Közlemények

Idén befejezzük a rákoskeresztúri buszfolyosót – a munkák idejére tavasszal forgalomkorlátozások lesznek!

Elkészült autóbuszsáv a Fehér úton (kis kép)

Utolsó szakaszába érkezetek a Jászberényi úton és az Élessarok térségében a rákoskeresztúri autóbusz-folyosó kialakításának kivitelezési munkái. A BKK által megvalósított beruházás utolsó üteme ugyanakkor számos forgalomkorlátozással is együtt jár. A beruházás eredményeként az Élessaroknál elkülönített buszpálya épül a Rákoskeresztúr felől érkező buszoknak, míg a Jászberényi úton összefüggő buszsáv-rendszer épül, mellyel többek között a Kozma utcai csomópontnál feltorlódó kocsisort is el tudják majd kerülni a buszok.

A rákoskeresztúri buszfolyosó beruházás Fehér úti I., Jászberényi úti III. és rákoskeresztúri, Pesti úti V. szakaszán a munkák már korábban befejeződtek. Idén a munkák lezárására kerül sor, a projekt Kozma utcától a Rákoskeresztúrra vezető felüljáróig tartó IV. szakaszán és az Élessaroktól a Maglódi útig tartó II. szakaszon. Ezeken a helyszíneken egyszerre zajlanak az építési munkák.

Milyen munkák történnek idén a Jászberényi út térségében?

 • Rákoskeresztúr felől érkezve a Jászberényi úton a felüljárótól a Maglódi út felé egy további forgalmi sáv épül a buszok számára.
 • Átépítjük a Kozma utcai jelzőlámpás csomópontot, és a csomóponttól leválasztott, önálló buszsáv-átvezetés is létesül a buszok gyorsabb áthaladása érdekében. Az Örs vezér tere felé haladó autóbuszok így mentesülnek a csomópont környékén kialakuló torlódások hatásaitól, menetidejük rövidülhet.
 • Az útépítést megelőző közműkiváltások szinte teljesen elkészültek, a kivitelezési munkák az utolsó fázisba érkeztek: a közvilágítás átépítése, burkolatszélesítés, a járdasziget építése kezdődött meg.
 • A projekt keretében átépítjük az érintett négy buszmegállót is.
 • A BKK 2012 nyarán tervezi a Jászberényi úton a Kozma utca és Maglódi út között szakaszos útfelújítási munkák elvégzését, a munkálatokat összehangoljuk a Rákoskeresztúri buszfolyosó építésével.

Milyen forgalomkorlátozásokkal jár a Jászberényi út térségében a munkavégzés?

 • Mivel a Kozma utcai jelzőlámpás csomópont teljesen átépül, április 2-án hétfőtől forgalomkorlátozásra, és irányonként egy-egy sáv lezárására kell számítani a Jászberényi út Kozma utca és a Rákoskeresztúrra vezető felüljáró közötti szakaszán, előreláthatólag 3 héten át. Ebben az időszakban hétvégenként szakaszosan félpályás útlezárás nehezíti majd a napközbeni forgalmat, váltakozó irányú áthaladás biztosítása mellett. Kérjük, hogy a Jászberényi úton autózók fokozott figyelemmel közlekedjenek és aki teheti, a Jászberényi út helyett a Keresztúri úton közlekedjen.

Milyen munkák történnek idén az Élessarok térségében?

 • Az Élessaroktól a Maglódi útig terjedő szakaszon az építési munkák többsége a villamosvágányok és a vasúti vágányok közötti területen zajlik majd.
 • A Jászberényi úton a meglévő iparvágányok megszüntetésével, illetve átépítésével a közúttól és a villamospályától független, új autóbuszpálya épül.
 • Az új útvonalra megépítését követően csak az autóbuszaink hajthatnak majd be.
 • Ehhez el kell bontani több száz méter hosszon a mára használaton kívüli iparvágányokat, és a meglévő és megmaradó iparvágányt 500 méter hosszon át kell építenünk.
 • A projekt keretében kiépítjük az új buszút vízelvezetését, elektromos és optikai kábeleket helyezünk át, továbbá új közvilágítási rendszert is telepítünk.
 • A buszúton új dupla buszmegálló épül majd, zebrával, gyalogos vasúti átjáróval, megteremtve az átszállási lehetőséget a 28-as és 37-es villamosokra.

Milyen forgalomkorlátozásokkal jár az Élessarok térségében a munkavégzés?

 • Jelenleg a MÁV iparvágányainak elbontása és átépítése van folyamatban, de a következő napokban öt villamos felsővezeték-tartó oszlop is áthelyezésre kerül. Az önálló 3,5 méter széles buszút a Maglódi úttól indul majd a villamosvágányok jobb oldalán, és az Élessaroknál csatlakozik vissza az közúti forgalomba.
 • Május és június hónapban, amikor a két útcsatlakozás épül, időszakosan félpályás útlezárásokra kell számítani az Élessarok térségében.
 • Májusban várhatóan komoly forgalomkorlátozást okoz majd, hogy megszüntetjük a Sörgyár II. számú telepe előtti, valamint a Maglódi úti kereszteződésben – a Jászberényi utat és villamosvágányokat keresztező – vasúti átjárót. A munkálatok pontos ütemezéséről időben tájékoztatást adunk.

A projekt kivitelezése terveink szerint 2012 nyarán befejeződik és az őszi iskolakezdésre már teljes hosszában (Rákoskeresztúrtól az Örs vezér térig) üzemelhet az összefüggő buszsáv-rendszer.

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a munkák minél kisebb mértékben zavarják a közlekedést. A munkavégzés idején erre közlekedők megértését és türelmét kérjük és köszönjük!

Budapest, 2012. március 28.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.