Közlemények

Új formaruha a BKK-nál – kérdések és válaszok

Gombold újra! (kis kép)

A BKK örömmel csatlakozott a Gombold Újra! – Divat a magyar kezdeményezéshez, célunk az volt, hogy közreműködésünkkel is segítsük a fiatal magyar kreatív tervezők piacra lépését, munkáik ismertebbé válását, referencia biztosítását. A BKK ezen célok által vezérelve ajánlotta fel különdíjként egy zsűri által kiválasztott nyertesnek, Molnár-Madarász Melindának a formaruhák tervezésének lehetőségét. Ezt követően a sajtóban néhány téves értelmezés is napvilágot látott, melyet szeretnénk ezúton pontosítani.

Miért kapnak új egyenruhát a BKV-dolgozók, miközben néhány éve történt hasonló arculatváltás?
A BKK 2012. május 1-jétől veszi át a BKV-tól a jegyértékesítéssel, ellenőrzéssel, forgalomirányítással, a járatok útvonalának és menetrendjének tervezésével kapcsolatos feladatokat a 20/2012. Főv. Kgy. rendelet szerint. A BKV dolgozóinak jelentős többsége, így a járművezetők tehát továbbra is BKV-állományban maradnak és a néhány éve tervezett egyenruhát viselik tovább. Az tehát, hogy a korábbi ruhát lecserélnénk és ez jelentős többletköltségeket okozna, nem igaz.

Akkor kik kapnak új formaruhát?
A jegyellenőrök, pénztárosok, forgalomirányításban dolgozók, tehát a BKK-hoz kerülő feladatokat végző munkatársak – a ma egyenruhát viselő BKV-dolgozók kevesebb, mint 10%-a. A BKK az átvett feladatok vonatkozásában kívánja az arculatot módosítani és ennek nem egyetlen oka az, hogy a cégnév változik és emiatt a BKV-s egyenruhák cserére szorulnak. A jelzett állomány többségét kitevő jegyellenőrök esetében úgy látjuk, hogy számos külföldi példához vagy a MÁV-Start jegyvizsgálóihoz hasonlóan a rendezett és egységes egyenruha segíthet helyreállítani a jegyellenőrök tekintélyét és növelni az utasok bizalmát az igen sok atrocitásnak kitett munkatársaink körében, az ellenőrök pedig mai, igen vegyes képet mutató ruházatukban is könnyen felismerhetők az erre edzett bliccelőszemeknek.

Honnan van pénz új ruhák gyártására, mikor néhány éve kaptak új ruhát a BKV-sok és mennyi többletköltséget jelent ez?
A többletköltségek kapcsán fontos tudni, hogy a BKV sem egyszeri alkalommal rendelt a néhány éve megtervezett egyenruhákból, azokat rendszeresen, minden évben újabb és újabb ellátmányokkal pótolja az elhasználódás miatt. Éppen ezért az új arculat fokozatos, a csere üteméhez igazodó megjelenítése nem jelent többletköltséget. Az egyetlen többletfeladat a tervezés, épp ezért kívántunk a Gombold újra! – Divat a magyar keretében fiatal magyar tervezőt választani erre a feladatra.

Tényleg lilák lesznek az ellenőrök?
A formaruha tervét a tervező jelenleg is készíti, pontos részleteiről még nem tudunk tájékoztatást adni. Ahogy a BKK vezérigazgatója a Blikknek is elmondta: előfordulhat, hogy a BKK társasági színére (sötétlila) tekintettel egyes kiegészítőkön ez a szín is megjelenik, de a ruházat jelentős részét tekintve lilába öltözött jegyellenőrökre nem számítunk, bár a divattervező javaslatait, ötleteit még mi sem ismerjük.

Budapest, 2012. április 10.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.