Közlemények

A BKK enyhíti a lejárt bérletigazolvány használatának következményeit – pótdíjazás helyett először figyelmeztetnek a jegyellenőrök

A fővárosi tömegközlekedésben használatos bérletigazolványok tíz évig érvényesek, így lejártukkor azokat új igazolványra kell cserélni. A BKK jegyellenőrei a jövőben is fokozott figyelmet fordítanak a bérletigazolványok érvényességének ellenőrzésére, ugyanakkor a beérkezett visszajelzések alapján enyhítjük a lejárt igazolvánnyal közlekedőkkel szembeni korábbi intézkedéseket és a jegyellenőrök mostantól először csak figyelmeztetnek, és pótdíjazásra csak akkor kerül sor, ha a figyelmeztetést követő 8 napon belül nem cseréli ki utasunk a lejárt bérletigazolványt.

A Budapesti Közlekedési Központ felülvizsgálta a bérletigazolványokkal kapcsolatos korábbi eljárásrendet, és az általános bérletigazolványok esetében egy, az utasok számára kedvezőbb megoldás alkalmazásával enyhíti a a lejárt bérletigazolvány használatának következményeit. A bérletigazolványok tíz évig érvényesek. Azokat az utasainkat, akik az utazási jogosultság ellenőrzéskor lejárt érvényességi idejű általános bérletigazolványt mutatnak fel, azonban a fényképről egyértelműen megállapítható, hogy a saját bérletigazolványukat használják, és a felmutatott bérletre rá van írva a bérletigazolvány száma (és a bérletszelvény az utazás napján érvényes), a Budapesti Közlekedési Központ a jövőben nem pótdíjazza, hanem figyelmeztetésben részesíti, ellenőreink az igazolványon rájegyzéssel jelzik annak lejártát. A figyelmeztetésben részesített utasnak legkésőbb a figyelmeztetés napját követő nyolcadik naptári napig kell új általános bérletigazolványt kiállíttatnia. A figyelmeztetést követő kilencedik naptól a rájegyzéssel ellátott bérletigazolvány bejárati ellenőrzésnél utazásra nem jogosít, ellenőreink, illetve a biztonsági őrök ellenőrzés során pótdíjazzák az ilyen igazolvánnyal utazót.

Továbbra is szükségesnek tartjuk, hogy utasaink érvényes bérletigazolvánnyal utazzanak, hiszen a bérletek átruházásával kapcsolatos visszaéléseket ezzel tudjuk megakadályozni. A bérletek (eltekintve az arckép nélküli típusúaktól) ugyanis nem átruházhatóak; mindezt a jövőben fokozottan kívánjuk ellenőrizni, különösen, hogy észleltük egyes, az igazolványszámmal nem ellátott szelvények átruházhatóságára épülő jogellenes „bérletkölcsönző” szolgáltatások terjedését.

Természetesen a nyolc napos türelem nem vonatkozik arra az esetre, ha valaki jogosulatlanul veszi igénybe a tömegközlekedési szolgáltatást, például a bérletszelvényre nem vezette fel a bérletigazolványa számát; az ilyen visszaélések azonnali pótdíjazást vonnak maguk után.

Amennyiben a bérletigazolvány cseréje a vele együtt használt bérletszelvény érvényességi ideje alatt válik szükségessé, úgy a bérletszelvényt is ki kell cseréltetni és azon az új bérletigazolvány számát kell feltüntetni. Az általános bérletigazolvány 10 éves érvényességi ideje ugyanakkor lehetővé teszi a csere megfelelő időzítését és az utas számára legkedvezőbb érvényességi idejű bérletszelvény használatát. Ezért kérjük utasainkat, hogy rendszeresen fordítsanak figyelmet bérletigazolványuk érvényességének ellenőrzésére.

Fontos, hogy a kedvezményes bérletek használatára jogosító bérletigazolványok esetében a BKK nem tudja az általános bérletigazolványokra bevezetett figyelmeztetést alkalmazni, hiszen ezeknél a kedvezmény-jogosultság időtartamához kell igazodnunk.

A BKK dolgozik az elektronikus jegyrendszer mihamarabbi bevezetésén, addig a korszerűtlen papíralapú igazolvány és szelvényrendszerben igyekszünk utasaink számára a lehető legkevesebb kellemtlenséget okozni, ugyanakkor a rendszer csalásra, visszaélésre lehetőséget adó kiskapuit is bezárni.

Budapest, 2012. május 22.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.