Közlemények

Genfest: tömegközlekedési változások hétvégén

Amint arról korábban tájékoztatást adtunk, augusztus 31. (péntek) és szeptember 2. (vasárnap) között rendezik meg Budapesten a Genfestet. A rendezvény nagyobbrészt a Papp László Budapest Sportarénában zajlik majd, azonban szombaton a résztvevők felvonulása és a megrendezésre kerülő szentmise alatt tömegközlekedési változásokra kell számítani a fővárosban. Szeptember 1-jén szombaton délután és este a belváros közlekedési rendje jelentősen átalakul, a késő délutáni és esti órákban a 4-es és 6-os villamosok, az 5-ös, 7-es, 7E, 16-os, 20E, 30-as, 30A, 86-os, 105-ös, 109-es, 115-ös, 173-as, 173E, 230-as autóbuszok, valamint a 70-es, 72-es, 73-as, 74-es, 75-ös, 76-os, 77-es, 78-as, 79-es trolibuszok közlekedésében jelentős korlátozások, lezárások, terelések várhatók. Kérjük tájékozódjanak utasaink, mielőtt útnak indulnak szombat este és ha lehet, válasszák a felszíni járatok helyett inkább a metróközlekedést a belvárosban.

Változások szeptember 1-jén (szombaton)

4-es és 6-os villamosok

A 4-es és a 6-os villamosok szeptember 1-jén, szombaton este 20 és 21 óra között az Andrássy út lezárása miatt megosztva, két szakaszon közlekednek:

 • a dél-budai végállomások (Újbuda-Központ, illetve Móricz Zsigmond körtér) és a Blaha Lujza tér M között, valamint
 • a Széll Kálmán tér M és az Oktogon M között.

Amennyiben lehetséges, a Blaha Lujza tér M és az Oktogon M között egy villamos ingamenetben oda-vissza közlekedik majd az egyik vágányon, de a 4-es és 6-os villamosok vonalán végigutazni csak két átszállással és jelentős várakozásokkal lehet majd, így kérjük, akik a Blaha Lujza tér és Oktogon közötti szakaszon utaznának, kerüljék el a vonalat és válasszák inkább a metróközlekedést.

5-ös, 7-es, 7E, 173-as, 173E autóbuszok

Az 5-ös, a 7-es, a 7E jelzésű, a 173-as és a 173E jelzésű autóbuszok szeptember 1-jén, szombaton délután 17:30 és 19:00 óra között:

 • A pesti végállomások (Bosnyák tér, Újpalota, Rákospalota) felé a buszjáratok terelve közlekednek a Thököly út – Hungária körút – Kerepesi út – Dózsa György út – Thököly út útvonalon és nem érintik a Cházár András utca, a Stefánia út és a Zugló vasútállomás megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatokra (a 7E-re és 173E-re is) a 901-es éjszakai busz Puskás Ferenc Stadion M és Egressy út, majd a 907-es éjszakai busz Zugló vasútállomás megállójában lehet felszállni.
 • A budai végállomások (Újbuda, Pasarét) felé a buszjáratok Thököly út – Hermina út – Ajtósi Dürer sor – Hungária körút – Kerepesi út – Dózsa György út – Thököly út útvonalon közlekednek és nem érintik a Stefánia út, a Cházár András utca és a Dózsa György út megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatok mindegyike (7E és 173E is) megáll a 7-es busz Hermina út megállójában, majd a módosított útvonalon érintett megállókban: a 901-es éjszakai busz Zugló vasútállomás, Egressy út, Puskás Ferenc Stadion M megállóiban, ezt követően pedig a 30-as busz Thököly út megállójában.

16-os autóbusz

A 16-os autóbusz szeptember 1-jén, szombaton este 20:30-tól üzemzárásig módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekedik.

