Sűrűbb menetrend, fejlesztések Solymáron, hosszabban nyitva tartó jegypénztárak, kerékpárosok számára megnyitott buszsávok – sajtótájékoztatón mutatta be az augusztusi változásokat a BKK vezérigazgatója

Az aktuális közlekedési változásokról és fejlesztésekről tartott szerda délután sajtótájékoztatót Vitézy Dávid. A Deák Ferenc téren tartott eseményen a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az augusztusban induló új szolgáltatások részleteit ismertette, kiemelve a megújuló jegy- és bérletértékesítési rendszert, a pénztárak meghosszabbított nyitvatartási rendjét, a Solymárra közlekedő 64-es buszcsalád bővítését és a reptérre közlekedő 200E jelzésű autóbuszok sűrítését. Beszélt továbbá arról is, hogy mely további viszonylatokon közlekedtet majd a BKK augusztustól alacsonypadlós autóbuszokat, illetve bejelentette, hogy még e hónap folyamán tíz közös busz- és kerékpársávokat jelöl ki a központ a fővárosban.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartAugusztus elején több közösségi közlekedési fejlesztés, illetve bővítés veszi kezdetét. Vitézy Dávid a sajtótájékoztatón elmondta: a Budapesti Közlekedési Központ továbbra is fokozottan figyel a valós utazási igényekre, és folyamatosan dolgozik azon, hogy lehetőségeihez mérten felülvizsgálja a korábbi gyakorlatot és - ahol ez lehetséges - emelje a szolgáltatás színvonalát.

Hosszabb nyitva tartás a jegypénztáraknál

Bérletpénztár a Deák Ferenc térenAz egyik legfontosabb változás a jegy- és bérletvásárlás terén tapasztalható: a jelentősebb pénztárak hosszabb nyitva tartással, döntően 20 óra helyett este 21 óra 30 percig üzemelnek augusztustól, ráadásul ezzel párhuzamosan – a munkaközi szünet idejére leváltó személyzetet biztosítva - szünetmentessé is teszi a BKK a pénztárak működését a metróállomásokon. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy kollégái megkezdték az előkészítő munkát a jegyautomata-hálózat fejlesztése és a viszonteladói partnerek pénzkezelésének biztonságosabbá tétele érdekében, illetve már tervezik az elsőajtós felszállási rend és a járműfedélzeti jegyváltási lehetőségek további bővítését is - gazdaságosabb működést, és magasabb szolgáltatási színvonalat remél az intézkedésektől.  A hosszabbított nyitva tartással kapcsolatos részletek itt olvashatók.

Bővülő tömegközlekedési kínálat Solymáron

A 64-es buszcsalád kapcsán hosszú évek vitatott helyzetét rendezte a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és Solymár vezetése azzal, hogy megállapodást között a közelmúltban a településre irányuló buszközlekedés finanszírozásáról és a szolgáltatás bővítéséről. Ez alapján augusztus 4-étől, szombattól megváltozik a Solymárra közlekedő 64-es autóbuszcsalád közlekedése. A helyi Auchan áruház finanszírozásában az áruházig közlekednek majd a 64-es autóbuszok, érintve a solymári vasútállomást is, ez pedig nem csak a településen élők további kényelmét szolgálja, de teljesen új kapcsolatot is létesít az esztergomi vasútvonal állomása és Solymár, illetve a II. kerület között. A 64-es viszonylat meghosszabbításával teljesen átalakul Solymár eddigi közlekedési rendje: a 64-es és 164-es járatok mellett 64A és 264-es jelzéssel új járatok is indulnak, emellett három új megállóhely is létesül, illetve kis mértékben módosul a május 1-jén beindított éjszakai járat, a 964-es autóbusz menetrendje is. A változásokról részletesen itt olvashatnak.

Sűrítjük a repülőtérre közlekedő 200E buszt

Volvo 7700A típusú autóbusz Kőbánya-Kispest M végállomáson, a 200E viszonylatonAugusztus 1-jétől, szerdától sűrűbben közlekedteti a BKK a 200E jelzésű autóbuszokat Kőbánya Kispest metróállomás és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálja között. A járatok csúcsidőben 8, csúcsidőn kívül egész nap és hétvégéken 10 percenként követik majd egymást, így – a metróról átszállva – bármikor gyorsan és egyszerűen érhetők el az induló repülőjáratok. Az új menetrendben munkanapokon 17%-kal, hétvégén 25%-kal növeli a BKK a repülőtéri autóbusz-járat kapacitását, a menetrendben szereplő járatok számát. Az M3 metró és a 200E autóbusz segítségével így bármilyen időszakban gyorsan és megbízhatóan lehet kijutni a városközpontból a Liszt Ferenc repülőtérre. A témában további információk itt olvashatók.

Újabb alacsonypadlós autóbuszok Budapesten

Új színterv szerint festett Volvo autóbusz a VT Transman telephelyénÚj autóbusz-üzemeltetési modellje részeként szintén augusztus 1-jétől újabb vonalakon biztosítja alacsonypadlós autóbuszok közlekedését a Budapesti Közlekedési Központ. Általános cél egyébként is, hogy a buszhálózat minden vonalán minél előbb elérhető legyen az esélyegyenlőség és az akadálymentes szolgáltatás. A járműveket a BKK megbízásából a VT-Transman üzemelteti – a Dániából használtan vásárolt 19 darab Volvo 8500-as autóbusz olyan vonalakon állt most forgalomba, amelyeken eddig nem tudta a cég biztosítani az akadálymentes közlekedést. Ilyenek a Széll Kálmán térről a budai hegyvidékre induló 21-es, 21A, 128-as, 129-es és 149-es viszonylatok, melyeken eddig forgalomtechnikai és műszaki okok miatt nem nyílt lehetőség a meglévő járműtípusokkal való közlekedésre, illetve a 71-es, 87-es, 87A, 141-es, 152-es, 179-es és 187-es viszonylatokon is találkozhatnak majd velük az utasok. Vitézy elmondta azt is, hogy a BKK ezzel párhuzamosan dolgozik új buszok forgalomba állításán is, hiszen jelenleg is zajlik egy összesen 150 új autóbusz forgalomba állítására vonatkozó tender, melynek eredménye szeptemberre várható. Az új autóbuszok forgalomba állításáról itt olvashatnak.

További tíz buszsávot használhatnak a kerékpárosok

Közös kerékpáros- és autóbuszsáv a Mészáros utcábanVitézy Dávid bejelentette, hogy még ebben a hónapban újabb 10 közös busz- és kerékpársávokat jelölnek ki azokon a helyeken, ahol ez biztonságosan - és a KRESZ előírásait betartva - megtehető. A fejlesztés a Mészáros utcai buszsáv kerékpárosok számára történő megnyitásával kezdődött és most közel 4650 méterrel bővül a hálózat. A program tapasztalatait a BKK értékelni fogja, és ha beválik, további buszsávokat is megnyitnak majd a kerékpárosok előtt ott, ahol ez lehetséges. A részleteket itt olvashatják.