és a BKV dolgozik a hiba elhárításán

Augusztus 2-án, csütörtökön az üzemkezdet óta a 3-as metróvonal újpesti végállomásának egyik váltóján észlelt pályahiba miatt lassabban közlekednek a szerelvények. A hiba elhárítását a BKV szakemberei már ma éjszaka megkezdik, és várhatóan a péntekről szombatra virradó éjszakai üzemszünetben tudják majd kicserélni a sérült váltóelemet. A mai napon a metrószerelvények feltorlódtak, mert nem tudtak a sebességkorlátozás miatt az előírt idő alatt visszafordulni Újpest-Központ végállomáson. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében kénytelenek vagyunk a 3-as metrót pénteken csúcsidőben ritkábban, az előírt 3 perc 20 másodperces követés helyet 4 percenként közlekedtetni.

A váltón az erősen igénybe vett keresztezési középrészen találtak olyan károsodást a szakemberek, ami miatt a forgalom biztonságos fenntarthatósága érdekében azonnal 5 km/órás sebességkorlátozást kellett elrendelni csütörtökre virradó éjjel. A sérült rész javítása csak úgy oldható meg, ha a szakemberek a csütörtökről péntekre virradó éjszakai üzemszünetben kicserélik az M2-es vonal Pillangó utcai váltó hasonló keresztezési középdarabját, majd a használt darab leköszörülését és méretre igazítását követően a péntekről szombatra virradó éjjel beépítik az újpesti végállomás váltójába. Ez a munka a péntekre virradó éjjelen nem végezhető el, ezért a pénteki napon rendkívüli menetrend szerint közlekedik az M3-as vonal.

A csütörtökön tapasztalt késések és több perces állomási várakozások csökkentése, valamint az egyenletes követés javítása érdekében augusztus 3-án, pénteken a szerelvényeket a reggeli és a délutáni csúcsidőben a nyári menetrend szerinti 3 perc 20 másodperces követési idő helyett 4 percenként indítjuk. Így elkerülhető, hogy a csütörtöki napon tapasztaltak szerint a metrószerelvények a végállomás szűkös kapacitása miatt feltorlódjanak és az állomásokon hosszas várakozásokra kényszerüljenek. A végállomási torlódások elkerülése miatt, valamint azért, hogy a szerelvények közlekedését a lehető legsűrűbben, egyenletes időközökben tudjuk biztosítani, az újpesti végállomáson külön, a metrók gyors visszafordulását segítő fordítószemélyzetet és feszített technológiát alkalmazunk. Mindez a végállomási váltókörzet maximális kapacitás-kihasználását jelenti a jelenlegi, rendkívüli helyzetben. Csúcsidőn kívül, napközben továbbra is biztosítjuk a menetrend szerinti 5 perces követési időt.

Bízunk abban, hogy intézkedésünk nyomán az eredeti menetidő szerint vagy azt csak minimálisan meghaladó menetidővel teljesítik a metrószerelvények a két végállomás közötti távot. Szakembereink mindent elkövetnek annak érdekében, hogy utasaink a lehetőségekhez mért legkisebb kényelmetlenséggel és időveszteséggel vegyék igénybe utazásuk során a 3-as metrót. Amennyiben késést tapasztalunk a vonal forgalmában, két tartalékvonat áll majd készenlétben az egyenletes közlekedés biztosításához. A pénteki nap folyamán előfordulhat, hogy amennyiben a szerelvények Újpesten mégis feltorlódnak, egy-egy szerelvény visszafordul majd az Árpád hídnál Kőbánya-Kispest felé és ekkor a következő szerelvénnyel lehet az újpesti végállomásig utazni.

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV célja, hogy a helyreállítási munkák idején is a lehetőségekhez mérten zavartalan legyen a forgalom. A korlátozásokkal járó kellemetlenségek miatt ezúton is kérjük és köszönjük az arra közlekedők türelmét és megértését!

Budapest, 2012. augusztus 2.
Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt.

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.