Híreink

Szakmai egyeztető fórumot tartottunk a városnéző autóbuszok fővárosi közlekedésének szabályozásáról

Szakmai egyeztető fórumot rendezett 2012. április 5-én a Budapesti Közlekedési Központ a városnéző autóbuszok fővárosi közlekedésének szabályozási koncepciójáról. A rendezvény célja egyrészt az volt, hogy a résztvevők tájékoztatást kapjanak a BKK tervezett szabályozási javaslatáról, annak céljáról, eszközeiről, valamint a szolgáltatást igénybevevők, és a lakosság számára nyújtott előnyeiről, másrészt, hogy a meghívott szakemberek és érdeklődők által felvetett szempontok, vélemények segíthessék a szabályozási javaslat véglegesítését, továbbá annak társadalmi és szakmai körökben való elfogadását.

Előzmények


Az egyes törvények Alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló 2011. évi CCI. törvény módosította az autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításról szóló 2004. évi XXXIII. törvényt. A módosítással a Fővárosnak lehetősége nyílik a menetrendszerű városnéző autóbuszos szolgáltatások a mainál szélesebb körben, önkormányzati rendeletben történő szabályozására. A Fővárosi Közgyűlés által 2012. február 29-én elfogadott a Főváros közlekedésszervezési feladatainak ellátásáról szóló önkormányzati rendelet a BKK-t, mint közlekedésszervezőt jelöli ki az autóbusszal végzett különcélú menetrend szerinti szolgáltatóra vonatkozó járati engedély kiadását szabályozó fővárosi önkormányzati rendelet megalkotására.

Városnéző buszok BudapestenSzabályozási javaslatok

A fórumot megnyitva Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója adott részletes tájékoztatást a városnéző autóbuszok fővárosi közlekedésének aktuális helyzetéről, amelyben kifejtette, hogy Budapest frekventált turisztikai területein a városnéző buszok közlekedésének jelenleg számos problémája van (pl. piaci szabályozatlanság, környezetszennyezés, parkolási problémák), amelyek esetenként a főváros megítélését rontják, illetve a belvárosi övezet közlekedését nehezítik. Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy a BKK a főváros közlekedésének szervezőjeként e problémák megoldását, a menetrend szerint közlekedő városnéző autóbuszos szolgáltatások szabályozását tűzte ki célul.

Városnéző buszok BudapestenA BKK elkészítette a helyi rendelet megalkotásához szükséges szabályozási koncepciót, amelyben a nemzetközi tapasztalatok alapján több szabályozási lehetőség került megvizsgálásra. A vizsgálatok alapján a BKK azt javasolja, hogy a menetrend szerint közlekedő városnéző autóbuszos szolgáltatások piaca a mainál szabályozottabb módon történjen, és az ilyen szolgáltatások végzése (autóbusszal végzett különcélú szolgáltatások) járati engedély meglétéhez legyen kötve. A járati engedély kiadásának feltételéül a jármű környezeti besorolására, arculati elemeire, az útvonalra, valamint az igénybevett megállókra vonatkozóan célszerű feltételeket szabni. A BKK megítélése szerint a szabályozottabb versenyből a későbbiekben opcionálisan kialakítható egy koncessziós konstrukció, azonban erre a mai jogszabályi környezetben még nincs lehetőség.

A résztvevők üdvözölték a BKK szabályozási szándékát, a konkrét szabályozási javaslatról elmondták véleményüket, hozzáfűzték saját észrevételeiket, amelyeket a BKK alaposan kiértékel és figyelembe vesz a rendelettervezet véglegesítése során.

Vélemények, javaslatok

A városnéző buszok fővárosi közlekedésének szabályozásáról tovább folytatódnak a BKK és a szakmai szervezetek közötti egyeztetések. A témában minden érintett véleményét, tapasztalatait írásban a [email protected] e-mail címen várjuk.

A BKK szakmai koncepciója (letölthető PDF, 1,65 MB)

Kategória: Híreink | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.