Közlemények

Fejlesztés Kőbányán – Újabb kerékpárút készült el Budapesten

Kerékpáros a Fehér úti kerékpárúton (kis kép)

A Budapesti Közlekedési Központ a Fővárosi Önkormányzat megbízásából 2012. április 26-án befejezte az Új Széchenyi Terv forrásaiból, európai uniós támogatással megvalósult kerékpárút kivitelezését. A fejlesztés során Budapest X. kerületében, Kőbányán új kerékpárút-szakasz átadására kerülhetett sor a Fehér út és az Albertirsai út között.

Másfél kilométer új kerékpárutat adott át dr. György István főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a Fehér úton az Örs vezér tere és az Albertirsai út között. Az Európai Unió támogatásával megvalósult fejlesztésnek köszönhetően Budapest egyik fő közlekedési útvonalán közlekedhetnek biztonságosan a kerékpárosok.

Vitézy Dávid és dr. Gyöegy István átadja a Fehér úti kerékpárutatA projekt összköltsége 121 257 051 Ft, amelyhez az Európai Unió több mint 67 millió forintos támogatást nyújtott.

Az átadáson György István főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: „Kőbánya és a kőbányai emberek méltatlanul maradtak ki 2011 előtt Budapest közlekedésének fejlődéséből, melyen a Főváros és a kerület közösen változtatott. Az elindított beruházások sorában az egyik első, amelyet átadhatunk, az új kapcsolatokat és biztonságos közlekedési lehetőséget jelentő Fehér úti kerékpárút.”

kerékpárút a Fehér úton„A Budapesti Közlekedési Központ az Új Széchenyi Terv segítségével 7 helyszínen valósított meg 2011 és 2012 során kerékpárút-fejlesztéseket, melyek közül immár 5 helyszínen készült el a beruházás. Ezeken felül 2013-ban indul a bubi, Budapest új közösségi kerékpáros rendszere, illetve ehhez kapcsolódóan kerékpárosbaráttá tesszük Budapest belvárosát.” – mondta Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója. A program egyik első lépéseként került sor az Andrássy úton új kerékpársáv kialakítására, melyet kedden adott át a forgalomnak Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató.

A program most Kőbányán folytatódik: az új szakasz a Fehér út és Albertirsai út mentén halad, az Örs vezér terétől (az üzletközpont gépjármű-behajtójától) egészen a Kőbánya-felső vasútállomás alatt átvezető gyalogos aluljáróig tart. A térségben a vasútvonal és a vásárváros területfoglalása miatt korábban semmilyen biztonságos kerékpározási lehetőség nem állt rendelkezésre az Örs vezér tere és Kőbánya között, így a projekt ezt a jelentős hálózati hiányt pótolta.

kerékpárút a Fehér útonA fejlesztéssel megvalósult kerékpárút 1529 méter hosszúságú (1179 méter önálló kerékpárút, 177 méter osztott gyalog- és kerékpárút, valamint 173 méter úttesten kijelölt kerékpáros útvonal), amely az Örs vezér téri metróállomástól Kőbánya központja felé teremt kapcsolatot.

A kiemelt csomópontokban az átvezetések piros színű, a biztonságot növelő bevonattal készültek. A Fehér úti szakaszon új járdát építettünk, valamint a rossz állapotban lévő járdát felújítottuk. A MÁV töltés mellett új, növényekkel tarkított támfalat létesítettünk, továbbá a kerékpárút mentén fákat és cserjéket ültettünk.

Budapest, 2012. június 1.

Budapesti Közlekedési Központ

A Fehér úti kerékpárút térképvázlata

 

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.