 • A Széll Kálmán tér M irányában a járat nem érinti a Deák Ferenc tér M, a Hild tér, a Széchenyi István tér, a Clark Ádám tér és a Donáti utca megállókat. A terelt útvonalon közlekedő buszra a Kőbánya alsó vasútállomás irányú 109-es járat Deák Ferenc tér M, majd az 5-ös és a 178-as buszok Ferenciek tere M és Szarvas tér megállóiban, illetve a Palota úti gyorsliftnél létesített ideiglenes megállóban lehet felszállni.
 • A Deák Ferenc tér M irányában a járat nem érinti a Krisztina tér, a Clark Ádám tér, a Széchenyi István tér és a József nádor tér megállókat. A terelt útvonalon közlekedő buszra az 5-ös és a 178-as buszok Dózsa György tér, Döbrentei tér, Ferenciek tere M, Astoria M, Uránia megállóiban lehet felszállni.

20E autóbusz

A 20E autóbusz szeptember 1-jén, szombaton este 19:00 és 20:45 között a Hősök tere zárása miatt terelt útvonalon, az Ajtósi Dürer sor – Hungária körút útvonalon közlekedik.

 • Káposztásmegyer, Szilas-patak irányában a járat nem érinti a Hősök tere M és a Róbert Károly körút megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatra a 30-as busz Ajtósi Dürer sor, a 74-es trolibusz Zichy Géza utca, a 901-es éjszakai járat Kacsóh Pongrác út és a 32-es autóbusz Reitter Ferenc utca megállójában lehet felszállni.
 • A Keleti pályaudvar M irányában a járat nem érinti a Hősök tere M megállót. A terelt útvonalon közlekedő járatra a 901-es éjszakai járat Kacsóh Pongrác út, a 74-es trolibusz Zichy Géza utca, majd a 79-es trolibusz Ajtósi Dürer sor megállójában lehet felszállni.

30-as, 30A, 230-as autóbuszok

A 30-as, a 30A jelzésű és a 230-as autóbuszok szeptember 1-jén, szombaton este 19:00 és 20:45 között a Hősök tere zárása miatt terelt útvonalon, az Ajtósi Dürer sor – Hermina út – Állatkerti körút útvonalon közlekednek.

 • Újpest irányában a járatok nem érintik a Damjanich utca és a Hősök tere M megállókat. A módosított útvonalon közlekedő buszokra a 74-es trolibusz Zichy Géza utca, Hermina utca, Erzsébet királyné útja, Bethesda utca, továbbá a 72-es trolibusz Széchenyi fürdő M, Állatkert, majd a 75-ös és 79-es trolibuszok Gundel Károly út megállóiban lehet felszállni.
 • A Keleti pályaudvar M irányában a járatok nem érintik a Hősök tere M, a Benczúr utca, a Damjanich utca és a Dembinszky utca megállóikat. A módosított útvonalon közlekedő buszokra a Szépművészeti Múzeum mögött ideiglenesen kialakított Gundel Károly út (Hősök tere M) megállóban, ezt követően a 72-es trolibusz Állatkert, Széchenyi fürdő M, Kacsóh Pongrác út, Bethesda utca, Erzsébet királyné útja, Ajtósi Dürer sor megállóiban, továbbá a 74-es trolibusz Zichy Géza utca és a 79-es trolibusz István út megállójában lehet felszállni.

70-es trolibusz

A 70-es trolibusz szeptember 1-jén, szombaton

 • este 18 órától 19:30-ig a Kossuth Lajos tér M felől nem a Városligeten át az Erzsébet királyné útja, aluljáróhoz közlekedik, hanem ehelyett a 79-es trolibusz vonalán a Keleti pályaudvar M (Garay utca) végállomáshoz közlekedik. A Dózsa György útig eredeti útvonalán halad, majd a Dózsa György út – Alpár utca – Garay utca – Keleti pályaudvar M (Garay utca) útvonalon éri el az ideiglenes végállomását. A Kossuth Lajos tér M irányában a Keleti pályaudvar M (Garay utca) – Nefelejcs utca – István utca – Dózsa György út – Damjanich utca útvonalon haladva tér vissza saját vonalvezetéséhez.

