Közlemények

Megállapodás a Budapesti Közlekedési Központ és Solymár Nagyközség Önkormányzata között

A 64-es autóbusz a solymári végállomáson (kis kép)

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyaránt elkötelezett a színvonalas, egységes rendszerben működő elővárosi közlekedés iránt. Ahogy az elmúlt napok híradásaiból kiderült, Budapest és Solymár között nem volt megállapodás, mely mindenképp intézkedést igényelt, hisz az európai uniós és a hazai jogszabályokra tekintettel a buszközlekedés fenntartása kizárólag akkor lehetséges, ha az érintett ellátási felelősök, így BKK, Solymár Nagyközség Önkormányzata, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megállapodnak. A megállapodásban rögzíteni kell a közlekedés rendjén túlmenően a finanszírozást is. Ellenkező esetben a buszjáratok közlekedése nem csak vállalhatatlanul veszteséges, hanem jogszabálysértő is lenne. Különösen igaz ez a 2012. április 30. utáni állapotra, amikor lejár a BKV Zrt. jelenlegi közszolgáltatási szerződése.

A Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ, a BKV Zrt. és Solymár Nagyközség Önkormányzatának vezetése a mai napon ezért tárgyalást folytatott le és bár távolról indult a felek álláspontja, sikerült megállapodásra jutni. A tárgyalódelegációkat a Főváros részéről Dr. György István főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója, míg Solymár részéről a település polgármestere, Dr. Szente Kálmán és Emesz Lajos alpolgármester vezette.

A tárgyalások eredményeként a felek ma megállapodtak a Budapest és Solymár között közlekedő 64-es autóbuszcsalád jövőjének kereteiről. A tárgyalásokat a felek jövő hét szerdán folytatják, arra tekintettel, hogy számos, a buszjáratok fejlesztésére vonatkozó javaslat hangzott el a tárgyalásokon, melyek részletes vizsgálata még szükséges.

A 64-es autóbusz a solymári végállomásonA feleknek a kérdések részletes áttekintése után sikerült mindkét fél számára a korábbinál előnyösebb megállapodásra jutniuk a finanszírozás tekintetében. Eszerint a 64-es buszcsalád közlekedése 2012. május 1. után is biztosított lesz, a megállapodás részleteit azonban csak jövő héten lehet rögzíteni. Az üzem finanszírozásához Solymár Nagyközség Önkormányzata a megállapodás szerint pénzügyileg érdemben hozzájárul, valamint Budapest is jelentős mértékben finanszírozója marad a közös érdekeket szolgáló buszközlekedésnek és a BKK fejlesztéseket vállal Solymár közlekedésében.

Budapest közösségi közlekedésének finanszírozásának megoldásán a Főváros vezetése kitartóan dolgozik, a célunk az, hogy az agglomerációval is nyugvópontra jusson ez a kérdés. Budapest azt szeretné, ha az agglomeráció szerepet vállalna a finanszírozásban, de természetesen ezért a budapesti tömegközlekedési rendszerbe illeszkedő, színvonalas megoldásokat kínálunk a településeknek. Solymáron ma egy ilyen megállapodás kereteit sikerült rögzíteni.” – mondta Dr. György István főpolgármester-helyettes.

A 64-es autóbusz a hűvösvölgyi végállomásonSolymárral soha nem volt a tömegközlekedés finanszírozására megállapodása a Fővárosnak, tehát hosszú évek óta húzódó vitás ügyet tudunk lezárni a Solymár és a BKK között létrejött megállapodással. Ha pedig közösen fejleszteni is tudjuk a vonalakat és új kapcsolatokat biztosítani a solymáriaknak, akkor ezzel csökkenhet a Hűvösvölgyön át autóval közlekedők száma, versenyképesebb lehet a tömegközlekedés” – mondta Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója.

„Solymár alapos számításokkal kérte igazolni azt, hogy miért és mennyit kell fizetnie, e téren a mai tárgyalás során jelentőset tudtunk előrelépni. A településünk célja a buszközlekedés színvonalának javítása, ezért számos menetrendi és vonalhálózati elképzelést vitattunk ma meg, melyekre a BKK nyitott volt, a részleteket jövő hét közepéig tisztázzuk. Ami viszont már biztosan látszik: a 64-es és 164-es busz május után is közlekedni fog.”– mondta a megállapodást követően Solymár polgármestere, Dr. Szente Kálmán.

Budapest, 2012. március 28.

Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóság
Budapesti Közlekedési Központ
Solymár Nagyközség Önkormányzata

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.