Közlemények

Piknik Budapest szívében

bpszive16 piknik

Dr. Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója nyitotta meg a Térfoglaló Pikniket a megújult Március 15. téren. A budapestiek tavaly vehették birtokba a Budapest Szíve Program keretében megújult közterületeket a Március 15. téren és a Károly körúton, a fejlesztések pedig 2012-től is folytatódnak a Ferenciek tere, majd a Széchenyi István tér átépítésével.

A mai napon a Budapest Szíve Program nyílt napján két helyszínen egész nap párhuzamosan zajlottak a programok, különleges élményekkel, játékokkal, akusztikus koncertekkel és gondolatébresztő pódiumbeszélgetésekkel. A nyílt nap célja, hogy ráirányítsa a városlakók figyelmét a megújult környezetükre, hogy meghallgassuk véleményüket és bátran vegyék birtokba a megszépült köztereket. A projekt célkitűzése, hogy csökkentse a jelentős átmenő gépkocsiforgalmat a gyalogos és a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtésével. Ezáltal a környezeti terhelés csökkentésével a Budapest Szíve Program visszaadja a Belvárost az itt élő, itt dolgozó embereknek és az idelátogató turistáknak. A nyílt nap ennek jegyében térfoglaló piknikké vált: egy nap egyszerre két helyszínen, a Városháza Parkban és a Március 15. téren ismerkedhettek meg a városlakók és a turisták a megújult közterületek nyújtotta lehetőségekkel, és megtudhatták a civil szervezetek véleményét is.

bpszive09A rendezvényt a Március 15. téren sajtótájékoztatóval nyitotta meg dr. Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök, aki elmondta: „ A belváros hangulatát, a város arculatát nem pusztán az épületek határozzák meg. A házak homlokzata, az utcák burkolata, egy-egy köztéri műalkotás vagy éppen a Károly körúton újonnan kialakított vízjáték akkor tölti be a szerepét, ha az itt élő, az itt dolgozó vagy az ide látogató ember szívesen gyönyörködik benne. Ha nem csupán áthalad ezen a városrészen, hanem megáll, körülnéz, leül, beszélget. A változások nyomán élhetőbbé vált a környék. A belváros szó szerint fellélegzett. Ahhoz azonban, hogy az eredményeknek ne csak ma örülhessünk, óvni, védeni kell a környezetünket. Nem akarok ünneprontó lenni, de mindenképpen szót kell ejtenem azokról a jelenségekről, amelyek mind a Károly körúton, mind pedig itt, a Március 15. téren gondot okoznak nem csupán a városvezetésnek, de minden jóérzésű járókelőnek. A mindent elborító falfirkákról, a megrongált utcabútorokról van szó. Nekünk otthonunk ez a város, Budapest. A jelenség visszaszorításához azonban összefogásra volt, van és lesz szükség. Olyan összefogásra, melyben szerepe van a tulajdonosoknak, a rendőrségnek, a közterület-felügyelőknek és a város valamennyi polgárának. Legyünk érzékenyek környezetünk iránt és tegyük egyértelművé, hogy helytelenítjük ezt a fajta magatartást. A mostani projekt is azt mutatja számunkra, hogy rendkívül sokrétűen lehet kihasználni a felújított területet. A Főkert Zrt-nek és az FKF-nek köszönhetően a füvesített területeken akár sportolni, piknikezni is lehet. Tarlós István főpolgármester úr reménye most valóra vált azzal, hogy a város lakói láhatóan újra felfedezik és élettel töltik meg a köztereket.”

bpszive18Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója kiemelte, hogy a Budapest Szíve program 40 éves adósságot pótol Budapest belvárosában. Az 1970-es évek közlekedéspolitikájának eredményeként ugyanis a Főváros legfontosabb csomópontjait úgy alakították át, hogy ott kényelmesen csak autóval lehetett végigmenni, minden más módon, gyalogosan, kerékpárral, de akár csak tömegközlekedési járatok között átszállva is igen kényelmetlen volt az adott csomópont használata. Még mindig tele van a város ezen időszak sebhelyeivel, a Flórián tértől a Nyugati téren át a Boráros térig. Sok helyszínen azonban sikerül visszaadni az embereknek a közterületeket és átépítésekkel elérni, hogy Budapest gyönyörű építészeti értékei és helyei között ne kizárólag az átmenő autóforgalomnak kedvező csomópontok működjenek. Ennek jegyében készült el a Budapest Szíve program első üteme, az V. kerületi Önkormányzat által a Károlyi Mihály utca – Petőfi Sándor utca tengelyről az átmenő forgalom kiszorításával, majd ezt folytatta a Főváros és a BKK a Károly körút és a Március 15. tér átépítésével. A program folytatódik: 2012-ben kezdődik a Március 15. tér déli felének átépítése, melynek során új csomópont létesül a hídra felhajtó autóknak és így kiváltható lesz a közúti aluljáró a Ferenciek terén, melynek rámpái helyén 2013-tól az V. kerülettel közösen újra köztér létesül. A Budapest Szíve program ezt követően pedig a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi téren folytatódhat, ahol a tér közepén fekvő zöld zónát szeretnénk megközelíthetővé tenni a budapestiek számára azzal, hogy a hídra Pest felől felhajtó forgalmat a tér déli oldalán vezetjük majd, így pedig a Magyar Tudományos Akadémia előtt is létrejöhet egy új tér Budapesten.