A 70-es trolibusz a fenti időszakban nem érinti a Dvořák sétány, az Olof Palme sétány, a Hermina út és az Erzsébet királyné útja, aluljáró megállókat. Az ideiglenesen érintett megállók a 79-es trolibusz Cserhát utca, Keleti pályaudvar M (Garay utca), majd Nefelejcs utca és Ajtósi Dürer sor megállói.

 • este 19:30-tól 21:30-ig az Andrássy út zárása miatt csak az Akácfa utca megállóhelyi közlekedik, az Andrássy út (Opera M), Zichy Jenő utca, Bajcsy-Zsilinszky út, a Honvéd utca és a Kossuth Lajos tér M megállókat egyik irányban sem érinti.

72-es trolibusz

A 72-es trolibusz helyett szeptember 1-jén, szombaton 17:30 és 20:00 között pótló autóbuszok közlekednek, kissé módosított útvonalon. A pótlóbuszok a Hungária körút érintésével érik el a Hermina utat, ezért nem érintik a Thököly úton a  Stefánia úti megállóhelyet.

73-as trolibusz

A 73-as trolibusz szeptember 1-jén, szombaton este 19:30-tól üzemzárásig nem közlekedik.

74-es trolibusz

A 74-es trolibusz szeptember 1-jén, szombaton 17:30 és 19:00 között megosztva, két szakaszon közlekedik:

 • a Károly körút (Astoria M) és az 56-osok tere, valamint
 • a Csáktornya park és az Mexikói út M között (ezen a szakaszon 74A jelzéssel).

A megosztott, két szakaszú közlekedés miatt a trolibusz nem érinti a következő megállókat:

 • a Károly körút (Astoria M) felé:  Bethesda utca, Erzsébet királyné útja, Ajtósi Dürer sor, Zichy Géza utca megállóhelyeket
 • a Csáktornya park felé:  Zichy Géza utca, Hermina út, Erzsébet királyné útja és a Bethesda utca megállóhelyeket.

75-ös trolibusz

A 75-ös trolibusz helyett szeptember 1-jén, szombaton a Pozsonyi Piknik rendezvény miatt egész nap autóbuszok közlekednek 75-ös jelzéssel, a trolibusz vonalvezetéséhez képest rövidített útvonalon. A 75-ös trolipótló autóbuszok csak a Radnóti Miklós utca ideiglenes végállomásig (a Radnóti Miklós utcában, a Hollán Ernő utca kereszteződése előtt) járnak, a Jászai Mari téri végállomást nem érintik.

Ezen felül

 • délután 17 és este 19 óra között a Stefánia utat és a Hősök terét is elkerüli és a Puskás Ferenc Stadion M – Kerepesi út – Hungária körút – Thököly út – Hermina út útvonalon terelve közlekedik. A trolipótló autóbusz ebben az időszakban nem érinti a Puskás Ferenc Stadion M és a Gundel Károly út közötti megállóit, illetve a másik irányban a Szabolcs utca és a Puskás Ferenc Stadion M közötti megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatra az alábbi megállókban lehet felszállni:
  • A Puskás Ferenc Stadion M irányában: a Szépművészeti Múzeum mögött ideiglenesen kialakított Gundel Károly út (Hősök tere M) megállóban, továbbá a 72-es trolibusz Állatkert, Széchenyi Fürdő M, Kacsóh Pongrác út, Bethesda utca, Erzsébet királyné útja, Ajtósi Dürer sor, majd a 901-es éjszakai járat Egressy út megállójában.
  • A Jászai Mari tér irányában: a 901-es éjszakai járat Puskás Ferenc Stadion M, Egressy út, továbbá a 7-es busz Hermina út, majd a 72-es trolibusz Hermina út, Erzsébet királyné útja, Bethesda utca, Széchenyi fürdő M, Állatkert, illetve ezt követően a járat saját Gundel Károly út megállójában.
  • este 19 óra és 20:45 között a Hősök tere és a Dózsa György út lezárása miatt a Hermina úton át közlekedik, de a Stefánia utat már érinti. A trolipótló autóbusz ebben az időszakban nem érinti a Puskás Ferenc Stadion M felé a Hősök tere M, a Benczúr utca, a Damjanich utca, az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca megállókat, míg Újlipótváros felé az 56-osok tere, Dvorzsák sétány, Olof Palme sétány, Hősök tere M megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatra az alábbi megállókban lehet felszállni:
  • a Puskás Ferenc Stadion M irányában: a Szépművészeti Múzeum mögött ideiglenesen kialakított Gundel Károly út (Hősök tere M) megállóban, továbbá a 72-es trolibusz Állatkert, Széchenyi Fürdő M, Kacsóh Pongrác út, Bethesda utca, Erzsébet királyné útja, Ajtósi Dürer sor megállóiban.
  • a Jászai Mari tér irányában: a Stefánia úton az Ajtósi Dürer sor előtt ideiglenesen kialakított Ajtósi Dürer sor megállóban, továbbá a 72-es trolibusz Hermina út, Erzsébet királyné útja, Bethesda utca, Széchenyi fürdő M, Állatkert, majd a járat saját, Gundel Károly úti megállójában.

