Közlemények

Sikeresen működik az új villamosbarát lámpaprogram a Nagykörúton

Felgyorsult a villamosközlekedés a Nagykörúton (kiskép)

Február elseje óta sikeresen működik az új jelzőlámpa-program a Nagykörúton, melyet a Budapesti Közlekedési Központ valósított meg. Az új lámpaprogram eredményeként a várakozásaink szerint 32-ről 29-30 percre csökkent a 4-es és 6-os villamosok menetideje, a 2-3 perces menetidő-csökkenés hatására pedig változatlan számú villamossal sűrűbben tudjuk közlekedtetni a járatot. Ez azt jelenti, hogy a reggeli és délutáni csúcsidőben óránként 28 helyett 30 villamos közlekedik, a kapacitás tehát 7%-kal megnőtt.

A BKK büszke a fejlesztésre, mivel jól mutatja az új közlekedési intézményrendszer lényegét. Korábban a lámpaprogramozásnál elsősorban a közúti gépkocsi-közlekedés élvezett előnyt, még akkor is, ha egy adott útvonalon a tömegközlekedést használók vannak többségben. A Nagykörúton óránként csúcsidőszakban egy irányban kb. 3000 ember utazik autóval (ez a hidakon mérhető maximum), míg 8000 utas használja a 4-es és 6-os villamosokat. Logikus és racionális tehát, hogy a többség érdekei és várospolitikai célkitűzéseink szerint a villamosokhoz hangoljuk a zöldhullámot és a lámpaprogramokat.

Az új lámpaprogram eredményeként a villamosok a megállókban csak annyit várakoznak, amennyit az utascsere miatt szükséges. Az új lámpaprogram az első két nap tapasztalatai alapján jól vizsgázott, a várt hatásokat elértük, a villamosok gyorsabban és új, sűrűbb menetrendjüket betartva közlekednek. A Nagykörúton csúcsidőben az eddigi 90 helyett 60 másodperces ciklusokban működnek a lámpák, mely segíti a körúti villamosok egyenletes közlekedését, így a másfél vagy 3 perces követés helyett egyenletes 2 perces követést tudunk biztosítani csúcsidőben, ha nincs fennakadás a vonalon. A folyamatos üzem tapasztalatai alapján, ha valahol még szükséges, a néhány másodperces korrekciókat el fogjuk végezni. A közúti forgalomban érdemi fennakadást nem okozott az új lámpaprogram, a 60 és 90 másodperces ciklusidőkkel működő útvonalak találkozásainál kisebb, 1-2 perces menetidő-növekedést okozó torlódások fordultak elő. Az első reggeleken ilyet a Széll Kálmán téren és az Üllői úti csomópontban tapasztaltunk. A gyalogosok várakozási ideje a legtöbb helyszínen csökkent a korábbi állapothoz képest.

A fejlesztés az Európai Unió és az Új Széchenyi Terv támogatásával valósult meg, a kedvezményezett a Fővárosi Önkormányzat volt. A BKK folytatja a tömegközlekedés előnyben részesítését és hasonló intézkedések megtételét, a BKK Közúttal és a BKV-val együttműködésben. A következő ütemben egyes dél-pesti villamosvonalak környezetében végezzük el a lámpaprogramok teljes felülvizsgálatát és villamosbaráttá alakítását.

A projekt legfontosabb adatai:

  • Projekt neve: Budapest Főváros – Nagykörúti előnyben részesítés
  • Azonosítószáma: KMOP-2.3.1/B-08-2009-0007
  • Kedvezményezett: Budapest Főváros Önkormányzata
  • Összköltsége: 44.474.704 Ft
  • Uniós támogatás összege: 40.027.234 Ft
  • Kivitelezés kezdete: 2011. október 19.
  • Kivitelezés befejezése: 2011. november 15.
  • Próbaüzem vége és beüzemelés: 2012. február 1.

Budapest, 2012. február 2.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.