A civil szervezetek programjai

bpszive19Mindkét helyszínen egész nap civil szervezetek saját programjaikkal várták a látogatókat. A Városháza parkban felkereshették az érdeklődők a Magyar Kerékpárosklub, a Levegő Munkacsoport, az Emberibb Parkolásért Mozgalom, a Gondolkodj Egészségesen! program és a Médiaunió Alapítvány sátrait. Az V. kerületi nyugdíjasszervezetek is részt vettek a térfoglaló pikniken, és süteménykóstolóval, „ahogyan a Nagyi csinálja” süteményreceptekkel, origami hajtogatással és gitárelőadásokkal kedveskedtek a közönségnek.

A projekt másik fontos célkitűzése az akadálymentesítés, éppen ezért a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és a Motiváció a Mozgássérültekért Alapítvány is kitelepült a terekre. A vakok sátrában a látogatók megismerkedhettek a mindennapi életben használt segédeszközökkel. Megtudhatták, a vakok hogy állapítják meg, hogy hány óra van, vagy, hogy hány deka liszt kell a sütemény elkészítéséhez. De néhány perc alatt bárkinek megtanították a Braille írást, olvasást is.

bpszive21A Március 15. téren reggel a füvön thai chi bemutató alapozta meg a jó hangulatot. A mozgás szerelmeseit tollaslabda pálya is várta. A gyerekek az ökojátszótéren szórakozva döbbenhettek rá a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékosság és a környezettudatosság fontosságára. A Károly körúton a Városháza parkban a közlekedés legfontosabb tudnivalóit gyakorolhatták kicsik és nagyok a közlekedési játszóházban.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV is kitelepült a térre. A szervezetek sátraiba látogatók megismerkedhettek a bubival, korhű kalauzruhákban fotózkodhattak, a kicsik közlekedési pályán játszhattak és a Combinós óriás puzzle kirakásával is megpróbálkozhattak.

Ezen a napon nosztalgia villamossal is utazhattak a fővárosiak és a turisták, hiszen a tértől pár perce sétára a 2A vonalán közlekedett a korhű szerelvény. Sok más élménnyel is gazdagodtak a téren korzózó vendégek, hiszen a Szívlapát Alapítvány, a Védegylet csoport, a Magyar Urbanisztikai Társaság, az Ybl Egyesület és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. sátra mind-mind azt a célt szolgálta, hogy minél több információt kapjanak arról, miként óvjuk megújult környezetünket, hogyan vigyázzunk rá.

Mindkettő helyszínen a Budapest Szíve sátor elől kétóránként indult a Belváros titkait és az átépítés eredményeit bemutató izgalmas Városfelfedező túra.

Pódiumbeszélgetések

Sokan voltak kíváncsiak a pódiumbeszélgetésekre is. A belvárosban kialakított új közlekedési rendről és a jövőbeni tervekről Vitézy Dávid beszélgetett László Jánossal, a Magyar Kerékpárosklub elnökével, aki örömmel beszélt a program során elkészült új kerékpárutakról és a nagyvárosi kerékpározás fontosságáról. A történelmi belváros épített környezetének megújulásáról és a Budapest Szíve program céljairól a Város-Teampannon Kft. tervezői adtak felvilágosítást. Mindkét helyszínen elmondták véleményüket és benyomásaikat a megújulás folyamatáról és eredményeiről a civil szervezetek képviselői. Az akadálymentesítés fontosságáról beszélgettek az érdeklődőkkel a vakok és gyengénlátók, valamint a mozgáskorlátozottak képviselői, új szempontokkal gazdagítva a résztvevőket.

Az igazi családi naphoz a szórakoztató programok jelentették a hátteret. Lágy jazz, blues és funky zene szólt a pikniken. Sokan hallgatták a MeloDisztik duó, a TeShow duó, vagy Huzella Péter koncertjét, de színpadra lépett a Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola kórusa, a Budapest Show Kórus, Király Martina és Rácz Krisztián is.

Ezen a szombaton is bárki leheveredhetett Budapest Szívében, és megismerhette a sokoldalú városi térhasználat lehetőségeit. Itt élők és turisták fedezték fel egy élhető, megújuló város különleges arcát.

A Budapest Szíve Program keretében a „Reprezentatív kaputérség kiépítése I. ütem” (KMOP-5.2.2/A-2008-0002) projekt részeként az Astoria kereszteződéstől a Deák térig újult meg a Belváros, amelynek költsége 3,1 milliárd forint, ehhez 2,6 milliárd forinttal járult hozzá az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja. A program másik fontos eleme a „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem” (KMOP-5.2.2/A-2008-0003) projekt, melynek során átépült a Március 15. tér, megújult a Piarista tömb és ismét lehet sétálni a Piarista közben. A projekt mintegy 2,2 milliárd forintba került, amelyből 1,6 milliárd forint az uniós támogatás.

Budapest, 2012. június 2.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.