76-os trolibusz

A 76-os trolibusz – szintén a Pozsonyi Piknik rendezvény miatt – egész nap rövidített útvonalon közlekedik, csak a Radnóti Miklós utca ideiglenes végállomásig jár, s nem érinti a Jászai Mari téri végállomást. Ezen felül az esti lezárások miatt 19 és 21 óra között megosztva, két szakaszon közlekednek:

 • a trolibuszok egyrészt az Arany János utca M és a Radnóti Miklós utca között közlekednek: a Ferdinánd hídig eredeti útvonalon, majd innen a 72-es vonalán, a Podmaniczky utca – Bajcsy-Zsilinszky út útvonalon az Arany János utca M végállomáshoz.  A 76-os trolibuszra a terelt útvonalán a Podmaniczky utca (Izabella utca) ideiglenes megállóban, továbbá a 72-es trolibusz érintett megállóiban lehet felszállni mindkét irányban.
 • a 76-os trolibuszok a fentiek mellett másik szakaszukon, a Keleti pályaudvar M (Garay utca) és a Károly körút (Astoria M) között is közlekednek: a Keleti pályaudvar M-től a Wesselényi utca megállóig eredeti útvonalon, majd innen a 74-es trolibusz vonalán Wesselényi utca – Károly körút (Astoria M) – Dohány utca útvonalon közlekedik és a Keleti pályaudvar M felé a Rottenbiller utca megállónál tér vissza saját vonalvezetésére. A 74-es trolibusz érintett megállóiban megáll.
 • A kettéosztott útvonalán a 76-os trolibusz nem érinti a következő megállókat:
  • Keleti pályaudvar M (Garay utca) felé: Izabella utca, Andrássy út (Vörösmarty utca M), Király utca, Wesselényi utca
  • Újlipótváros, Radnóti Miklós utca (eredetileg Jászai Mari tér) felé: Dob utca, Király utca, Andrássy út (Vörösmarty utca M), Podmaniczky utca

77-es trolibusz

A 77-es trolibusz helyett szeptember 1-jén, szombaton 17 és 19 óra között trolipótló autóbuszok közlekednek, módosított útvonalon, a Hungária körúton. A trolipótló autóbusz

 • a Puskás Ferenc Stadion M irányában nem érinti a Stefánia út és a Szobránc köz megállókat,
 • az Öv utca (Egressy út) irányában nem érinti az Egressy út és a Szobránc köz megállókat. A trolipótló autóbuszra a módosított útvonalon fel lehet szállni a 901-es éjszakai járat Puskás Ferenc Stadion M megállójában is.

78-as trolibusz

A 78-as trolibusz szeptember 1-jén, szombaton 20:00 és 21:30 között rövidített útvonalon, a Keleti pályaudvar M (Garay utca) és a Lövölde tér között közlekedik. Ezért nem érinti az Izabella utca, a Teréz körút / Erzsébet körút, az Akácfa utca, az Andrássy út (Opera M), a Zichy Jenő utca, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Honvéd utca és a Kossuth Lajos tér M megállókat egyik irányban sem. A fentiek szerint ezen időszakban a 70-es trolibusz önjáró üzemmódban érinti a Nagykörút vonalát és az Akácfa utcáig közlekedik az Erzsébet királyné útja, aluljáró felől.

