- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Egyedülálló nosztalgiajárat Budapesten

Idén tavasztól őszig kabrióbusszal utazhat, aki Zugligetbe vagy Hűvösvölgybe tart. A Budapesti Közlekedési Központ, a BKV Zrt. és az MB Travel Service Kft. együttműködésének köszönhetően októberig hétvégenként és ünnepnapokon egy városnéző nosztalgiabusz is részt vesz a fővárosi közlekedésben. Az Európában egyedülálló jármű külön menetrend szerint közlekedik, ami a megállókban és az interneten is elérhető.

Az Ikarus 630 típusú kabrióbusz a Széll Kálmán tér – Zugliget (Libegő) – Széll Kálmán tér, valamint a Széll Kálmán tér – Hűvösvölgy – Széll Kálmán tér állomások között jár hétvégenként. A nosztalgiabuszra a Széll Kálmán téren a tér alsó felén kialakított  autóbusz-végállomáson, Zugligetben a Libegőnél a 291-es autóbusz végállomásán, valamint Hűvösvölgyben az autóbusz végállomáson lehet fel-, illetve leszállni.

A nosztalgiajárat közlekedése nem jár plusz költséggel.

A nosztalgia kabrióbusz külön jegy ellenében vehető igénybe, amelyet a buszon utazó kalauznál lehet megváltani egy útra 600 forintért, oda-vissza 1000 forintért. Az utazás gyerekeknek 10 éves korig ingyenes.

A kabrióbusz az alábbi időpontokban indul:

Indulási időpontok

Széll Kálmán tér – Zugliget

8:40

10:40

11:40

13:40

14:40

16:40

Zugliget – Széll Kálmán tér

9:05

11:05

13:05

14:05

15:05

17:05


Indulási időpontok

Széll Kálmán tér – Hűvösvölgy

9:30

15:30

Hűvösvölgy – Széll Kálmán tér

10:10

16:10

Az Ikarus 630 típusú buszra 2006 őszén a németországi Cottbusban bukkantak rá a mostani tulajdonosai. Meglepetésre az 1971-es Ikarus 630 nem igényelt vontatást, saját „lábán” gurult haza Magyarországra, 36 óra alatt teljesítette a távot. Az eredeti dokumentációk, műszaki rajzok, korabeli fényképek alapján felújították a járművet. A tulajdonosok szerették volna megőrizni a régi küllemét, felidézni vele az egykori stílust. Az ülések kényelmesebbek, mint az eredeti változaton, a busz tetejét pedig levágták, így született meg ez a jelenlegi veterán csoda, a nosztalgia kabrióbusz.

Kiránduljanak a budai hegyekbe és használják az új nosztalgiajáratot! A Hűvösvölgy felé közlekedő nosztalgiajárat menetrendje illeszkedik a Gyermekvasút gőzvontatású nosztalgiavonatának menetrendjéhez, az átszállás lehetséges.   A buszjárat a turisztikailag fontos tavaszi, nyári, kora őszi hétvégéken újra biztosítja a közvetlen eljutást a Széll Kálmán térről a Libegőhöz, mely 2008 óta egyébként hagyományos buszjárattal nem biztosított.

Budapest, 2012. május 5.

Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt.

A kabrióbusz a Széll Kálmán téren.

Vitézy Dávid sajtótájékoztatót tart a kabrióbuszról a zugligeti végállomáson.

A kabrióbusz.