Közlemények

Összesen több mint 12 millió forint értékben okoztak kárt csütörtök éjszaka a kábeltolvajok: a BKK és a BKV a rendőrség segítségét kéri!

Ismét kábellopások történtek, ezúttal a H8-as HÉV és a 61-es villamos vonalán a 2012. augusztus 2-ára, csütörtökre virradó éjszaka. Az eseteket követően a helyszínelést végző szakemberek megállapították, hogy a Mogyoród és Gödöllő közötti HÉV-szakaszon a tolvajok 630 méter, míg a 61-es villamos vonalán a Budagyöngyénél 480 méter betáplálási kábelt tulajdonítottak el. Az anyagi kár mindét esetben kiemelten jelentős: a HÉV esetében 6,3, a villamos esetében pedig 6,1 millió forint.

A HÉV vonalán a kábellopás következtében a reggeli órákban több mint egy órán át kiegészítő buszpótlásra is szükség volt, mivel a vonatok csak az egyik vágányon közlekedhettek, ritkábban. A teljes forgalom csak reggel 8 órakor állhatott helyre. A villamosközlekedésben az eset nem okoz egyelőre fennakadást.

Az elmúlt években – változó intenzitással – heti két-három alkalommal történt kábellopás, ez azonban az utóbbi néhány hónapban ennél sokkal gyakoribbá vált. 2010-ben 219 millió, 2011-ben 113,5 millió forint volt a lopási kár, 2012-ben pedig csak az első félévben eddig közel 110 kábellopás történt, a rongálások helyreállítási költsége pedig megközelítette a 200 millió forintot. Ráadásul a hiányzó kábelek miatt a meglévő hálózat élettartama rohamosan csökken, a túlmelegedések hatása a következő években biztosan jelentkezni fog és üzemzavarokat okoz.

A BKV szakemberei kémvonatokkal is ellenőrzik azokat a helyszíneket, ahol történtek már, vagy nagy valószínűséggel történhetnek ilyen esetek, nem állíthatunk azonban minden felsővezeték-tartó oszlop mellé biztonsági őrt. A kábellopások módja egyébként speciálisan szervezett elkövetői körre utal.

A Budapesti Rendőr-főkapitánysággal szoros együttműködésben minden rendelkezésünkre álló eszközzel fellépünk a kábellopások visszaszorítása érdekében. A hasonló bűncselekmények száma azonban ennek ellenére sajnálatos módon egyre növekszik, ezért ezúton is arra kéri a hatóságokat a BKK, illetve a BKV, hogy segítsenek a kábellopások megfékezésében, hiszen azon túlmenően, hogy ezek az esetek még tovább rontják a BKV anyagi helyzetét, számtalan fővárosi mindennapjait nehezítik meg.

Ha bárkinek olyan információja van az elkövetők személyével, illetve az esetekkel kapcsolatban, ami segítheti a nyomozást, vagy, ha bármilyen gyanús, kábellopásra utaló jelet észlel valamelyik pályaszakaszon, kérjük, hogy azonnal hívja a rendőrség 107-es, illetve 112-es segélyhívó telefonszámait, vagy közvetlenül nálunk is jelezheti azt a BKK Ügyfélszolgálatán a +36 (1) 258- 4636-os telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen.

Budapest, 2012. augusztus 2.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.