79-es trolibusz

A 79-es trolibusz szeptember 1-jén, szombaton este 19 és 21 óra között, a Hősök tere zárásának idején módosított útvonalon, mindkét irányban a Gundel Károly út – Állatkerti körút – Hermina út – Ajtósi Dürer sor útvonalon közlekedik.

 • A Keleti pályaudvar M irányában a trolibusz nem érinti a Hősök tere M, a Benczúr utca, a Damjanich utca, az Ajtósi Dürer sor, a Cserhát utca és a Keleti pályaudvar M (Garay utca) megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatra a Szépművészeti Múzeum mögött ideiglenesen kialakított Gundel Károly út (Hősök tere M) megállóban, továbbá a 72-es trolibusz Állatkert, Széchenyi fürdő M, Kacsóh Pongrác út, Bethesda utca, Erzsébet királyné útja, ezt követően a 74-es trolibusz Ajtósi Dürer sor, Zichy Géza utca, 56-osok tere, Dózsa György út, Nefelejcs utca, majd a 78-as trolibusz Bethlen Gábor tér és Keleti pályaudvar M (Garay utca) megállójában lehet felszállni.
 • A Dózsa György út M irányában a trolibusz nem érinti az 56-osok tere, a Dvořák sétány, az Olof Palme sétány és a Hősök tere M megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatra a 75-ös trolibusz Ajtósi Dürer sor, a 74-es trolibusz Zichy Géza utca, Hermina út, Erzsébet királyné útja, Bethesda utca, majd a 72-es trolibusz Széchenyi fürdő M és Állatkert megállóiban lehet felszállni.

86-os autóbusz

A 86-os autóbusz szeptember 1-jén, szombaton este 21:30-tól üzemzárásig a Margit körút – Széll Kálmán tér – Attila út terelt útvonalon közlekedik mindkét irányban.

 • Újbuda, Függetlenségi Park irányában a járat nem érinti a Batthyány tér M+H, a Szilágyi Dezső tér, a Clark Ádám tér és a Szarvas tér megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatra a Csalogány utcai ideiglenes megállóban (a Csalogány utcában a Medve utca kereszteződése után), a 39-es autóbusz Széll Kálmán tér M, az 5-ös autóbusz Széll Kálmán tér (Csaba utca), Körmöci utca, Korlát utca, Mikó utca, Alagút és Dózsa György tér megállóiban lehet felszállni.
 • Óbuda, Bogdáni út irányában a járat nem érinti az Ybl Miklós tér, a Clark Ádám tér, a Halász utca és a Batthyány tér M+H megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatra az 5-ös autóbusz Szarvas tér, Dózsa György tér, Alagút utca, Korlát utca, Körmöci utca megállóiban, ezt követően a 39-es autóbusz Széll Kálmán tér M megállójában, majd a 960-as éjszakai járat Széna tér megállójában és a Mechwart liget villamospótló-megállóban lehet felszállni.

105-ös autóbusz

A 105-ös autóbusz szeptember 1-jén, szombaton este 19 órától üzemzárásig az Andrássy út, a József Attila utca, a Lánchíd és a Clark Ádám tér zárásai miatt módosított útvonalon, a Margit hídon át közlekedik.

 • A Gyöngyösi utca M irányában a járat a Krisztina tértől az Attila utat, a Széll Kálmán teret, a Margit hidat, a Nyugati teret, a Váci utat, a Ferdinánd hidat, a Podmaniczky utcát érintve, jelentősen módosított útvonalon közlekedik. Ezen útvonalán nem érinti a Krisztina tér, a Clark Ádám tér, a Széchenyi István tér, a József nádor tér, a Deák Ferenc tér M, a Bajcsy-Zsilinszky út M, az Opera M, az Oktogon M, a Kodály körönd M és a Bajza utca M megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatra az 5-ös autóbusz Alagút utca, Korlát utca, Körmöci utca megállóiban, a 39-es autóbusz Széll Kálmán tér M megállójában, a Mechwart liget elnevezésű villamospótló megállóban, továbbá a 91-es és a 191-es autóbuszok Margit híd, budai hídfő H, Jászai Mari tér, Nyugati pályaudvar M, majd a 72-es trolibusz Bajza utca, Munkácsy Mihály utca és Dózsa György út megállóiban lehet felszállni.
 • Az Apor Vilmos tér irányában a járat a Podmaniczky utca, a Nyugati tér, a Margit híd, a Széll Kálmán tér és az Attila út érintésével jelentősen módosított útvonalon közlekedik. Ezen útvonalán nem érinti a Hősök tere M, a Bajza utca M, a Kodály körönd M, az Oktogon M, az Opera M, a Bajcsy-Zsilinszky út M, a Deák Ferenc tér M, a Hild tér, a Széchenyi István tér és a Clark Ádám tér megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatra a 72-es trolibusz Dózsa György út (Hősök tere M), Rippl-Rónai utca, Podmaniczky utca, Szinyei Merse utca, Izabella utca, Nyugati pályaudvar M (Podmaniczky utca) megállóiban, továbbá a 109-es autóbusz Nyugati pályaudvar M, Jászai Mari tér, Margit híd, budai hídfő H megállóiban, a Mechwart ligetnél, majd a 39-es autóbusz Széll Kálmán tér M megállóiban, majd a metrópótló autóbuszoknak kijelölt Déli pályaudvar M megállójában lehet felszállni.

109-es autóbusz

A 109-es autóbusz szeptember 1-jén, szombaton este 20:30 és 22 óra között megosztva, két szakaszon közlekedik:

 • egyrészt az egyébként munkanapokon közlekedő 206-os autóbusz vonalán, Óbuda, Bogdáni út és a Nyugati pályaudvar M (a 206-os busz végállomása) között, valamint
 • másrészt az egyébként munkanapokon közlekedő 9-es autóbusz vonalán, Kőbánya alsó vasútállomás és a Deák Ferenc tér M között.

A Nyugati pályaudvar M és Deák Ferenc tér M közötti megállókat nem érinti, helyette az M3-as metróval lehet utazni.

115-ös autóbusz

A 115-ös autóbusz szeptember 1-jén, szombaton este 20:30-tól üzemzárásig megosztva, két szakaszon közlekedik:

 • egyrészt Árpád híd M és a Kossuth Lajos tér M között,
 • másrészt a Boráros tér H és a Deák Ferenc tér M között.

A járat az Árpád híd M irányában nem érinti az Erzsébet tér, a Hercegprímás utca és a Hold utca megállókat, míg a Boráros tér H irányában nem érinti a Széchenyi utca, a Zrínyi utca, a Szende Pál utca, a Petőfi tér és a Fővám tér megállókat. A Deák Ferenc tér M végállomásról a járat a 109-es autóbusz Kőbánya irányú megállójából indul, a Kiskörúton halad, érinti a 109-es busz Astoria M megállóját, majd a Kálvin téren éri el saját útvonalát Boráros tér H felé.

Változások szeptember 2-án (vasárnap)

Szeptember 2-án, vasárnap 10 órától 15 óráig a Szent István téren rendezvényt tartanak, a nagy érdeklődésre való tekintettel a 115-ös autóbusz a Árpád híd M irányában módosított útvonalon közlekedik. A járat nem érinti a Hercegprímás utca és a Hold utca megállókat, helyette az autóbuszra a 109-es autóbuszok Arany János utca M megállóhelyén lehet felszállni.

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a rendezvény idején is a lehetőségekhez mérten zavartalan legyen a forgalom, a jelentős korlátozások miatt azonban szombat este inkább a metróközlekedést ajánljuk. A korlátozások okozta kellemetlenségek miatt ezúton is kérjük és köszönjük az arra közlekedők türelmét és megértését!

Budapest, 2012. augusztus 31.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.